Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Cel mai negru


Textul asta ar fi trebuit sa apara luni. Insa, dupa cum bine stim, lunea nici iarba nu creste, martea sunt ceasurile rele, miercuri te apuci in sfarsit de munca …si apuci sa o termini pe joi, asa, muncitoreste.

Dar inainte sa trecem la treaba despre vin, sa va spun despre cel mai negru dintre negru, fara nici o aluzie rasiala. Cercetatorii britanici -cine altii?- de la Surrey NanoSystems au creat cea mai neagra materie –Vantablack. Culoarea e atat de inchisa si opaca, incat absoarbe toata lumina, si nu reflecta deloc nici o raza incidenta. Sa facem un pas inapoi un pic, si ne ne reamintim ca ceea ce noi percepem ca fiind culoare e de fapt modul cum lumina e reflectata de diferite obiecte si perceputa de ochii nostri. De aceea, acest material nu e propriu-zis o culoare, pentru ca nu reflecta deloc nici un fel de lumina, ci mai degraba e absenta oricarei culori, e o non-culoare. Deci nu va grabiti sa va pictati bicicletele, ramele de ochelari ori hainele de club in nuanta asta. Pentru ca pur si simplu nu exista. In plus, e patentata.

https://i0.wp.com/images.mentalfloss.com/sites/default/files/styles/insert_main_wide_image/public/j56kj54.png

Vantablack

A doua chestie interesanta legata de acest material, e senzatia. Imediat ce a fost prezentat publicului, toti au cerut sa-l atinga. Ceea ce e fascinant, pentru ca ce legatura au senzatiile tactile cu culoarea perceputa? Ciudat, nu? Aparent, toti se asteptau ca materialul respectiv sa fie moale si fin, asemanator cu o catifea foarte deasa. Dezamagire! Materialul e de fapt alcatuit din milioane de nano-tuburi „crescute” in straturi, printr-un procedeu complex de fabricatie; aceste nano-tuburi de fapt absorb particulele de lumina. Deci materialul e mult mai aspru si mai greu decat e perceptia initiala.

Cabernet Franc Crama Dragasi

La fel si cu acest Cabernet Franc 2015 de la crama Dragasi. E plin de contradictii. Initial am zice ca nu se descurca bine pe dealul din dreapta Oltului, ca e prea cald si soare acolo, dar ii merge binemersi. La fel, am zice ca e plin de arome supracoapte, gemoase siropoase, insa vinul de fapt e destul de aspru, muncitoresc, construit din arome simple, directe, cu tanini intepatori si guralivi. Ai zice ca nu a vazut lemnul, cand de fapt a stat 12 luni in baric. Insa cea au in comun, e culoarea inchisa. Rar am vazut un vin romanesc atat de dens, de cernelos. Si pateaza!

Luati cu tagliatelle arrabiatta, sa nu va cada greu…

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 6 aprilie 2017 de în Vin şi etichetată , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: