Eu cred ca filmul Noah (Noe) porneste din start cu un handicap pentru public. In primul rand, finalul e deja cunoscut… right? asa ca e greu sa faci sinopsisuri, trailere, spoilere… In al doilea rand, nu va spera niciodata sa ajunga la nivelul de audienta al Cartii.. In al treilea rand, va fi mereu comparat cu versiunea scrisa, si verificat pentru abateri si devieri de la litera.
Noah 2014
Cu toate acestea, eu zic ca nu e de neglijat, si aduce niste contributii interesante la firul narativ, si mai ales la rolul moralizator, desi dintr-o perspectiva cam hipstereasca: familia Noe este vegetariana convinsa (chiar raw-vegan), traieste un stil de viata sustenabil culegand plante medicinale, luptandu-se cu urbanizarea fortata a oamenilor, care practica un minerit necompetitiv a unui metal stralucitor (o aluzie destul de transparenta), si lasa in urma un peisaj postindustrial dezolant. Cam toate faptele familiei Noe sunt insotite de arderea a diferite …ierburi, sau consumarea lor sub forma de ceai, pentru a obtine viziunea corespunzatoare. Noe, e un barbat bine, gen, cu alura atletica, barba necrutatoare, privire blanda, familist convins, o combinatie de Brad Pitt cu Chuck Norris.
arca lui Noe
Partea interesanta a povestii, care poate da nastere la viitoare sequel-uri si side-stories, precum si la speculatii cabalistice, este prezenta unor uriasi de piatra, ingeri decazuti, care isi ispasesc pe pamant pacatul fata de Creator, si il ajuta pe Noe. Imaginati-a un fel de Transformers de piatra, cu o atitudine emo si miscari de joc video de prima generatie, si aveti tabloul complet. Sa retinem uriasii de piatra, si continuam povestirea.
ingerii din Noah
Finalul e culminant, incordat, cu o tensiune in crescendo, bine realizat. Noe joaca magistral rolul omului impovarat de o decizie care il depaseste, si intinde momentul cat poate. Ceea ce strica totul e ..finalul previzibil. Eh, asta e, cine v-a pus sa citit Cartea inainte? Dupa atata tensiune, Noe face un pic de chillout pe o plaja, alaturi de niste vin preparat local din vie organica, prin procedee manuale. Mi se pare de-a dreptul simbolic ca prima planta care apare in film dupa retragerea apelor este via.
Bun, sa revenim la ingerii decazuti si lupta lor pentru eliberare, caci imaginea lor m-a inspirat sa caut aceasta eticheta.Nu stiu daca creatorii filmului au vazut desenele maestrului Horatiu Malaele cand au lucrat la postproductie, insa cu siguranta s-ar fi putut inspira din aceasta silueta. Imaginea face parte din seria de ilustratii realizata pentru casa de vinuri Gramma, si care impodobesc noua linie de vinuri abia lansata, din 2013: Feteasca Regala, Aligote-ul, si Cuvee Visan.
Cuvee Visan 2013 e departe de a fi un vin apocaliptic, si aici intervine ironia subtila intre introducerea acestui articol, si continutul paharului. E probabil cel mai echilibrat si mai elegant dintre editiile acestui cupaj dintre cele trei soiuri albe susmentionate. La cel din 2011 i-am admirat aciditatea vibranta si mineralitatea, la 2012 am apreciat aromele rotunde, coapte, suculente. Actualul „inger decazut” are in comun cu imaginea din film acea nota densa, minerala, de piatra uda, peste care vin elegant straturi de flori de tei, salcam, iasomie, si ce alte plante mai infloresc primavara. Are o textura surprinzator de fina pentru un vin cu o asemenea aciditate, e de-a dreptul bland cu papilele si gingiile. Aromatic, e ceva intre verde si juicy, cu o foarte fina nota de patiserie in fundul gurii. Postgustul e cam scurt, abrupt si amarui, e drept. Cam ca si finalul filmului. E suficient de racoritor insa ca sa-l inveseleasca si pe Noe.