Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Sylva.. .cum?


Sylvaner-ul alsacian de la Lidl e departe de a fi un vin de nebaut, cum am auzit despre el. Ar putea fi un vin „de nisa”, dar nici acestui standard nu-i corespunde, întrucât excesele ce-l condimentează ( nasul generic, corpul greu, postgustul sarat-sarat) sunt mai degraba accidentale decat demonstrand o anume tipicitate. Practic, vinul e pur si simplu superficial, poate fi cel mult sa aspire la statutul de food-wine, din cel a carui singura utilitate e ca faca sa alunece pe gat in jos o mancare satioasa (conopida gratinata cu pulpe la cuptor, de exemplu), dar nu se va ridica niciodata la inaltimea unui adevarat vin de gastronomie.

vin din Lidl

vin din Lidl

Nici de terroir, nici de gastronomie, cum spuneam, dar nici de nebaut, doar vag interesant prin prisma soiului si originii, si mai ales apatic, vinul incepe ezitant, cu un nas generic in care domina aciditatea, si trece prin gura fara sa puncteze ceva anume, remarcandu-se corpul destul de dens, aciditatea cam joasa, si postgustul sarat-amarui, parca as avea un gura un pumn de masline.

conopida gratinata, pulpe la cuptor si vin alb

vin alb din Lidl

In deplin contrast este bordolezul: Fonreaud 2010, Haut-Medoc. Nas destul de discret dar elegant, in care se disting pe langa obisnuitele fructe rosii si note sangvinice. Punctul forte e textura frumoasa din gura, fara complicatii si fineturi, dar se simte ca o stofa de buna calitate, usor aspra si neapretata. Taninii duc greul -incisivi si iuti, in ciuda anilor, care creeaza senzatie de vioiciune fara sa oboseasca papilele. Ca si gastronomie, a mers bine cu o suita de ingrediente -tot din Lidl- care impreuna au ajuns sa formeze niste paste bolognese, asezonate din belsug cu Grana Padano.

Fonreaud 2010 Haut-Medoc

Fonreaud 2010 Haut-Medoc

In esenta, cu vinurile de la Lidl trebuie mers pe incercate. Revelatiile sunt rare (dar sunt!), la fel si esecurile rasunatoare, mai degraba tine de dispozitia de moment pentru a selecta o sticla, si de inspiratia de a pune in caruciorul de cumparaturi si ceva „asocieri culinare” potrivite (si chiar pe rafturile din Lidl nu e lipsa de lucruri interesante), pentru a declara cina reusita ori nu.

Publicitate

2 comentarii la “Sylva.. .cum?

 1. RaSto
  15 ianuarie 2015

  pentru mine rămâne de nebăut…

  • Mihai Oprea
   15 ianuarie 2015

   Pai …e simplu: nu-l mai bea 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 15 ianuarie 2015 de în Vin şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: