Promisesem ca revin la stilul meu obisnuit de articole -cu poze cu mese imbelsugate, povesti si descrieri- insa imi propun ca anul acesta sa incerc sa diversific stilul de a scrie, sa explorez noi asocieri contextuale pentru vin … veti vedea, vor veni surprize…
Pana atunci, imi fac datoria de a raporta cu onor cu a decurs Revelionul din punct de vedere gastronomic si vinicol. Doar in aceste domenii am marcat succese, in rest totul a fost cat se poate de normal, obisnuit, casnic si comun.
Asadar, tema spontana a mesei festive a fost „Revelionul in alb” (pentru ca asa s-a nimerit), cu multe preparate usoare, gen tapas si antreuri reci. Si evident, stropita cu vinuri albe. Greul petrecerii, pe parcursul intregii serii de aperitive, a fost dus de Domaine Ceptura Blanc 2012, un alb „cu zvac” dar si eleganta, de la Davino. E unul din acele vinuri pe care le poti scoate fara grija pe masa, indiferent cine vine la cina, si cam cu orice se serveste. Recomand pastrarea permanenta a 1-2 sticle in frigider, ca cine stie…. Are o finete si o eleganta intrinseca, data de echilibrul frumos al aciditatii cu aromele, si de consistenta. E destul de mineral-citric in perioada aceasta, dar dupa ce va mai capata oarecare vechime (caci se preteaza), presimt ca va evolua spre ceva mai copt. Deocamdata, face fata cu brio unor aperitive foarte diverse, de la rulada cu cascaval pana la pasta de somon ori ficat de pui in sos de visinata! Este ca va lasa gura apa?
Spumantul de rigoare a fost Nadir 2012 de la Petro Vaselo, producatorul vecin cu Recas, care produce spumante tot mai interesante si diverse. Acesta este un Blanc de Noir, adica Pinot Noir 100%, vinificat in alb, brut, si fermentat dupa metoda Charmat. Suficient de aromat si asertiv cat sa fie festiv, cu bule fine si abundente, mai degraba mineral si auster decat abordabil. Numai bun de ciocnit in repetate randuri. Bulele au persistenta cam scurta, dar, de fapt, intreaga sticla a avut persistenta scurta… 😉
Vedeta serii a fost un cuplu german: tort Padurea Neagra impreuna cu un Riesling de pe vremea cand Nixon era inca presedinte: Riesling, Thornicher Ritsch 1974, Kabinett, Weingut Geiben, pe numele sau complet. Un vin de 40 de ani, cu o vioiciune, bogatie si prezenta de spirit de invidiat. N-am reusit sa deslusesc pe eticheta invechita continutul alcoolic, dar as zice ca a fost undeva in jur de 11%. Culoarea galben-platinat cu surprinzatoare tente verzui arata consistenta destul de densa, gratie zaharului insemnat, echilibrat de o aciditate vie si vibranta, ca otelul Solingen. Aromatic, e o poveste intreaga, pe care o rezerv pentru alta ocazie. E un vin care se schimba cu fiecare pahar, si fiecare pahar e o noua pagina. E complex in masura in care vrei sa-i deslusesti complexitatea, si prietenos daca tot ce-ti doresti e sa plescai satisfacut din limba. Mi-as dori ca in fiecare an sa am parte de un asemenea exemplar.
Eu apreciat 2 vinuri la revelion:
-Brancott Marlborough Sauvignon Blanc 2012 la albe
-Cabernet Sauvignon Prince Stirbey 2007 la rosii
Primul nu-l stiu, dar al doilea e foarte respectabil.
Premium Drinks, I give up! 🙂
1.referitor la numele sampaniei Blanc de Blancs produsa in Côte des Blancs, nu te pot contrazice pt ca nu detin suficiente informatii.
2. la celalalt caz nu renunt asa usor 🙂
citez de pe site-ul Moutard-Diligent à Buxeuil referitor la Vieilles Vignes Cépage Arbane: „A real curiosity made from a grape variety which has almost disappeared” (deci, „a grape variety”, nu mai multe).
exista intr-adevar si Cuvée 6 cépages care contine cele 6 soiuri.
multumesc pt acest schimb de idei antrenant.
mi-ar placea sa ajung pe la showroom-ul dvs de la Alba Iulia.
Dl. Marius Feier, ati fost atent dar doresc sa fac si eu doua corectii 🙂
1. Blanc de Blans este o sampanie sau un spumat facut numai din soiuri de struguri albi (poate sa fie si din Chardonnay – poate ati ramas „setat” pe Chardonnay fiindca este un soi obligatoriu in Champagne pe langa surioarele negre, Pinot Noir si Pinot Meunier);
2. Blanc de Noir este o sampanie sau un spumant facut numai din soiuri rosii vinificat in alb (boabele strugurilor rosii sunt decojite in totalitate). De exemplu in Portugal se folosesc si strugurii din soiul Baga pentru Blanc de Noir.
corect Premium Drinks! 🙂
poate nu am fost destul de concis, dar eu ma refeream doar la sampanie.
dar ca sa fim corecti pana la capat, in afara celor 3 soiuri pomenite (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier) mai sunt permise si altele (Petit Meslier, Arbanne, Pinot Blanc, Pinot Gris/Fromenteau), desi acestea sunt foarte rar folosite.
acest lucru e posibil pt ca inca mai exista plantatii vechi, iar plantari noi ale aceste soiuri sunt interzise.
Corect, de Pinot Blanc si Gris stiam si eu, dar celelalte soiuri sunt ceva nou. Multumesc pentru informatie!
Dragul meu Marius Feier, sunt sigur ca te-ai referit doar la sampanie fiindca ai si scris in ambele cazuri „sampanie”. In legatura cu „corecti pana la capat” eu nu m-am referit la permisiunea utilizarii altor soiuri, m-am referit la obligativitatea utilizarii lor (asa mi-au spus in Champagne asa va spun si eu). Am afirmat ca cel putin unul din cele trei soiuri sunt obligatorii in Champagne… Ma bucur tare ca avem pasiuni comune!
dupa cum stim, orice pasiune starneste patimi! 🙂
nu e obligatoriu ca in sampanie sa fie incluse unul din cele 3 soiuri principale (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier);
sunt unii producatori (in special noul val numit „grower champagne”) care au sampanie facuta din soiurile mai putin folosite.
vezi ca exemplu Moutard Vieilles Vignes, o sampanie facuta din struguri Arbanne.
Sunt in totalitate de acord (asa spun reglemetarile Champagne) ca pe langa cele trei soiuri de struguri amintite de noi mai sunt acceptate si altele (nu multe) care foarte bine le-ati mentionat. Asa cum va spuneam (aici nu vorbim despre patimi, fiindca asa invatam si eu imi doresc mult sa invat) eu am primit informatia la sursa (mai multe surse, mai multe podgorii mai mici sau mai mari). M-am informat mai bine si cu permisiuea dumneavoastra citez: „le chardonnay … qui donne un vin frais et délicat. Un champagne exclusivement élaboré à partir de ce cépage, que l’on retrouve dans la région de la Côte des Blancs, est appelé « blanc de blancs » …” Mai cunoasteti un „blanc de blancs” care sa fie exclusiv produs dintr-un alt soi decat chardonnay. Daca nu, atunci 50% din contradictia noastra este inchisa.
Am citit (nu am avut placerea dar acum m-ati facut curios si am sa caut) despre Moutard-Diligent à Buxeuil care produc „Vieilles Vignes Cépage Arbane“ un „cuvée des 6 cépages” cu proportie de 1/6 din fiecare (petit meslier, Arbane, pinot blanc, etc. – am sa mai caut info). Cei de la „Drappier à Urville” produc Cuvée „Quattuor” din 25% petit meslier, Arbane, pinot blanc vrai si chardonnay. Se pare ca si restul de 50% …
o corectie 🙂
Blanc de Blancs e sampanie facuta din Chardonnay
o sampanie facuta din Pinot Noir (sau Pinot Meunier) e Blanc de Noirs
Ai dreptate, merci ca mi-ai atras atentia.