Am avut ocazia (si privilegiul) la WineUp sa particip la lansarea noii game de spumante Carassia, de la Crama Carastelec. Probabil ca ii stiti mai bine prin gama de vinuri linistite Vinca, si spumantele entry-level Friza. Insa, dupa cum va povesteam acum ceva timp in urma vizitei la crama, intregul concept al investitiei este construit in jurul producerii pe scara larga a spumantelor prin metoda traditionala.
Si iata ca a sosit momentul degorjarii, imbutelierii si lansarii primei serii de spumante fermentate prim metoda traditionala. Fac parte din recolta anului 2014 si au stat pe drojdii minim 20 de luni, iar primul lot a fost degorjat si imbuteliat la inceputul anului. Le-am degustat in atmosfera discreta si rafinata de la restaurantul VIA.
Deocamdata aceasta gama cuprinde trei spumante:
–Classic: Pinot Noir si Chardonnay, Extra Brut, cu aciditate extrem de ridicata, mineral, cu nas discret si perlaj fin;
–Rose: Pinot Noir, Brut, aromat fin si nu foarte intens, fructe rosii si citrice, aciditate ridicata, destul de prietenos pe papile, companion bun la masa;
–Blanc de Blancs: Chardonnay, Brut, se descopera clasicele arome de autoliza -patiserie fina, un pic de octuozitate- cu o frumoasa rotunjime, aciditate medie, perlaj fin si persistent, final mineral. Un spumant elegant si distins, potrivit atat la masa cat si ca desert.
Etichetele clasice si discrete denota o pozitionare medie, spre un segment de consumatori cu un oarecare discernamant, si nu neaparat vanatori de chilipiruri. Din cate inteleg, si pretul va sustine aceasta pozitionare.
Sunt din fire un optimist precaut, asa ca nu ma avant cu laudele chiar de la inceput. Cred ca aceste spumante sunt un bun inceput, pe care se poate construi in viitor o gama care sa devina produsul de baza al cramei, si sa seteze asteptarile minime pentru niste adevarate spumante premium din Transilvania.