Pana sa ajung sa-mi fac darea de seama despre vinurile degustate la WineUp si impresiile asupra lor (in articolul viitor), mai aduc in discutie un aspect de multe ori neglijat de organizatorii de degustari, prezentari, targuri, si alte evenimente legate de vin. In speta, interactiunea cu publicul degustator si centralizarea impresiilor si rezultatelor evenimentului.
Pornesc de la premisa ca, indiferent de scopul evenimentului (sa-l numim generic degustare) -fie el o verticala prieteneasca intre pasionati, ori o prezentare organizata de un producator in vederea promovarii produselor sale, ori chiar un targ in toata regula- fiecare va dori pana la urma sa obtina niste informatii cu care sa ramana, pe langa placerea degustarii.
Consumatorul va dori sa afle date tehnice despre vinurile degustate in avans daca e posibil, sa-si noteze impresii, sa le dea un rating eventual, si apoi sa salveze toate aceste informatii pentru folosire ulterioara (consultare, ori documentare pentru un articol pe blog…). Organizatorul va dori sa afle impresiile celor ce au interactionat cu vinurile (dincolo de cele exprimate verbal), si va dori sa le compare eventual cu altele.
Am descoperit astfel aplicatia Winebook, care a fost lansata si pe care am folosit-o pentru prima data in cadrul targului, cu destul succes zic eu. Disponibila in Google Play si in magazinul similar al fanilor marului muscat, aplicatia promite sa faca tocmai cele descrise mai sus: sa creeze o punte de legatura (virtuala) intre degustator si organizatorul degustarii. Adica, mai clar: utilizatorul isi descarca aplicatia, creeaza un user, si apoi face „check-in” la evenimentul respectiv prin scanarea unui cod QR (eveniment care poate fi degustarea propriu-zisa, ori poate fi fiecare stand cu vinurile sale in cadrul unui targ, etc.)
Odata inregistrat in eveniment, utilizatorul poate sa vada vinurile inscrise in degustare si toate informatiile incarcate de catre organizator -fise tehnice, descrieri, link-uri, recenzii, etc. Rasfoind printre vinuri, utilizatorul poate interactiona cu aceste informatii, scriind notite si comentarii, acordand note dupa diverse criterii -stelute, punctaje, etc. Acestea se salveaza automat in fiecare sesiune, iar utilizatorul poate reveni asupra lor mai tarziu.
La sfarsit, fiecare isi poate salva si descarca datele dorite: utilizatorul isi poate trimte un mail cu notitele, punctajele si datele tehnice ale vinurilor. Iar organizatorul ramane cu punctajele si impresiile incarcate de toti utilizatorii inscrisi la acel eveniment. Ca si organizator frecvent de degustari, nu pot sa nu remarc utilitatea acestui instrument, care permite producatorului sau distribuitorului sa compare punctele si impresiile unui vin de la o degustare la alta, sa observe trenduri si tendinte, sa calibreze viitoarele evenimente.
Exista, evident, multe lucruri de imbunatatit intr-o versiune viitoare, printre care as mentiona:
-facilitarea modului de creare a unui user (prin logarea cu contul de Gmail ori Facebook)
-facilitarea check-in -ului la degutare (prin logarea direct din invitatie, spre exemplu)
-posibilitatea de a-si urmari istoricul participarilor la diverse evenimente
-in cadrul unui targ, posibilitatea de a descarca doate fisierele deodata, nu stand cu stand
-posibilitatea de plasare a unei comenzi de vinuri direct pe site-ul producatorului ori a distribuitorului, etc.
Marile neajunsuri ale aplicatiei:
-depinde de conexiunea la internet, si consuma destul de mult trafic, asa ca un wireless local e mai mult decat binevenit,
-inevitabil, distrage atentia de la degustarea propriu-zisa, fortand utilizatorul sa „stea cu nasul in telefon” . Dar, oricum toti facem asta, asa ca sa nu ma gasec eu primul sa arunc cu piatra…
Aici prezentarea completa : Winebook for Wineup short – 27.03.2015
Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Suburbia de WPSHOWER.