Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Degustare primordiala


Sunt o pasare rara pe la degustari, prezentari si alte evenimente legate de vin, in ultima vreme. Desi invitatii si tentatii sunt acum parca mai multe ca niciodata in Cluj, unde aproape fiecare zi a saptamanii aduce cate un eveniment cu componenta vinicola: clasicele degustari, cine cu vin, prezentari, etc. Nu ma plang insa, e alegerea mea sa dedic mai mult timp familiei si antrenamentelor.

Cateodata insa curiozitatea e irezistibila, si astrele se aliniaza in asa fel incat sa mi se potriveasca programul, si apar si eu inopinat la cate o degustare, cum a fost de exemplu cea de saptamana trecuta de la Wine O’Clock. Au fost prezentate vinurile din gama Primordial de la Domeniul Bogdan, o crama destul de noua din Dobrogea. Doua lucruri m-au atras catre aceste vinuri: faptul ca sunt biodinamice (in curs de certificare), si faptul ca doi amici clujeni se ocupa foarte indeaproape de aceste vinuri.

degustare la Wine O'Clock

vinuri Primordial de la Domeniul Bogdan

Las site-ul de prezentare al cramei sa spuna povestea lor, intentiile, proiectele si portofoliul, iar eu va expun mai jos ce am inteles din vinurile lor:

Primordial Rose 2015: singurul vin din 2015 prezentat. Mariaj de Pinot Noir cu Cabernet si Syrah. Culoare provensala, cu evidente nuante violacee. Acid, racoritor, arome discrete, usor intepatoare, final cu capsune. Se simte incisivitatea Syrah-ului. Alcoolul devine un pic evident cand se mai incalzeste. E genul de rose ce poate fi bun companion culinar;

Primordial Sauvignon Blanc 2014: destul de departe de „tipicitatea” obositoare SB-urilor comerciale de la noi. Multe note amarui, vegetale, de frunza de muscata, tulpina de rosie, cimbru salbatic  -ati inteles directia. Mai in profunzime apar note discrete de fructe de vara -caise tinere, corcoduse. Ca si textura e fluid, cu aciditate inalta spre foarte inalta. E un vin pentru curiosi, pentru cei ce vor un gust nou. E posibil din acest motiv sa nu-si faca foarte multi fani. Eu sunt curios daca asta a fost intentia vinificatoriului, ori asa a iesit vinul…

Primordial Muscat Ottonel 2014: conform descrierii verbale, contine un procent semnificativ de Muscat Blanc. Adica de Tamaioasa. Dealtfel, daca l-as fi degustat in orb, as fi spus fara ezitare ca e o Tamaioasa vinificata in sec foarte reusita. Puncteaza si la tipicitate, si la aciditate, si la mouthfeel, si la postgust. Fanii vinurilor aromate vor fi incantati;

Primordial Cuvee alb 2014: Chardonnay, cu Sauvignon Blanc si Muscat (nu mai retin de care…). E greu sa faci trei soiuri aromatice si asertive sa se impace in aceeasi sticla. Mai ales cand au trecut si prin maturare pe drojdii, batonaj, iar un procent din Chardonnay a fost tinut si in baricuri. Vinul are arome intense, aciditate, textura, nas …doar ca nu prea sunt sincronizate. Posibil ca inca un an de invechire la sticla sa-i aduca un plus de echilibru, insa am rezerve in acest sens;

Primordial Cuvee rosu 2014: practic e aceeasi compozitie ca si rose-ul -Pinot Noir, Syrah, Cabernet. Un vin foarte reusit. Note suculente, de cirese si coacaze negre, ajutate din plin de aciditate inalta, textura fina, fluida, cu tanini rounjiti, iar invechirea in lemn ii confera un plus de adancime, de complexitate; Syrah-ul domina pe final cu note de cacao si dafin. Din cate inteleg, are si un pret cat se poate de convenabil, undeva intre 35-40 de lei.

De urmarit in contininuare, pentru ca in Dobrogea se intampla lucruri faine

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 7 iulie 2016 de în Evenimente si colaborari.

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: