Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Bunele maniere in blogging


Scrisul pe blog e un fel de exorcizare. A demonilor mintii: plictiseala, rutina, apatia, dar si mandria, invidia, foamea de atentie si lacomia. Blogul iti da o voce dincolo de voce, iti permite sa vorbesti cu tine insuti, dar si cu ceilalti, intr-o forma mai metaforica.

Prin blog descoperi o lumea nouă, uneori fascinanta alteori urata si intunecata. Poti da si de hateri incruntati, suparati pe tot si pe toate, ori doar constipati si frustrati. Cateodata iti vine sa te ascunzi in musuroi, protejat de anonimatul internetului, si sa ignori furnicile din jur.

Ei bine in unele cazuri, ai parte de niste interactiuni care te fac sa zambesti (mental) cu gura pana la urechi, si sa-ti sclipeasca ochii de incantare. Sunt si oameni care mai gasesc timpul si starea de spirit necesara sa-mi trimita mesaje de genul: „ieri n-ai pus nici o poza, le urmaresc cu sufletul la gura”. Ori, in cadrul unei intalniri offline, cineva sa remarce brusc: „aaa, tu scrii despre vinuri? tu ai scris articolul ala fain despre Tamaioasa, de l-am tot citit pana mi s-a facut pofta?” . Cu rusine i-am marturisit ca (din pacate) scriu cam 4-5 articole pe saptamana si nu-mi aduc aminte exact despre care era vorba. Spune ca nu-i nimic, ca de atunci a mai citit cateva interesante, iar la altele i-au placut doar pozele. Zambetul se lateste pe toata fata… 🙂

Ei, dar nu ca sa ma laud am inceput sa scriu articolul asta, ci cu cateva elemente pe care eu le consider „bun simt” etic si estetic in lumea blogurilor. Nu vreau sa intru in polemici despre rolul bloggerului de vin, le-au facut mai clar ori mai alambicat altii. O sa ma concentrez pe:

Cum trebuie sa arate un blog

Articolul acesta imi sta in varful degetelor de multa vreme, si nu vreau sa-l scriu din perspectiva iubitorului de vinuri (unde mai am multe de invatat), ci a cititorului -ceea ce sunt de multi ani. Deseori m-am lovit de unele elemente pe diferite bloguri care ma faceau sa nu mai revin pe blogul respectiv, ori sa ma chinuie ori de cate ori il citeam. In mare masura unele chestiuni par evidente …pana la proba contrarie:
-pagini de „home” si „about”:
Ai crede ca lumea se inghesuie sa completeze romane si nuvele despre sine pe pagina „despre”, insa se pare ca multi devin subit rusinosi ori enigmatici cand e sa spuna cateva cuvinte despre ei. Mai sunt si cei care fac pe interesantii si scriu „descopera-ma in continutul articolelor”. No comment..

Butonul de home este necesar sa-i permita cititorului sa „ia o gura de aer” de la articolele captivante si sa se intoarca la pagina de pornire. Daca gasesc un blog unde trebuie sa dau scroll pana sus prin tot sirul de articole, mai bine dau click in dreapta-sus pe cruciulita…

Butonul de „contact” a devenit cumva perimat, si a fost inlocuit de icontele RSS ori Facebook, cu conditia ca acestea sa functioneze si sa nu fie puse de forma.

-arhiva blogului
Necesara mai ales ca sa poti tine o oarecare randuiala printre articole, atat tu cat si cititorul. Poate isi aduce aminte despre ceva ce ai scris undeva candva, ori de un link interesant, si nu vrea sa faca scroll la nesfarsit… Arhiva merge manan-n mana cu casuta de search, cel mai bine e sa fie amandoua undeva pe bara din dreapta.
 
-doar preview-uri ale articolelor pe homepage
Asta cere ceva disciplina si indemanare, dar e extrem de utila chiar si daca articolele n-au o lungime foarte mare. Ideea e ca mi se pare invaziv sa mi se perinde tot articolul prin fata ochilor ca sa ajung la urmatorul; prefer sa dau click doar pe cele care mi se par interesante din titlu si primul paragraf. De asemenea, e foarte util cand ai mai multe articole pe aceeasi tema, si vrei sa i se afiseze toate cuiva care da search pe blog dupa un cuvant-cheie.

-aspect armonios

N-o sa fac eu pe marele specialist in cromatica si web design, ca sa dau sfaturi care combinatii de culoare merg cel mai bine in momentele zilei. Dar am vazut o gramada de bloguri, mergand de la cele lipsite de armonie pana la unele aproape imposibil de citit: scris cu portocaliu pe fond visiniu, chenare arginii la poze, link-uri fosforescente …sau toate la un loc.
Culorile sunt un lucru minunant, dar mai mult de trei pe aceeasi pagina obosesc ochiul si scurteaza serios timpul petrecut de cititor pe articol. La fel si sansele sa se mai intoarca pe blog.
-posibilitatea de abonare la comentarii
Ideea e ca oamenilor le place sa-si spuna parerea, dar le place la fel de mult sa vada si parerile celorlalti. Nimeni nu vrea sa afle dupa cateva zile, intrand intamplator pe un articol, ca s-a iscat o discutie de toata frumusetea si n-a stiut nimic de ea, pentru ca n-a fost notificat de alte comentarii… E obositor si frustrant sa dau refresh o data pe ora la pagina deschisa in browser, doar sa vad daca a mai aparut vreun comentariu.
Si e o capcana widget-ul care iti permite sa comentezi folosindu-te de Facebook. Eu l-am vazut de mai multe ori nefunctional decat facandu-si treaba.
In plus, cei care au activata functia de moderare a comentariilor, ar trebui sa o faca intr-un interval rezonabil, pentru ca cititorul respectiv vrea sa ia parte la o discutie, nu sa vada cum altii posteaza intr-o veselie si el ramane pe dinafara.
-datarea postarilor
Cele mai multe din platforme au activata predefinit functia de datare a articolelor, si nu inteleg de ce ar dori cineva sa o dezactiveze. Informatia se perimeaza repede, mai ales cea de pe internet, si eu vreau sa stiu daca mai e valabil ceea ce citesc pe un blog, ori cu cat timp in urma a fost scrisa. Mai ales cand e vorba de vinuri…
-fara zeci de reclame sau widgeturi inutile pe sidebar
Sincer, tentatia poate fi mare sa te folosesti de toate uneltele pe care wordpress, blogger, tumblr ori altii le pun la dispozitie …dar less is more. Coerenta dintre text, imagini si link-uri, plus un aspect armonios, fac cat o suta de jucarii de abonare la tot felul de chestii, sau bannere sclipicioase. In sidebar ar trebui sa fie arhiva, casuta de search, eventual tag-urile frecvente si un calendar. Si maxim 1-2 bannere cu reclame ori link-uri, mai ales daca sunt animate.
-fara melodii care pornesc automat la incarcarea paginii
Bine, asta se aplica mai ales la site-uri. E enervant. Atat de enervant, incat imi vine sa rup site-ul respectiv in bucati. Mai ales cand nu gasesc repede pe site butonul de off ori mute. SI trebuie sa opresc boxele, sau mai rau, sa inchid browserul. Deci nu!

-ar mai putea fi utile

Butonul de like pentru Facebook -pentru cei care isi doresc asta (si au o pagina, si link-ul chiar functioneaza);
deschiderea pozelor intr-un slideshow in loc sa dau click pe fiecare;
functie de sugestie a unor articole asemanatoare.
Si sa nu uitam de ortografie, indiferent de limba in care scriem.
 
Publicitate

16 comentarii la “Bunele maniere in blogging

  1. George Mitea
    22 iulie 2013

    Eu nu cred ca exista o reteta unica. Nu toate blogurile de vin sunt la fel si apoi e greu de spus ce isi doreste lumea. Si oricum- cui ii pasa ce-si doreste lumea? 🙂

    • Mihai Oprea
      22 iulie 2013

      Asa e, e greu de spus ce-si doreste lumea, dar stiu vreo 2-3 lucruri (mentionate mai sus) care enerveaza pe majoritatea 🙂

  2. Elena Dragomir
    21 iulie 2013

    Citit cu atentie, luat nota si… dupa priceperea mea, conformat. 🙂

    • Mihai Oprea
      21 iulie 2013

      Sa nu uitam ca trebuie sa-ti si placa cum arata 🙂

  3. Dan
    19 iulie 2013

    Checked, checked, checked…cea cu preview al articolelor pe prima pagina e o idee buna ca e lunga rau la mine si se incarca greu.

    La rolul blogerulor de vin vad ca citezi din clasici si din „clasici”..:D Adica din toate categoriile de clasici…Esti o panseluta! 😀

    • Mihai Oprea
      19 iulie 2013

      Cine n-are clasici … sa-si cumpere 😉

      • Dan
        19 iulie 2013

        Foarte adevarat…:D
        Mai ales „clasicii” … ca nu sunt nici foarte scumpi si sunt destui, ca s-au facut anul asta..:D

        • Mihai Oprea
          19 iulie 2013

          😀

    • berbecutio
      20 iulie 2013

      Dottore, chiar daca-s multi kilometrii pana la ultimul rand, mai citeste-l o data! E spre binele alor nostrii. 😀

      • Mihai Oprea
        20 iulie 2013

        Pai cineva trebuie sa dea exemplu negativ, nu?

      • Dan
        20 iulie 2013

        Ma bucur ca nu te-ai schimbat. Nu vrei, nu poti sau pur si simplu asta este maximul, nu mai exista nimic dupa.
        Oricum nu este nici o problema; ce este important este sa te simti tu bine. Ieste (retoric)?

        • berbecutio
          22 iulie 2013

          Pariez o sticla de vin bun ca nu treci de 60% aici:
          http://teste.haios.ro/teste.php?lang=ro&id=26&sct=206

        • Mihai Oprea
          23 iulie 2013

          87%. Evident, cu vreo doua greseli din neatentie. Prefer chilian 🙂

        • berbecutio
          23 iulie 2013

          Pai nu pentru tine era testul!!
          Dan cred ca s-a blocat la intrebarea aia cu „nostrii” de 24 de ore :))

        • Mihai Oprea
          23 iulie 2013

          🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 19 iulie 2013 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: