Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Gulaș cu Budureasca Roze


De multe ori nu avem timp sa ne gandim din vreme la asocierea mancarii cu vinul. Chiar si atunci cand preparatul pentru cina este mai elaborat, s-ar putea sa nu avem in frigider vinul potrivit, sau sa dureze prea mult pana ajunge la temperatura de servire, sau musafirii isi doresc neaparat un anumit vin, sau poate pur si simplu vrem sa incercam combinatii si asocieri noi. Nu este deloc un pas riscant sau un compromis de nevoie; trebuie doar niste papile deschise la minte, si curiozitate.

Eu am incercat zilele trecute o astfel de asociere indrazneata: gulaș de vita cu un vin roze demisec de la Budureasca. Spun indrazneata, deoarece gulașul (sau gulyas, cum se mai scrie) e de obicei o mancare grea si satioasa, uneori picanta, si intotdeauna cu arome puternice. Cate case, atatea retete (cel putin in Ardeal), insa cred ca cea de aici e universal valabila si pe gustul tuturor. Astfel de preparate de obicei cer vinuri rosii, suculente si astringente.

Vinul de fata este produs de Budureasca, din gama „eticheta alba” (un review al surorii cu eticheta neagra este aici): 2011, produs din Feteasca Neagra si Pinot Noir in proportii egale, demisec dupa cum ne arata „cursorul” de pe contraeticheta. Sa nu ne lasam inselati, vinul are o aciditate mai mult decat reamarcabila, ceea ce anuleaza orice aluzii siropoase din gust, si il face potrivit pentru a lupta cu acest preparat. Culoarea e trandafirie de intensitate medie, cu unele sclipiri violete, limpede si stralucitoare. Nasul se lanseaza discret la inceput mai ales daca e servit rece. In cateva minute isi face incalzirea in pahar si devine destul de intens, cu fragi si pepene rosu, si ceva castravete proaspat. In gust e rotund si elastic, umple frumos gura si nu agaseaza papilele. Aciditatea e pe cai mari, vibranta si insistenta, da prospetime si vigoare vinului, insa e cam tare pe final, eclipseaza aromele. Aromatic nu este foarte divers -din aceeasi gama de fructe de vara, plus ceva grapefruit- dar notele sunt bine conturate si exprimate. E un vin care s-a completat bine cu preparatul: a sters senzatia de grasime si greutate din gura, a temperat putin excesele picante, si a dat o senzatie generala de prospetime mesei.

Din pacate, pe site-ul producatorului n-am reusit sa gasesc informatii si o desciere actualizata a vinului; informatiile tehnice sunt din 2007… nici pagina de Facebook nu pare mult mai activa… pacat de impresia buna facuta de conceptul etichetelor, si de vin.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 9 august 2012 de în retete şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: