Sunt convins ca recenta veste privind penultimul (da, exact!) sezon din Game of Thrones a adus atat usurare cat si tensiune printre fanii serialului. Pe de o parte, avem in sfarsit o data fixata, pe care sa o asteptam numarand saptamanile; pe de alta parte, e o intarziere aproape de neindurat, fata de datele obisnuite de lansare din aprilie de pana acum.
Dar schimbarile nu se opresc aici: acest al 7-lea sezon va fi mai scurt decat precedentele, avand doar 7 episoade. Iar ultimul sezon va fi chiar mai scurt (dar mai intens, sper…), cu doar 6 episoade. Evident speculatiile nu au intarziat, producatorii fiind acuzati ca „prea o lungesc”. Si daca oricum finalul si evolutia personajelor se indeparteaza de linia trasata de primele carti ale lui George R. R. Martin, ce rost mai avea sa rupa finalul in doua sezoane, in loc sa condenseze actiuna intr-un singur sezon, eventual prelungit? Pe de alta parte, parca ar fi prea brusc sa se termine deja, sunt o multime de intrigi de clarificat, piste de inchis, personaje de scos la lumina, conflicte de rezolvat …hmm! aaa, nu, asta nu cred ca o sa se intample.
Totusi, intr-un final trebuie sa vina iarna, chiar de-ar fi in mijlocul verii. Ne vedem asadar peste patru luni, si pana atunci va las sa speculati in continuare care e dragonul preferat al lui Daenerys, in compania unor vinuri baute de mine asta iarna:
Aile d’Argent 2006, Chateau Mouton-Rotschild: „E dificil sa incep a descrie acest vin, care mi-a readus aminte cat de fascinanta este aceasta mica lume. Sa fie culoarea ce are ceva din stralucirea aurului de pe bijuteriile vechi? Nasul elegant si interminabil, care se schimba de la crema de lamaie pana la alune prajite si gutui uscate? Corpul adanc, reductiv si introspectiv, care capata note noi cu fiecare rotire in pahar? Finalul care cuprinde condimente mediteraneene -ghimbir, sofran, seminte de pin? Este un vin dincolo de simpla notiune de eleganta, mai ales ca este abia la inceputul vietii. Si da, vorbim de un vin alb, care are deja sapte ani. Va fi o tentatie mare si o decizie grea momentul deschiderii sticlei. Oricare ar fi acela, merge cu un acompaniament rafinat si subtil, gen trufe albe si fazan.”
Feteasca Neagra Arezan 2011, M1.Crama Atelier: „Feteasca Neagra s-a adaptat bine la soarele si vanturile Dobrogei, iar acest exemplar a beneficiat din plin de caldura verii din 2012. Peste aromele de fructe negre apare un strat de condimente calde-amarui -anason si lemn dulce, care pun bine in valoare corpul viguros, cu o textura indesata si tanini intepatori. Este un vin care are de castigat de la o aerisire si o servire la o temepratura ceva mai joasa, iar preparatul potrivit ar fi o pulpa de curcan cu crusta de ierburi si piper, alaturi de un sos din reductie de vin.”
Domaine Ceptura Rouge 2011, Davino: „Este un vin care este in curs de a „absolvi” maturarea la sticla, urmand a fi lansat probabil candva in lunile ce vor urma. Are semne evidente de tinerete din nas pana in postgust. Are o linie generala sangvinica, carnoasa, chiar juicy pe alocuri, dominand notele de pruna afumata si mure, impletite cu cele de afumatura, si condimente intepatoare, pe o structura ferma de tanini.”