In aceasta perioada, moda filmelor pare se invarte in jurul prequel-urilor, sequel-urilor, spinn-off-urilor si a serialelor: Mad Max? James Bond? Star Wars? The Hobbitt? Pare o raritate sa gasesti un film care nu doar ca are un fir epic real, ci impleteste trei povesti diferite, unite de aceeasi epoca si de viziune artistica.
Acesta este farmecul „Povestirii Povestirilor” (Tale of Tales), o adaptare pentru film a trei povestiri dintr-o serie de cinci (Pentameronul) a scriitorului neapolitan Gianbattista Basile, din secolul XVII. De ce e important acest (pe nedrept) obscur autor? cateva din personajele povestirilor sale s-au transformat mai tarziu in Rapunzel, Cenusareasa, si alte figuri indragite.
Acest film e un adevarat basm pentru adulti. Si nu in sensul in care ar abunda scenele violente ori erotice (desi exista un pocco si din acestea), ci mai degraba datorita modului in care trasaturile magice, specifice basmelor, se impletesc cu subiecte mundane, apropiate privitorului.
O imparateasa isi doreste sa aiba copii cu orice pret, sacrificandu-si sotul pentru asta, si printr-un act magic se trezeste cu gemeni, doar ca unul nu e al ei…. Un print e consumat de fascinatia pentru un animal fantastic, care ii devoreaza mintile, spre disperarea fiicei sale… Regele unui tinut este sedus orbeste de o voce angelica, ca sa afle pana la urma ca posesoara vocii nu este deloc ceea ce pare… Scenografia e superba, cu decoruri care pun in valoare jocul actorilor, si cu o muzica si un crescendo pe masura.
Si filmul asta m-a dus cu gandul la trei vinuri baute recent intr-o seara, care, coincidenta? respecta acelasi tipar. Domnul de Roua 2013, de la Crama Avincis, e un cupaj format din doi gemeni -Sauvignon si Sauvignon, care par identici dar se comporta diferit. Trio Rosu de la Nachbil? un vin nebun, in cautarea fantasmei dezideratului organic si natural. Sable Noble Rosu 2011? e mult mai mult decat ceea ce pare, si te seduce cu vocea aromelor.
Iar in rolul regizorului? subsemnatul, umil desfacator de dopuri.