Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Super toscane


Mi-e destul de dificil sa relatez si sa scriu obiectiv despre vinurile foarte bune sau care mi-au placut foarte mult. Si e cu atat mai greu atunci cand degust intr-o seara nu mai putin de zece vinuri de top, dintre care trei au intrat automat pe lista mea (neoficiala) de all-time favourites.

Am avut parte in cadrul evenimentului de aseara de la Vinoteca Opera, de o aliniere frumoasa de vinuri italiene (cu o exceptie), cu rar se gasesc impreuna inclusiv pe rafturile celor mai multe magazine de vinuri de la noi. E mai mult decat imbucuratoare initiativa confratilor bloggeri Cosmin si Nicusor de a organiza asemenea seri tematice. Si e la fel de imbucurator sa vad ca vinurile bune strang atat de multi pasionati in jurul lor.

Super Second Tuscans inseamna practic „linia a doua” de vinuri ale celebrelor case toscane. De multe ori, acestea nu sunt supuse unor restrictii atat de severe, si furnizeaza vinuri de o calitate si complexitate apropiata de fratii mai mari, la preturi mult mai accesibile. Totusi, nici macar aceste „secunde” nu sunt tocmai ieftine, si nici nu se gasesc usor. De aceea este cu atat mai interesant un prilej de genul asta, unde pot fi degustate si comparate.

Ca idee generala, sunt vinuri intense, cu o gama larga de arome, mergand de la fructe proaspete la buchet complex de evolutie la sticla, dar avand fiecare o identate proprie bine exprimata. Favoritele mele au fost: Le Cupolle, pentru fructele exuberante si fialul spicy, si Gaja Magari, pentru buchetul frumos de evolutie si complexitatea gustativa. Mai jos notele complete, asa cum le-am consemnat la cald:

vinuri rosii Italia

vinuri italiene de top

  • Prosecco Vila Sandi: perlatie abundenta dar se lasa repede, arome bine conturate dar cam artificiale.

    spumant italian

    Villa Sandi

  • Contadi Castaldi Brut, Franciacorta DOCG (WE 90): nas cu drojdii dense, coapte, ceva esenta de migdale. Aciditate foarte ridicata, corp dens dar arome discrete, nu se simte Chardonnay-ul.
  • 2008 Petra Zingari Toscana IGT (WS 87): nas vinos, piperat, are rosii uscate si cirese. Corp mediu, usor afumat si astringent pe final, vioi dar ferm.
  • 2008 Tenuta di Trinoro Le Cupole Rosso Toscana IGT (CT 90, Falstaff Magazine 91): nas dens si gemos, corp surprinzator de suplu, cu textura fina si alunecoasa, foarte spicy pe final, cu intepaturi dure si alcool cam ridicat.
  • deschiderea vinului

    vin italian

  • 2008 Tenuta San Guido Guidalberto Toscana IGT (Falstaff 92,ST 91,WE 91, CT 90) : nas inca destul de verde si tanar, corp dur, taninos, atac amarui cu coaja de nuca si pelin, arome dense si bolovanoase,  final foarte spicy si intepator, cu ghimbir si nucsoara.
  • 2010 Tenuta dell’Ornellaia Le Serre Nuove dell’Ornellaia Bolgheri (WE 93, ST 90): nas relativ discret, retinut, cu cirese negre si visine din visinata. Corp moale si easy, fructe de padure, ardei copt si cauciuc ars. Final scurt si amarui.
  • 2009 Gaja Ca’Marcanda Magari Toscana IGT (WS 92, CT 91): nas complex, cu multe straturi -fruct si lemn nobil. Corp de densitate medie, cu textura fina cu unele asperitati, arome cu urme verzi, final cu piele si tabac.
  • 2009 Marchesi de Frescobaldi Luce della Vite Lucente Toscana IGT (CT 89: complex, matasos, cu multe straturi. Corp suplu, cu textura usoara spre medie, arome de ciocolata, afine si nuca prajita. Mult fum si lemn in final.
  • 2008 Marchesi de Frescobaldi Castello di Nipozzano Mormoreto Toscana IGT (JS 95, ST 94,CT 91, Falstaff 95): un defect de dop, mic dar perceptibil, suficient cat sa afecteze vinul.
  • Billecart-Salmon Brut NV
  • : o sampanie clasica frantuzeasca, cu nas de patiserie fina si nuci prajite, corp elegant si final racoritor, mentolat. Poate cel mai bun vin al serii.

Publicitate

2 comentarii la “Super toscane

  1. Pingback: The Super Second Tuscans After Party - Vinzzan

  2. Pingback: The Super Second Tuscans After Party | Cazan cu Vin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 18 iulie 2013 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: