Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Vinul, scrisul si cititul


sticla cu capison auriu

Astoria Prossecco Cuvee Lounge 2008

Zic cercetatorii ca cititul cartilor, scrisul si alte activitati care stimuleaza creierul incetinesc declinul la batranete, oferind protectie impotriva bolilor neurologice ale varstei. E ca si cu mersul la sală, unde iti întăresti muschii si rezistenta, un obicei care tine la distanta un numar mare de boli. Cititul cartilor reduce rata de declin a memoriei cu 32% mai mult decât activitatea mentală obisnuita,  pentru ca intelegerea unui text necesita mai multa energie mentala decat, de exemplu, procesarea unei imagini pe un ecran de televizor. Au inceput sa apara si o serie de jocuri cerebrale , accesibile contra unei taxe, adresate oamenilor care vor sa-si intareasca memoria, atentia si alte procese mentale.

De cealalta parte, scrisul ne ajuta sa consolidam informatiile noi, iar acest proces duce la intarirea memoriei. In cazul oamenilor care nu au scris spre batranete, declinul memoriei a fost cu 48% mai rapid decât la cei care au făcut-o moderat. Activitatea mentala de citit si scris a fost responsabilă pentru 15% din diferenta in materie de declin al memoriei.

Asadar, imi fac datoria de bun cetatean, si va indemn sa cititi cat mai mult. Si nu numai atat, ci cu

vin spumant italian

prossecco Astoria Cuvee Tenuta Val de Brun Valbobbiadene Superiore

darnicie va ofer si subiecte zic eu interesante si provocatoare. In acelasi timp, fac si eu fitness mental prin scris, asadar e win-win 🙂  Scrisul e cu doua taisuri insa, pentru ca are o valoare estetica intrinseca, dincolo de transmiterea unei informatii. Iar scrisul prost, plictisitor, neinspirat, fara autenticitate si originalitate, este aproape la fel de rau ca si cel cu greseli gramaticale. E ca si cum ai manca o punga de chipsuri ori un hamburger in timp ce faci sport la sala.

Departe de a ma considera un exemplu de inspiratie si penmanship cum zic englezii, incerc mereu sa scriu mai bine, mai inspirat, mai descriptiv si original. Uneori imi iese, de cele mai multe ori simt ca nu e chiar ce doream.

As aprecia ca feedback-ul pe care il primesc referitor la notele de degustare sa includa si o componenta estetica. „Cum as fi putut sa formulez mai bine introducerea”? „de ce am ales sa ma leg de un element de context sau altul”? „de ce i se potriveste acestui vin un stil descriptiv decat unul mai angajant?”.

Asadar, in acest articol las doar notele succinte de degustarea de aseara de la Madame Pogany, asa raw cum le-am notat direct in telefon, si completez cu obisnuita galerie de imagini:

terasa #Madame Pogany

terasa dupa inserare

 

Prosecco Cuvee Astoria Lounge, extra dry,DOC 11%: culoare diafana aproape incolora, perlatie fina si intensa, nas intens de caise coapte si pomelo, aciditate medie cu accente citrice, corp usor, aerian, final amarui -capere;

Astoria, Valdobbiadene Prosecco Millesimato DOCG 11.5%, extra dry, Cuvee Tenuta Val de Brun. Culoare gaben-pai, cu perlatie excelenta, consistenta. Nas copt, cu urme de patiserie si gutui coapte. Consistenta buna, invaluie gura, final mentolat, racoritor.
TERREDORA DI PAOLO, Campania, Falanghina Campania IGT 2012: alb discret, abia imbujorat. Arome fragile, aeriene,

Terradora vin italian

sticle si pahare de vin

de ceai verde, iasomie, rucola, final scurt si acrisor.

 

TERREDORA DI PAOLO, Campania, Greco di Tufo „Loggia della Sera” DOCG 2012: aspru, mineral, monolitic, arome de portocala amara, ghimbir si coriandru, corp dens, rustic, aciditate foarte inalta, metalica.

TERREDORA DI PAOLO, Campania, Fiano di Avellino DOCG 2012: arome mai intense decat Greco, dar din acelasi registru, consistenta densa, textura fina, final mineral.

TERREDORA DI PAOLO, Campania, Aglianico Campania IGT 2010: roba zmeurie intensa, nas vinos, cu tanin si extract mult, corp sangvin, final amar cu pudra de cacao.

TERREDORA DI PAOLO, Campania, Taurasi „Fatica Contadina” DOCG 2008: culoare bordo inchis, nas cu carne uscata, boia dulce si macese. Evolueaza bine in pahar. Corp suplu dar dens, are elasticitate si consistenta. Finalul cam scurt si aspru.

Publicitate

2 comentarii la “Vinul, scrisul si cititul

  1. RaSto
    10 iulie 2013

    „TERREDORA DI PAOLO, Campania, Fiano di Avellino DOCG 2012: arome mai intense decat Greco, dar din acelasi registru, consistenta densa, textura fina, final mineral”. + usoara amareala in post gust

    • Mihai Oprea
      10 iulie 2013

      Asa sa fie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 10 iulie 2013 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: