Trista veste a plecarii dintre noi a celui care ne-a daruit Masina cu Jazzolina, Morcovul Romanesc, si alte ritmuri de blues si rock, mi-a prilejuit o mica retrospectiva a locului pe care il ocupa rock-ul in lumea cotidiana. Caci rock-ul, prin excelenta, e un manifest, rock-ul are o cauza, un crez, rock-ul e un protest impotriva obtuzitatii, conservatorismului. Daca vreti, parafrazandu-l pe Murakami, rock-ul e un act de deszapezire intelectuala. Ce rock se mai asculta pe la noi in ziua de azi?
Vineri seara, la We Are Rocking The City, au urcat pe scena ca headlineri Alternosfera si Negura Bunget (bine, in ordine inversa). Timisorenii de la Negura Bunget sunt niste adevarati veterani, trupa implinind 20 de ani de existenta, probabil cea mai veche trupa metal din Romania, inca in fiinta. Si canta cu aceeasi energie, acelasi black metal, cu accente gotice si folk; Hora Soarelui smulge mereu aplauze si e pe cale sa devina un evergreen al genului. Alternosfera, la spectrul opus, sunt o formatie din noul val, mult mai lirici, mai darnici cu cuvintele si cu acordurile, mergand de la indie si alternativ pana spre metalcore; e genul de trupa care atrage si non-rockerii.
Sambata, veteranii de la Kumm -o trupa mereu in schimbare a componentei, si de explorare a genurilor muzicale, au deschis scena pentru cei de la Bucovina. Aflati la a doua vizita la Cluj, cei de la Bucovina sunt cu adevarat o trupa pe val, putem spune ca au deja hituri. Canta un heavy-metal clasic, curat, bine exersat, suna incredibil de bine live, se conecteaza cu audienta, ce mai, fac show. Iar la show-ul lor au fost rockeri de toate varstele, pustani teribilisti la prima tigara, motociclisti imbracati in piele, cupluri romantice, studenti care imparteau cate trei o bere, tatici grijulii cu odraslele, nostalgici incaruntiti, amintindu-si probabil de Nicu Covaci..
Rock-ul are mereu puterea sa revina. Zilele astea am pus mana pe niste melodii de pe noul album Metallica, iar Hardwired suna al naibii de bine; reusesc sa combine un sound mai de la inceputuri, cum era pe Ride The Lighting sau One, cu ceva accente metalcore, care se pare ca au mare trecere in ultimul timp. Recomand! Nu e lansat inca, dar melodii se pot gasi,… stiti voi cum si unde…
In incheiere, mi-am adus aminte de niste greci pe care nu i-am ascultat demult: Dol Ammad combina trip-uri electronice cu un heavy-metal simfonic, liric; canta despre zei, titani, lupte epice, oceane, etc. Tot de la greci vine si vinul care mi-a atras atentia zilele astea –Tsantali Rapsani 2011: rebel, ingamfat, tantos si guraliv, e o combinatie de soiuri locale din care am retinut Xinomavro. Dar si rock-ul modern e o combinatie de stiluri si influente, vechi si noi. Are nevoie de ceva timp sa se aeriseasca, sa-si traga rasuflarea, dar apoi e in stare sa cante acorduri epice pe papile, cu tanini galagiosi si intepatori, aciditate inalta cat muntele Olimp, si o atitudine de zeu aflat in turneu. Rock is not dead!
Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Suburbia de WPSHOWER.