Se spune ca mancam si bem intai cu ochii si urechile, si abia apoi gura. Daca e asa, atunci ochilor cu siguranta nu le-a cazut rau ambianta belle epoque de la Casa Mincu, cu tavanele inalte pictate si casetate, usi masive cu clante de fildes, lambriuri sculptate si alte detalii ce tin de o vreme cand bunul gust nu se masura in euro pe metru patrat. Chiar si urechile au fost curioase de povestea romantata a numelui acestui vin –Grandiflora, poveste ce te poarta prin sertarele literaturii romane si rendez-vous-uri provinciale la ceas de seara, in mirosul trandafirilor.
Este vorba de evenimentul de lansare a unui nou vin din portofoliul Cramei Avincis –Cuvee Grandiflora 2011, asamblaj de Cabernet Sauvignon si Merlot. A fost insotit in primii sai pasi in public de fratii Merlot 2011 si Cuvee Andrei Cabernet 2011, plus discursurile de rigoare si gustari apetisante.
Asadar, are din acest punct de vedere toate premisele unui parcurs civilizat prin paharele publicului iubitor de vinuri. Culoarea inchisa-violacee-cerneloasa tradeaza faptul ca e la inceputul vietii. Nasul pune in prim plan aromele rezultate in urma maturarii in baricuri -castane coapte, lemn afumat, si apoi un amalgam de fructe negre. Taninii incisivi si aspri sunt evidenti in gura, dand senzatia specifica de astringenta, indulcita de textura destul de densa si bogata, ce da o buna continuitate cu nasul. In postgustul destul de scurt prevaleaza praful de cacao, ceva anason, precum si volatilitatea alcoolului.
Un vin asadar care are deja patru ani din momentul recoltei, si e facut cu intentia clara de a avea o viata lunga in sticla. Ramane ca gusturile publicului (si pretul..) sa-i hotarasca locul in panoplia vinurilor romanesti.
frumoasa descriere!