Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Niste Caberneturi si un Shiraz


A devenit deja o prezenta obisnuita in calendarul evenimentelor legate de vin, competitia de marti seara din „ringul” de la Madame Pogany. Cate sapte sau opt vinuri rosii se inclesteaza prin pahare si pe foile de notare, luptand cu taisul taninilor si scutul baricurilor.

Nici martea trecuta nu a fost o exceptie, sub titulatura „Cabernet du Monde” infatisandu-se doua prezente romanesti si cinci straine -Australia, California, Chile, Argentina, Africa de Sud, asadar o selectie foarte eclectica. Pregatirea si ritualul au fost cele obisnuite; vremea de afara a rarit considerabil randurile spectatorilor si degustatorilor, asadar mult mai multa liniste decat de obicei.

Castigatorul a fost facut deja cunoscut -o surpriza pentru mine- iar celelalte amanunte au fost relatate cu mai multa promptitudine prin grija comeseanului Berbecutio. Acum, la aproape o saptamana de la degustare revazandu-mi notitele si punctajele, sunt  mult mai detasat si incerc sa-mi definesc un cuvant sau expresie-cheie care sa sumarizeze experienta vinului respectiv.

Castigatorul serii –Cabernet 2006 de la Gallo, California, este Grabitul -arunca aromele de coacaze si piele repede, direct si fara drept de apel. Penfolds Bin 407, 2008, Australia este Laudarosul -multe fructe si dulceturi, fara tanini care sa le sprijine; Don David Reserve 2009, Argentina este Impetuosul -arome crude, multa forta si asprime ; vecinul de peste munti din Chile –Marques de Casa Concha 2009 este Boiernasul de tara -echilibrat, arome bine definite, fara sclipiri de imaginatie si cu un posgust cam rustic .

Vinurile romanesti s-ar putea numi RisipitorulCantus Primus 2007 Cramele Halewood -multe arome imprastiate, fara o coerenta si structura ; Cabernetul Anima 2008 de la Aurelia Visinescu ar fi Coana Mitza -are multe de aratat, dar arata cam des si deocheat.
Castigatorul detasat al serii in opinia mea a fost un Indiana Jones al vinurilor –Cabernet Manor House 2005, Nederburg, Africa de Sud.

Are textura ca o catifea veche -aspra si in acelasi timp placuta la atingere- arome mature fara asperitati, o doza de condiment, plus un fundal unic si usor de indentificat: o nota uscata si grea, de pamant, praf si piele. Aceasta nota persista ca un fum, de la primul nas pana in postgust, facand parte integranta din personalitatea vinului.

Dealtfel, aceasta degustare mi-a confirmat opinia de la primul concurs de Caberneturi, despre care am scris aici,

unde tot Nederburg a invins detasat. Si ca sa-mi confirm inca o alegere, mi-am luat o sticla de Shiraz 2009 Nederburg Winemaster’s Reserve, gasit castigator la concursul de Shiraz-uri: culoare tanara, rosu cu irizatii violecee ; nas amplu cu mult lemn si arome mai grele, pamantii, amestecate cu fructe rosii. Corp bine sustinut de tanini percutanti, cu un atac de fructe rosii si condiment. O usoara cadere in gust imediat dupa atac este un mic defect, compensat apoi din plin de postgustul intepator si prelung, cu note de ghimbir, anason si telina. Descris de asemenea aici si aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: