Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Vizita la crama SERVE


pe deal la SERVE

Am inca in urechi clinchetele paharelor, rasetele si discutiile aprinse, in nas mirosul lemnului butoaielor, iar degetele mai fac cate un gest involuntar de a apuca piciorul unui pahar de degustare. In acelasi timp, in oase resimt cele 20 de ore petrecute pe tren, pe drumul dus-intors pana la Ceptura via Bucuresti. Eh, nu in fiecare zi se arata ocazia de a vizita crama SERVE, iar promisa intalnire cu noile vinuri alunga orice oboseala. Daca e sa fac un total, cele sase ore petrecute in crama si printre vii compenzeaza cu varf si indesat hurducaitul vagoanelor.

Am asteptat cu nerabdare acest moment, deoarece a fost prima vizita la crama, si in zona viticola Dealu Mare. Pentru cei din zona de sud-est a tarii este o

vinuri SERVE

aruncatura de bat, si-i sfatuiesc pe toti cei care stau la 2-3 ore cu masina sa viziteze aceasta zona. Dealurile incep lin de langa Ploiesti si devin tot mai abrupte si mai inalte in drum spre Ceptura; de sus, peste miile de randuri de vie, privelistea se intinde asupra Baraganului si a satelor insirate la poale, unde indicatoarele arata sageti in toate directiile spre crame. Pe parcelele SERVE am fost in vizita la Cabernet, si la o nou infiintata plantatie de Merlot, care inca din primul an arata niste plante viguroase si cu crestere frumoasa. In total, acest producator detine 65 ha in zona Dealu Mare, si inca 35 in Dobrogea la Cogealac.

In umbra unei cabane de degustare de la poalele dealului am descoperit si o selectie larga din (aproape) toate gamele si vinurile celor de la SERVE: Vinul Cavalerului, Terra Romana, Cuvee-urile si Domaine Peraldi, un vin corsican din patria celui care a fost Contele Guy de Poix, fondatorul SERVE. Atmosfera lejera si neprotocolara s-a potrivit perfect intre peretii de lemn cu ferestre largi, de pe care vegeau imaginile pantagruelice ale lui Razvan Voiculescu din seria Bucataria Hoinara, loc bine ales pentru a schimba impressi despre vinuri, dar si pentru a trezi apetitul pentru ceva mai consistent. Multe dintre

rarissim: cinci dopuri de Cuvee Charlotte

vinuri si etichete sunt deja larg cunoscute, asa ca mi-au atras atentia in special noutatile: Cuvee Millenium Alb 2011, Cuvee Amaury 2011, Cuvee Millenium Rosu 2011, Terra Romana Pinot Noir 2011, si Cuvee Alexandru 2007. Fiecare dintre ele merita un articol separat, voi mentiona aici doar ca vinul care mi-a atras atentia in mod special este Cuvee Millenium Rosu 2011, inca neetichetat si lansat pe piata, cu arome intense de fructe rosii, echilibrate de tanini bine exprimati si nuante fine de lemn si condimente. Cu siguranta ca va dobandi mai multa complexitate dupa cateva luni in sticla.

Dupa un popas binemeritat la masa amenajata in curtea cramei, la umbra salciilor (un melanj interesant de bucatarie traditionala intr-

platou Ceptura

un stil nouveau cuisine), am facut turul cramei, incepand asa cum se cuvine de la plante. Am vazut cum se face altoirea butasilor si cum se pastreaza baricurile inainte de folosire, laditele in care se culeg strugurii si camerele frigorifice in care sunt pastrati pana la procesare. Utilajele necesare fermentarii au fost un alt capitol, de la baricurile cu temperatura controlata pentru vinurile fermentate in lemn pana la tancurile de inox, unde am avut ocazia sa miros o Feteasca Neagra 2012 in plina fermentatie malolactica, direct din cisterna. Trecand apoi prin pe la linia de imbuteliere si pe la depozit, am ajuns in locul cel mai „fierbinte” al cramei (la figurat evident, teperatura fiind atent controlata): sala de pastrare a baricurilor. As fi putut sa petrec ore buna in acest loc, trecandu-mi degetele peste lemnul precis slefuit, sunand a plin, insa atractia a fost degustarea direct din baric a unui Merlot si Cabernet 2011, despre care spun doar ca mi-au captivat papilele.

Nu e de mirare asadar ca am facut loc pentru patru sticle in rucsac pe drumul de intoarcere, pe care le-am pazit strasnic de priviri si lovituri, insa vor mai dormi asezate la orizontala cateva saptamani sa se odihneasca dupa drumul lung. Pana atunci, mai uit la poze si salivez anticipant aromele.

vinuri baric

Publicitate

6 comentarii la “Vizita la crama SERVE

  1. Pingback: Nunta printesei | Vinul din Cluj

  2. Pingback: Un roș și nouă albe. În subsolul vinurilor. « Vinul din Cluj

  3. Pingback: “Bucataria Hoinara” la Cluj « Vinul din Cluj

  4. Pingback: Acei oameni minunaţi şi vinurile lor | impresii din lumea mare

  5. Pingback: Acasa la S.E.R.V.E. | Printre Vinuri

  6. Pingback: Despre mine si SERVE | www.provin.ro - Pentru si despre vin...din diferite ipostaze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: