Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Epicentrum


vinuri Girboiu

vinuri Vrancea

Mi-a placut conceptul noii game de vinuri „Epicentrum” de la Crama Girboiu. Preia ceva din elementele specificului regiunii -in cazul acesta, cutremurele– si le dezvolta, fara sa cada in banal ori repetabil. Adica, cate „zone 0” ale seismelor din Romania cunoasteti? Iar cu putina munca de branding si persistenta, conceptul poate fi extrapolat la vinuri. Chiar si eticheta preia aceasta idee si o dezvolta intr-o directie inedita (nu cu crapaturi pe pereti ori seismografe), prin stilizarea unor unde de soc care pornesc din epicentru si se raspandesc concentric… Frumos!

Mi s-a parut la fel de indrazneata ideea de a dezvolta acest concept prin inca 2 (doua) noi game de vinuri inspirate din geologie ori seismologie –Tectonic si Quartz. Parca suna mai bine Epicentrum si Tectonic, decat, ma scuzati …Karakter. Sper ca aceste denumiri si concepte sa fie si sustinute prin vinuri pe masura, si prin constanta in calitate. Ceea ce n-am reusit sa inteleg pana la capat a fost totala lipsa de continuitate cu cele doua game existente –Livia si Bacanta. Mai ales ca vor aparea de multe ori impreuna pe rafturi..

Toate acestea le-am aflat joi seara, ascunsi de caldura infernala in umbra arcadelor de la London

a row of forks

mini Lebanese salads

Street Atelier, in cadrul unei degustari cu numitele vinuri. Degustare e mult spus, ca a fost de fapt o discutie vie, cu vorbe aruncate peste masa si animata de vinuri si de gustarile lui Rachel Sargent. Dealtfel ambianta predispune la informal si familial, desi masa a fost aranjata cu toate cele trebuincioase unei degustari „oficiale”: cate un pahar pentru fiecare vin, fise de notare, carafe si frapiere, etc.

Revenind la vinuri, au fost sase la numar -trei din numita gama Epicentrum, doua Bacante si o Livia. Gama Epicentrum se plaseaza cumva intre cele doua: propune trei cupaje, doua albe si unul rosu, care vor porni ca pret de la 25 lei + TVA (pret de crama, bineinteles). Dupa ce am degustat vinurile, mi se pare corecta aceasta pozitionare. Sunt curios unde vor avea loc (pe piata si in portofoliu celelalte doua game proiectate si cu ce se vor diferentia ca vinuri …dar sa nu anticipam.

Epicentrum Sarba & Plavaie, 2012, sec, 13% alcool. Proportia din cupaj e in favoarea Sarbei, care de altfel se manifesta cel mai evident, din nas pana in postgust. Culoarea e galben-pai, cu urme verzui si anticipeaza aromele din nas: florale -musetel & muscate- cu puternice tuse verzi. Atacul e mediu ca intensitate, incepe cu un melanj de fructe de vara -caise, corcoduse- si se continua cu un corp suplu, cu vivacitate si vioiciune data de aciditatea destul de inalta. Pe final apar niste note mai neplacute, metalice, si alcoolul devine cam evident. Degustat din nou dupa jumatate de ora este alt vin, mult mai echilibrat si aromat, apar note mai coapte de caise, de pere de toamna, si dispare izul metalic;

vin aromat

vin Epicentrum Girboiu

Epicentrum Aligote & Muscat Ottonel, 2012, sec, in proportii egale. Galben intens, stralucitor, cu nas dominat de Muscat -clasicele flori de tei, salcam, caise coapte, cam direct si fara suplete. Gura e dominata tot de fructe, pere busuioace, mere golden, textura e vascoasa, cumva lipicioasa. Aciditatea sustine destul de bine aromele si se manifesta mai ales pe final, usor tonic si amarui. Nu se numara printre favoritele mele, dar e clar un vin de cursa lunga daca e bine racit;

Epicentrum Merlot & Cabernet Sauvignon, 2012, sec, 14.5% alcool. Culoarea zmeurie si nasul cu cirese pietroase si zmeura il face sa-l confund usor cu un Carmenere. Insa in gura isi da pe fata originea, cei 60% Cabernet isi pun impactul pe textura. Este inca destul de taninos si astringent, insa textura e frumoasa, bine echilibrata si sustinuta de arome. Finalul tradeaza cele cateva luni de baric lae Merlot-ului, aduce ciocolata cu lapte si nuca prajita, dar si un iz persistent de alcool volatil;

Bacanta Sauvignon Blanc 2012, sec, 14.5% alcool. Se vede clar diferenta de stil de vinificare (si probabil chiar de struguri) intre aceasta gama si precedenta. Desi era proaspat imbuteliat, si sulful evident in nas, s-a deschis dupa o aerisire intensa si a lasat sa se vada un Sauvignon Blanc in stil neozeelandez, cu mult ardei gras verde, leustean si agrise, usoare note de flori uscate peste un fundal mineral. Finalul e cam scurt si la fel ca precedentele, are alcoolul cam evident. In toamna sau primavara viitoare va fi demn de reexaminat;

Bacanta Feteasca Neagra 2009, sec, 14.8% alcool, are nevoie de putine prezentari, pentru ca s-a scris pe larg despre acest vin.

vinuri Crama Girboiu

Bacanta si Epicentrum

E un exemplu frumos de Feteasca care a evoluat bine la sticla: culoarea incepe sa vireze spre terra cotta, nasul a pierdut din notele afumate si lasa loc unor stafide si esenta de rom, atacul a ramas in schimb intepator si spicy, cu piper rosu si ghimbir. Dens in gura, glicerinos, cu textura catifelata si tanini foarte rezervati. Finalul e cam scurt si cumva inecacios, prafuit. E un vin care ar mai avea ani inainte, daca s-ar mai gasi vreo sticla…

-am lasat-o la urma pe Livia Roze 2012 (demisec, Cabernet Sauvignon), si nu pentru ca aceasta ar fi fost ordinea degustarii, ci pentru ca nu mi-a placut deloc: alcoolul foarte sus in nas, aromele nu pot scapa de o nota artificiala, de sirop de tuse, zaharul e imediat sesizabil in gura si pe final, iar aciditatea nu-si prea face treaba. Sunt convins ca „piata cere”, insa nu e pe gustul meu.

Recapituland: Epicentrum Sarba & Plavaie intra pe lista de recomandari, pentru Epicentrum Cabernet&Merlot si Bacanta Sauvingnon Blanc mai asteptati pana la toamna sa se mai aseze, iar restul …incercati si voi.

Ca doar n-o fi cutremur!

Publicitate

3 comentarii la “Epicentrum

  1. Pingback: Epicentrul caldurii | Vinul din Cluj

  2. Dan
    21 iulie 2013

    Am vazut si eu CS&Merlot si Sarba&Plavaie la Goodwine. Aceleasi impresii ca mai sus…

    • Mihai Oprea
      21 iulie 2013

      Sunt intentii bune, dar mai e nevoie de timp

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 21 iulie 2013 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: