Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Viile Metamorfosis


Numai eu stiu prin ce concurs de imprejurari am reusit sa ajung sa vizitez crama Viile Metamorfosis. In dimineata zilei respective, in timp ce goneam pe autostrada la ore timpurii intr-o directie complet opusa, nu mi-as fi imaginat ca-mi voi incheia seara la lumina palida a unei luni rosietice in Dealu Mare, in rasete, miresme si clinchet de pahare, alaturi de probabil cea mai diversa companie pe care si-o poate dori un blogger roman de vinuri.

image

Cu siguranta insa ca Dumnezeul navetistilor aerieni si terestri e prieten cu cel al iubitorilor de vinuri, astfel ca s-au inteles ca lucrurile „sa se lege” , iar autocarul vesel sa ajunga in curtea primitoare din comuna Vadu Sapat, langa Mizil in Dealu Mare. Numele acestui loc nu pare sa promita multe, dar daca va spun ca dupa deal sunt cramele Lacerta si SERVE, imediat langa Budureasca si Davino, iar putin mai incolo se insira Aurelia Visinescu, Rotenberg…. parca face sens, nu?

Investitia e italiana, relativ recenta, si foare promitatoare, mai ales prin excelenta localizare a viilor in plaiurile viticole Valea Urloi, Naeni si Fintesti, care au dat deja vinuri mari, si prin obtinerea certificarii Bio pentru o suprafata de 15 ha. Crama in sine este mai putin spectaculoasa ca si altele, o constructie cu o evidenta functiune utilitara, care are totusi unele accente de cochetarie, prin anticamera generoasa si subtil decorata, si prin curtea spatioasa. Oricum, sa dam credit casei Antinori care se afla in spatele intregii afaceri, ca au experienta necesara sa faca sa functioneze „fortissimo” o astfel intreprindere, si stiu ce fac cand isi pun numele la inaintare.

Mixul de soiuri este cel clasic pentru Dealu Mare, fara prezente exotice recent aclimatizate (cum e la moda), diferenta facand-o mai degraba metodele de vinificare. Vinurile se grupeaza pe mai multe game: cea de baza, cea cu vinuri bio, cea cu vinuri single vineyard, si vinurile de top Cantvs Primus. Mult lemn prin crama, butoaie mici si mari, inoxul clasic, ma rog, toate premise tehnologice ca vinurile sa aiba un start bun.

Dintre vinurile degustate, surprinzator, cel mai bine au iesit in evident cele albe si proaspete. O Feteasca Regala eco din gama Fluturi, aromata, si crocanta, mai sa o confund cu una ardeleneasca. Un cupaj de Sauvignon Blanc si Feteasca Alba, preferatul meu, echilibrat, ceva mai serios, tusele evidente de tipicitate ale Sauvignonului

image

image

image

completand corpul dat de Feteasca. Muscatul cu Tamaioasa Romaneasca e surprinzator de fin, discret si subtil, un vin tineresc, usor aromat, si echilibrat. Rose-ul n-a fost tocmai pe placul meu, cu arome destul de generice si alcoolul cam iesit din corp. Merlot-ul 2012 e un vin de linie, tineresc si impetuos, cu tanini asertivi, aciditate cam inalta pe final si alcoolul ce ar putea fi integrat mai bine.

image

Am incheiat placuta seara congregand cu amicii bloggeri de toate orientarile, la un pahar de Cantvs Primus Feteasca Neagra -juicy, bine texturat si cu final picant, o Feteasca Neagra care ar fi interesant de evaluat fata de altele mai bine cotate.

Per total, cred ca „metamorfoza” abia acum incepe, si vinurile au toate premisele sa dovedeasca, prin constanta in calitate si abordare imaginativa, ca aceste frumoase inceputuri nu vor ramane doar atat.

image

image

image

Publicitate

5 comentarii la “Viile Metamorfosis

 1. Pingback: Degustare cu cap | Vinul din Cluj

 2. Pingback: Metamorfoze de primavara | Vinul din Cluj

 3. Jessica Marinzeck
  13 septembrie 2014

  Hi, how you doing? Are going to the DWCC this year? If so, if I bring you a wine from Brasil, would you bring me one from Romania? Cheers!

  • Mihai Oprea
   13 septembrie 2014

   Hello Jessica, good to hear from you again. I will be happy to bring you a Romanian wine, and to taste one from Brasil. See you in Montreux!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 13 septembrie 2014 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: