Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Mari, lama vesela


Este o bere? Cu siguranta nu! Este un cocktail? Nu …tocmai. Este un vin? Intr-un fel… Este Mari, lama cea vesela. Este una din acele bauturi a carei sticla (da, se poate bea direct din sticla!) ti se lipeste pur si simplu de mana si nu se lasa dusa pana nu e golita. Pentru ca e batura aceea care se potriveste exact acolo, in golul ramas intre bere, cidru, vin, spumant si breezer.

Mari, the lama drink

Mari, the lama drink

Caci de multe ori nu am chef de o bautura cu prea mult alcool, dar nici berea nu-mi face cu ochiul ca e prea acidulata, bauturile tip breezer au cam mult zahar si arome nenaturale, parca n-as deschide o sticla intreaga de vin, iar sa-l subtiez cu apa, nici vorba! Ia ganditi-va, de cate ori n-ati avut senzatia aceea, ca va lipseste o bautura foaaaaaarte slab acidulata, cu vreo 4-5% alcool, arome faine si nu lipicios de dulce? Ei bine, eu ma resemnasem, si mai ales la petreceri incercam prin rotatie beri, cooler-e, frizzante si iar beri. Ei bine, de cand Mari mi-a intrat in casa, parca si frigiderul e mai fericit.

Lasand gluma la o parte, Mari este o inovatie ce vine din Germania. Este o bautura ce are la baza trei ingrediente, enumerate aici in ordinea crescatoare a importantei: sirop de soc, ceai din planta yerba mate, si vin din Riesling. Sa le luam pe rand: ingredientul de baza, vinul, este obtinut din struguri Riesling din regiunea Mosel, vinificat in asa fel incat la final sa ramana cu aproximativ 5 g zahar si 6 g aciditate. Vinul da consistenta, corp si structura bauturii, mineralitate precum si continutul alcoolic. Vine apoi siropul din flori de soc, care ne este atat de cunoscut (sirop, nu socata!), care este adaugat pentru aromele florale caracteristice si pentru a rotunji aciditatea Riesling-ului. In plus, este o planta foarte prezenta in folclorul germanic. Si ultimul ingredient, yerba mate, vine din America de Sud, unde e folosita de obicei pentru ceaiuri cu efect tonic si energizant; in aceasta bautura are rolul de a adauga niste arome amarui tonice, minerale si antioxidanti.

selling the lama

selling the lama

Si pentru ca nu este deloc o gluma, cei care au creat bautura sunt persoane cat se poate de serioase -cu ocupatii financiare ori medicale- iar sufletul acestei bauturi este Jan, oenolog la crama familiei, una din cele mai vechi din Germania: StaffelterHof. Desi producerea acestei bauturi este mai degraba un hobby luat in serios decat o ocupatie de baza, au reusit in mai putin de doi ani sa-si gaseasca distributie in aproape toata Germania, si in curand si pe pietele internationale…  In prezent, experimenteaza cu diverse alte siropuri, arome si concentratii, pentru a diversifica oferta.

Bun, si ce gust are pana la urma? Pentru mine, marea calitate a acestei bauturi …sunt doua: faptul ca are senzatia racoritoare si fara sa fie acidulata, si faptul ca poate fi servita si la temperatura camerei fara sa para greoaie si zaharul sa devina lipicios pe gingii. Evident, tot de la frigider e cea mai buna. Predomina gustul caracteristic, floral-mineral de Riesling, plus aromele distincte de soc si o usoara senzatie amar-tonica pe final, ce presupun ca vine de la yerba mate. Are o buna consistenta, e supla si vioaie in gura, dar se aseaza frumos pe palatin …ca un vin.

Si intr-un final…de ce lama? Pai, e un animal simpatic, vine din America de Sud …si da bine pe eticheta!

Riesling-based refreshing drink

Riesling-based refreshing drink

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 3 decembrie 2014 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: