Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Pinot Noir 2003, Pivnitele Birauas


Chiar si pentru un iubitor de vinuri, bine citit si asezonat in diverse degustari, e periculos sa intalnesti prea multe revelatii in cariera. O atitudine sceptic-optimista e recomandabila, ca sa nu cazi in capcanele ce pandesc curiozitatea degustatorului: fie te vei entuziasma prea repede, si apoi vei fi deceptionat observand ca vinul pe care te-ai grabit sa-l aclami e de fapt o mediocritate, fie vei fi mereu nemultumit, vesnic cautator, intotdeauna pus pe critica, niciodata apreciind pe deplin ce este in pahar.

Cateodata insa unele vinuri te cauta si se arunca in fata ta si in paharul tau, cerand sa fie descoperite, degustate, apreciate, povestite, sa-si fixeze un loc in memoria ta. Sa te ajute sa marchezi mental cine stie ce stare interioara, ce traire, ce devenire, ce calatorie, ori vreun moment important, care vrei sa-l legi de o senzatie gustativa, ca sa-i da intregime.

Pivnitele Birauas, Minis

Caci asta cautam cu totii in vin, constient sau nu -cautam sa ne intregim. Sa aducem particica ce ne lipseste, ce ne apropie; sa gasim vorbele ori gandurile cautate, sa ne incalzim pe dinauntru, sa dam aripi vorbelor. Si rareori, cate un vin aduce, ca un puzzle piesa ce -pentru cateva clipe- ne face mai intregi.

2003 Pinot Noir, Pivnitele Birauas, Minis

Acest Pinot Noir a calatorit spre mine tocmai din 2003, de la Pivnitele Birauas, din Minis,  asteptand rabdator sa ma intalneasca. Sa-i apreciez roba stralucitoare, de ambra inchisa, nasul discret dar persistent, cu un suberb buchet de invechire la sticla, ce aduce a macese uscate si lichior de portocale. Corpul are o suplete remarcabila, tinuta vie de o aciditate vibranta, cu o textura fluida, diafana, usor fragila. Se deschide treptat in pahar, fara sa devina greoi, si dupa vreo ora de aerisire e in plinatatea exprimarii. Un vin fara varsta, matur dar fara urme de imbatranire, nu prea vorbaret, dar cu multe de spus.

Unde eram eu in 2003? Probabil dincolo de ocean, uimit de imensitatea americii, simtind ca am tot viitorul in mainile mele. Ce visam pe atunci? Ce stiam atunci despre Pinot Noir? Ce-mi doream? Vinul acesta e ca o restituire a memoriei, o reintregire intre mine si niste visuri vechi.

Mai gasiti aici o serie de articole despre vinurile de la Pivnitele Birauas.

vii la Minis

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 26 iunie 2017 de în Vin şi etichetată , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: