Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

„Bucataria Hoinara” la Cluj


Bucataria Hoinara

Razvan Voiculescu este un nume cunoscut pasionatilor de fotografie, de gatit si de hoinareala. Ii urmaresc lucrarile de mai multi ani, de pe vremea cand citeam revista Photo Magazin, si rubricile sale lunare erau o oprire obligatorie. Intre timp am reusit sa unesc pasiunea pentru fotografie cu cea pentru vinuri si pentru gatit. Astfel, lansarea albumului „Bucataria Hoinara” a fost o ocazie aproape providentiala sa cunosc maestrul si sa-i rasfoiesc pe indelete albumul, ale carui componente le vazusem publicate si expuse in diverse locuri -ultima data in cabana de degustare de la crama SERVE.

Aceasta intalnire a fost prilejuita de lansarea unui nou restaurant in Cluj –Novem– in cadrul hotelului Golden Tulip Ana Dome. Bucatarul Horia Simon, cel care l-a insotit pe Razvan Voiculescu in cea mai mare parte a hoinarelilor sale-  este noul chef al acestui restaurant. In cadrul acestuia, isi propune sa introduca in meniu si sa adapteze o parte din experimentele culinare pe care le-a facut in timpul peregrinarilor, in locuri improvizate si cu ingrediente inedite. Accentul va fi pus pe sezonalitatea preparatelor si pe ingrediente locale, imbinate cu tehnici inedite de prezentare.

Evenimentul in sine a fost deschis de bucatarul Mircea Groza imbracat intr-un traditional costum din Salaj, facand o trecere in

film Bucataria Hoinara

revista a bogatiei si sincretismului culinar din Transilvania, care merita descoperit si introdus in meniurile restaurantelor. Horia Simon si Razvan Voiculescu au povestit despre peregrinarile lor in decursul celor aproape doi ani petrecuri pe drumuri, cu opriri mai mult sau mai putin improvizate in locuri pitoresti, pentru gateli spontane. Cele cinci filme scurt-metrajcu „making of” Bucataria Hoinara au adus in fata ochilor secvente care mai de care mai interesanta: un camp inghetat, o moara parasita, curtea unei pescarii, un port la

vita cu coacaze

Dunare, ingrediente colorate, rasete si replici parca scoase din piese de teatru. Mai presus de toate cred ca a fost un apel profund la curiozitatea umana, la regasirea traditiilor prin spargerea unor bariere conceptuale. Spectacolul a fost incheiat de maestrul Nicu Alifantis, cu binecunoscutele sale balade dulci-amarui.

Dupa acesta demostratie artistica a urmat prezentarea (si degustarea) unor preparate din meniul propus de Horia Simon. M-a atras alaturarea neobisnuita de ingrediente si culori si modul de prezentare atipic: dulceata de ardei iuti, afumatura cu megiun de prune intr-o gaoace de ou, spuma de vinete pe un blat de ecler, ton cu ananas, gem de ardei iuti, ingetata de bostan… cine le mai stie. Vinurile care au acompaniat preparatele au fost oferite de Domeniile Coroanei Segarcea, dintre care am preferat rose-ul.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 3 noiembrie 2012 de în Vin şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

Cele mai bune articole și pagini

%d blogeri au apreciat: