Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

De prin casa adunate


Din cand in cand imi place sa cochetez cu ideea de a-mi abandona jobul part-time de blogger de vinuri, povesti, fantezii si ameteli. Imi place sa ma prefac blazat, jemenfichist, obosit de atatea vinuri terne si asemanatoare, neinspirat de caleidoscopul etichetelor, cascand discret la citirea variatelor anunturi de lansari si evenimente, rasfoind distrat prin cataloage si oferte. Sau pur si simplu nu am inspiratie sa scriu, sterg toate ciornele, golesc folderele cu poze (ok, nu fac asta in realitate…)…Imi zic ca nimic nu ma mai amuza si nu ma provoaca in lumea asta mica si meschina a bloagherilor de vinuri.

Si pentru clipe de genul asta am in mica mea colectie niste vinuri mai nazdravane, mai nastrusnice, mai neumblate prin marile saloane ale burgheziei, vinuri care ma ajuta sa ma refac mental si sa-mi revina cheful de baut si scris, mai ceva ca o cura de ozon intr-o statiune balneo.

Pai cum sa nu te simti intrigat si frapat de stilul dens, concentrat si reductiv al acestui Olaszriszling (sau Riesling Italian, sau Grasevina) din 2011, de unde altundeva decat din Somlo, Ungaria? Un vin simplu, de la un producator mic, asa cum sunt de fapt mai toti din regiunea amintita, vin care pastreaza cateva aluzii mai rustice, mai din topor, dar care are o structura si o vigoare de invidiat, in ciuda celor trei an care l-au batut. Aromele coapte, de pere tarzii, castane comestibile, si cu un nas cu aluzii brumarii de crizanteme, se potrivesc cu mancaruri simple si satioase: piure de dovlecei, cu mult marar si paprika iute, si muraturi proaspete.

 

In alt registru se situeaza acest Domina 2009, de la Wurzburg, din regiunea Franconia din sudul Germaniei. Soi obtinut acum aproape 100 de ani in pepiniera, din Pinot Noir si Blauer Portugeiser, are o culoare inchisa, bine bronzata, tanini iuti si intepatori ca o biciusca, o aciditate ce-ti calca prin gura cu boncanci cu tinte, arome guralive si sangvine, final usor amarui ca frunza de tabac, amintind de vocea haraita a unui motociclist rocker. Aproape ca-ti vine sa stingi lumina si sa fredonezi „domination is the name of the game…”

De la vale de Rovine, mai precis din insoritul Balcic (sau Balchik) vine o facatura de Cabernet Sauvignon, care se situeaza tipic balcanic: undeva intre demisec si demidulce, intre purpuriu si rubiniu, cu alcoolul scris pe eticheta 12,8% dar simtit 14% in gura, intre visinata si concentrat de capsuni, taninos dar nu chiar, corpolent dar nu prea, usor curgator dar parca nu. Denumirea Queen’s Winery House aduce vagi trimiteri la regalitate, doar cat sa starneasca o umbra de interes dar nu cat sa lamureasca legatura dintre acest vin si Regina. Primit „pe surse”, bineinteles.

Queen's Winery Cabernet bulgaresc

Queen’s Winery Cabernet bulgaresc

Bun, sa lasam blazarea si angoasa la o parte atunci, si sa fredonam:

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 16 septembrie 2014 de în Vin şi etichetată , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: