Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

City-break la Vinca


Sambata trecuta mi-am permis o scurta evadare din cotidian. Nu a fost chiar un city-break, ci mai mult un „winery-break”. Urmat de un wedding-break, caci am profitat de niste treburi matrimoniale ce urmau sa ne duca pe plaiuri salajene, pentru a vizita o crama pe unde planuiam de mult sa ajung. Daca insa prin partile Aiudului ori ale Brasovului ajung mult mai des, drumurile spre nord sunt rarissime, astfel incat a fost de neratat ocazia.

crama VInca

Carastelec, jud Salaj, crama VInca

In plus, s-au „aliniat” niste lucruri pentru a face mai placuta sosirea la crama: drumul pitoresc, masina „flamanda” de kilometri, timp la dispozitie. Plus o intampinare de zile mari in satul –Carastelec– de la poalele dealului, cu un concurs de atelaje. Acum serios, cat de des vezi in vreun sat un concurs de trasuri???

Ca si bonus, am fost singurii vizitatori ai cramei Vinca, asa ca am putut sa profitam din plin pentru a cuprinde in priviri cele 20 si ceva de hectare, dispuse intr-un amfiteatru ce imbratiseaza coasta dealului, si pentru a explora colturile cramei moderne, curate, dar intr-un fel lipsita de pitorescul altor contructii similare. Inox din plin, bineinteles, curatenie ca-n farmacie, totul etichetat, si o linste duminicala.

Via e din 2011, fiind la a doua recolta, si a fost plantata pe vechile amplasamente ale viilor din care odinioara se faceau spumantele Silvania. Tot spumantele vor fi elementul central al noii crame, prin metoda traditionala, asadar o mare parte a vinului produs este vin de baza, materie prima pentru a doua fermentatie. Implicit, si soiurile potrivite pentru spumante au proportia cea mai mare: Pinot Noir, Feteasca Regala, Riesling, Chardonnay. Mai exista si ceva Pinot Gris. Primul lot de spumante isi asteapta linistite degorjarea, odihnindu-se in sticle grele, cu dopuri de metal.

degustare Crama Vinca

degustare Crama Vinca

Deocamdata insa, pana cand isi vor face acelea aparitia, exista suficiente vinuri linistite ori doar usor perlate, despre care am mai scris si in alte ocazii, care sa ne mentina treaza atentia. Feteasca Regala 2014 se comporta excelent, a capatat densitate si finete fara sa-si piarda vivacitatea. Surorile gemene frizzante –Friza Alb si Rose 2014 sunt placute si racoritoare, un panaceu bun pentru caldura verii.

Piesele serioase sunt: Sophia 2013 -un Chardonnay baricat timp de un an in butoaie noi, si Pinot Noir 2013, la fel maturat timp de un an. Vinuri cu bun potential de pastrare, cu corpolenta dar si cu finete si vioiciune. Am gustat direct din butoi si un Riesling 2014, late harvest bothrytizat. Daca ar fi sa aleg un vin din cele degustate, as merge totusi pe Feteasca Regala.

vinuri Carastelec

vinuri Carastelec

 

Publicitate

3 comentarii la “City-break la Vinca

  1. Pingback: Carassia | Vinul din Cluj

  2. Pingback: Familia Pinot Noir de la Vinca | Vinul din Cluj

  3. Pingback: Patru dive | Vinul din Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 14 iulie 2015 de în travel, Vin şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: