Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Amarone si prietenii sai


Sunt din generatia care a invatat engleza cu Cartoon Network. Cu toată simpatia pentru Johnny Bravo, Dexter, Looney Tunes, etc, imaginarul meu in ceea ce priveste alaturarea vinurilor nu s-a imbogatit prea mult. Pentru asta existau in schimb alte canale de televiziune. Iar dintre cele urmarite ziua, in vacante, contau cele care dadeau seriale japoneze manga, in cele mai multe cazuri dublate in italiana.

Acestea erau populate de tot felul de eroi cu ochi cat jumatate din fizionomie, par mereu zburlit, adolescente cu picioare interminabile, animale vorbitoare care roseau brusc, si imbratisari spontane. Acolo am invatat ca mereu eroul principal e unul singur, usor identificabil, si de obicei isi face isprava mai la sfarsit, dupa ce se agita ceilalti. Eroul e mereu inconjurat de prieteni cuminti si dusmani devotati, care se pot usor transforma in luptatori feroce sau impletitori de ghirlande de flori, dupa caz.

De acestea mi-am adus aminte in cadrul degustarii de vinuri italiene din Valpollicella de la Tinazzi, de saptamana trecuta, importate de Happy Wines. Amarone a vorbit abia la sfarsit, si a vorbit apasat si intens, din toata puterea taninilor si a celor aproape 16% alcool. Insa destula „galagie” au facut si companionii sai: Bardolino, Monterre, Dugal, Ripasso, etc. Desi etichetele sunt cuminti, puterile trebuie „eliberate” din sticla, printr-o aerisire respectabila.

au mai ramas dopurile

au mai ramas dopurile

Ca o galerie guraliva, soiurile si stilurile sunt din cele mai diverse: de la Corvina 100%, la clasicul blend de Corvina-Molinara-Rondinella, la Ripasso, la super-venetiene cu Cabernet si Corvina, la reinterpretari italiene a clasicului Cabernet-Merlot bordolez. Si Amarone, bineinteles, intr-o liga doar a sa.

Mi-a fost intotdeauna greu „sa tin” cu super-eroul, pentru ca era favoritul tuturor. Imi gaseam de obicei un personaj din suita acestuia, cu care ma identificam si ma bucuram ori de cate ori are ocazia sa-si aduca contributia la succesul liderului. De data asta m-am atasat de un cuplu: Montere -Corvina, si Montere Valpolicella Ripasso. Ambele 2012. Ambele cu eticheta neagra. Corvina 100% e mai aspru, mai motociclist, mai naravas. Ripasso e mai amplu, bogat, prelung si texturat. Fac echipa buna in lupta cu papilele. Si Amarone Classico 2011 vine la sfarsit si smulge aplauzele. Cata nedreptate.

Tinazzi vinuri Valpolicella

Tinazzi vinuri Valpolicella

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 7 mai 2015 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: