Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Actor si spectator


Am avut ocazia saptamanile trecute, printr-o coincidenta rarissima, sa fiu prezent la doua degustari consecutive din cele organizate de Crama Noastra in curtea Centrului Cultural Francez. E un loc binecunoscut de publicul clujean iubitor de vinuri, despre care am mai scris de atatea ori, un loc care a format o generatie intreaga de iubitori ai vinului. Sunt oameni pe care de ani de zile ii vad miercurea de la 18:30, cu o precizie astronomica, prezenti cu paharul de degustare in mana.

Si m-am bucurat sa-i intalnesc si sa-i reintalnesc dintr-o dubla postura: de actor si spectator, de prezentator si degustator, de vorbitor si … ascultator.

degustare Budureasca la Crama Noastra

Din postura de prezentator, am introdus publicului o selectie de vinuri din portofoliul Horeca al cramei Budureasca. Selectie care mi-a confirmat inca o data ca aceasta crama are o orientare robusta catre publicul din restaurante si terase. Caci mai toate vinurile sunt construite pe ideea de matching gastronomic, pe ideea unei potriviri cu meniul unui restaurant sau bistro. Nu e suficient pentru un vin sa se declare „de gastronomie”, si sa aiba o eticheta si un pret pe masura, ci trebuie de la inceput sa fie conceput si construit pentru a fi servit impreuna cu mancarea. Sunt o multime de variabile pe care le poate lua in considerare oenologul, si care poate face un vin mai agreabil sau nu langa un preparat: cat de sensibil e la temperatura de servire, cata aerisire necesita, daca are depuneri tartrice sau reziduuri de filtrare, ce aciditate are, cat de repede se deschide nasul in pahar, cat de repede se rasufla, textura, consistenta, complexitatea ,etc. Am remarcat in mod deosebit dintre vinurile prezentate: Fume-ul, cupaj de Chardonnay, Sauvignon Blanc si Pinot Gris, si Origini Reserve -Cabernet, Shiraz si Merlot.

spumante Cotnari la Crama Noastra

Din postura de ascultator, am fost interesat de prezentarea in premiera la Cluj a spumantelor prin metoda traditionala a Casei de Vinuri Cotnari. Stiti povestea cramei -e Cotnarul cel nou, cu vinuri seci, cu soiuri exclusiv romanesti, cu orientare spre consumatorul modern si atent la detalii. Sunt trei soiuri facute spumant – Francusa, Tamaioasa si Busuioaca. Toate vinificate prin metoda traditionala, in cantitati reduse, iar clasificarea dupa zaharul rezidual este Brut Natur, Brut, si Extrasec. Francusa e minerala, discreta la nas, cu perlaj bogat, acida si directa. Tamaioasa pastreaza frumoasele arome ale soiului, are o anumita cremozitate, e mai finisata, mai eleganta. Busuioaca e cam prea avantata pe gustul meu, cu arome usor iesite din corp, si zaharul sesizabil. Altfel, toate trei sunt onorabile, si salut actul de curaj de a face un astfel de experiment indraznet.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 4 iulie 2017 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: