In graba degustarilor de cupaje si spumante, recenziilor de best-buy-uri de import, comentariilor la articole, etc. am scapat din vedere sa scriu (si degust) vinurile mai apropiate de casa si frigider. Ma bucur sa gasesc noutati pe piata vinurilor, nu doar din Dealu Mare sau Dragasani, ci si mai aproape de burgul natal, din nesfarsitul podis al Transilvaniei.
Ca tot au mai ramas cateva saptamani pana la festivalul Provino de la Cluj, si tocmai am aflat ca doi producatori din zona au confirmat prezenta (Jidvei si Domeniile Boieru -Ciumbrud), am profitat de ocazie ca sa descriu doua vinuri mai putin prezente, atat pe rafturi cat si in …vinosfera.
Primul vin este de la un producator consacrat, cel putin in anii precedenti: Podgoria Lechinta de Mures. Vinul m-a atras prin numele si titlul asumat –„Mostenire de la sasi” -o provocare indrazneata. Este din soiul Neuburger, de pe plaiul Culpiu al Lechintei, DOC CMD, alcool 11%, vinificat in 2000 si imbuteliat in …2009. Dupa atatea pretentii enuntate pe cativa centimetri patrati de eticheta, se impunea o analiza mai amanuntita …treaba nemteasca.
Petrecandu-mi o parte din copilarie si adolescenta in Sibiu, am inca in minte si gust vinul „traditional” al sasilor: un amestec galbui de soiuri, in proportii mai mult ghicie decat stiute dar neaparat bine cantarite; gust si savoare mai degraba discrete, aciditate ridicata, si ideal de baut rece, dupa 2 ani la damigeana …ceea ce e mult pentru un vin rustic si artizanal.
Acest vin are o culoare surprinzator de tanara, galbena cu reflexii verzui, limpede si stralucitoare. Nas din gama vegetala -tonuri generice de flori de camp, iarba si ramuri taiate, plus o nota mai putin placuta, metalica. Gustativ sta binisor -are o aciditate consistenta, liniara; note simple de mere verzi, iarba strivita si lamaie. Postgustul preia si amplifica aceeasi senzatie metalica, coclita.
Daca intr-adevar vinul e din 2000 (asa cum criptic pretinde eticheta), are o forma buna, fiindu-i iertate defectele -probabil de pastrare. In mare nu are nimic iesit din comun, respectiv este echilibrat si discret, cu exceptia defectului metalic, coclit -il trage in jos de la 3 la 2 dopuri. Nu e rau, e chiar interesant, dar fiecare luna va mai accentua varsta si defectul. E salvat in cazul de fata de pastravul de Tarnita, inabusit cu lamaie …regele pestilor de apa dulce!
In contrast cu acest producator „de moda veche” (aud ca lanseaza o gama Liliak??) vine un vin tanar, atat ca varsta cat si ca experienta: este primul vintage al producatorului Riviera Company SRL, din Blaj. Producator de care aud pentru prima data, si nu cu unul ci chiar doua vinuri: o Feteasca Regala, si acest Pinot Gris: 12% alcool, an banuiesc ca 2010, DOC CMD, sec. Si cu asta am epuizat informatiile sumare de pe eticheta si contraeticheta (oenolog Popa Dorel nu consider ca e o informatie relevanta).
Culoare tanara, verde spre galbui, cruda. Nas ierbos si iute: iarba proaspata, ramuri taiate, telina. Nici o urma florala. Corb cu aciditate buna, directa si crescatoare, in stilul lumii noi. Notele nu prea o sustin -ceva mere de vara, socata si lamai. Postgust de-a dreptul acid si intepator -interesant dar usor neplacut. Porcul fiind cea mai buna leguma a ardeleanului, cu gustul sau dulceag a salvat constructia gastro-oenologica. Deocamdata 2 dopuri cu indulgenta pentru un vin nou.
La Provino se anunta deja o lista consistenta de producatori si o avalansa de evenimente ,asa ca echilibrarea calendarului este esentiala!
Domnul Dorel Popa are si un spumant foarte interesant din Feteasca Regala lansat sub acelasi brand – Tarnave. Am scris despre el aici: http://printrevinuri.ro/2011/08/swing-swirl.html
Calarie …golf… sampanie si gastronomie fina … o viata de Alain Delon 🙂 M-as putea obisnui cu asa ceva. Sunt curios sa incerc si eu spumantul.
Liliac e o crama noua – investitie austrica, enolog austrica, nu e la Lechinta, e in comuna Batos. 🙂
Ne-ar placea sa vedem o enumerare a producatorilor participanti, deocamdata am gasit decat vreo 6-7 pe site-uri de specialitate.
Frumos termenul „vinosfera”.
Asa este, din stirile pe care le-am primit stiu ca au confirmat participarea: Gramma, Oprisor, Murfatlar, Vinarte, Jidvei si Domeniile Boieru. Am mai auzit zvonuri ca si Budureasca si SERVE sunt pe drum…
Sper ca in cele 3-4 saptamani ramase sa se dubleze lista.