Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Goodwine 2012 in cateva ore


targul Goodwine

Din nou pe fuga, din nou in goana printre standurile de vin, din nou in criza de timp, din nou abia apuc sa schimb prea putine cuvinte cu oamenii pe care asteptam de mult sa-i intalnesc -doua inghitituri din trei feluri de vin, o poza furata, si repede la urmatorul stand- asa a fost aceasta editie de toamna a targului GoodWine 2012.

O editie mult mai generoasa decat orice am vazut pana acum in materie de targuri de vin de la noi. Revazand pozele, imi dau seama cat de multe standuri am reusit totusi sa acopar in patru ore, si totusi cat de multe am lasat pe dinafara. Spatiul mare, cat un terminal de aeroport, pune la plimbari serioase pe iubitorul de vinuri cu un program incarcat. Nu stiu cum se face insa, cu tot spatiul generos si aerisit, la unele standuri se face coada mereu. In alta ordine de idei, o mica impresie proasta a fost data de unele standuri neterminate chiar si in ziua deschiderii. Pana aici cu impresiile organizatorice, sa trec direct la vinurile si noutatile remarcate, intr-o ordine dictata de traseul prin sala.

Standul Villa Vinea, in premiera la un targ romanesc, cu o prezenta completa in materie de vinuri

Crama Borha

-semn bun- dar fara noutati lansate. In locul lor, din multimea de vinuri noi lansate anul asta, as fi dinut macar vreo doua ca surpriza pentru targ. Mai sus pe stanga, prima prezenta noua pentru mine –Domeniile Blaga din Dealu Mare. Au doua podgorii, la Vanju Mare si la Fintesti, si o gama destul de larga de vinuri albe, rose si rosii. Albele si roseul sunt destul de comune, facute demisec, insa mi-a atras atentia Cabernetul in trei versiuni -cate una din fiecare podgorie plus un blend.

Traversez din nou culoarul ca sa ma intalnesc cu mai vechile cunostinte de la Crama Borha, ale caror vinuri mi-au ramas in minte de la prima degustare. Cer direct Teorema, insa sunt sfatuit la rabdare, si trec mai intai printr-un Gewurztraminer interesant, mineral, de la poalele Pirineilor, si printr-un rose Enate din Garnacha a carui culoare bate multe Pinot Noir-uri. Merlot-ul Enate este unul din cele mai complexe si adanci din oferta targului. Vizavi, un alt stand cu vinuri spaniole, de la Arzuaga, de unde am remarcat un Tempranillo La Planta din Ribera del Duero, tanar, fructat, destul de catifelat si usor de baut.

Vinarte

Pauza de degustare gurmanda la standul Trufex, unde mi-am lins degetele dupa zacusca cu trufe, untul cu trufe si uleiul de masline infuzat cu trufe, apoi ma duc in apropiere la standul cu vinuri din Africa de Sud. In timp ce sorb un delicios Chenin Blanc 2012 de la Orange Rives Cellars descopar gustarea locala -biltong- fasii subtiri de pastrama de vita foarte uscata si bine condimentata, imi vine sa le mananc cu pumnul. De la Orange Ricer Cellars mai gust un Shiraz si un Cabernet, facute intr-un stil proaspat si abordabil.

Sar vreo cateva standuri deoarce vad departe ceva inghesuiala la Vinarte (cand nu e inghesuiala la Vinarte?) si sar direct in problema cerand noul vin Nedeea -primul cupaj rosu din soiuri romanesti: Feteasca Neagra, Novac, Negru. Desi se simte ca e proaspat imbuteliat, l-am gasit abordabil si prietenos. Are tanin tanar, are aciditate, fructe negre si ceva condiment, deci in cateva luni il vad un succes. Soare 2007 e cu totul alta poveste, miroase direct din decantor a vin barbatesc si matur.

Traversez culoarul si sar direct in America de Sud, unde unul langa altul sunt standurile cu vinuri

vinuri argentina

argentiniene si chiliene. Regasesc cu placere vinurile de la Michel Torino si imi clatesc repede paharul cu un Torrontes 2011, proaspat si aromat ca un cocktail de fructe. Apoi direct la cele grele: un Syrah Don David Reserve 2010, greu si gemos dar cu aciditate surprinzator de mare, si apoi Ciclos 2008 Merlot cu Malbec, un vin care abia acum incepe sa-si deschida fereastra. In vecini, la standul ambasadei Chile, am trecut prin patru feluri de Carmenere, in tot atatea exprimari, Cantaluna fiind o eticheta pe care as vrea sa o vad mai des pe la noi.

spumant Jidvei Margaritar

Un scurt refreshment la standul Jidvei cu spumantul Margaritar si apoi trec pe la Halewood de unde aleg: spumantul Rhein Extra Brut Imperial, Byzantium Rose si Adrian Shiraz 2011. Mi-a placut acest Shiraz tanar, proaspat si fructat, as mai spune mai multe dar in vecini este un stand urias cu mezeluri si branzeturi, iar gurmandul din mine isi cere drepturile. Bun, rezolvata si aceasta chestiune, urmatorul stop este la Dealu Mare Urlati. Traditionalul deja cupaj alb Trei Pesti e o introducere fireasca spre Incantation si Paganus, cele doua rosii care se odihnesc in decantoare. Le notez mental evolutia -parca si-au mai pierdut din asprime- dar mai pot duce inca un an doi, asadar sticlele din pivnita mea au scapat.

Urmeaza o prelungita oprire la standul Cramei Oprisor, pe care l-am ratat la ultimele doua targuri; ma razbun si aloc o ora intreaga aici. Incep direct cu gama La Cetate-Pinot Noir, Chardonnay si Merlot, apoi timpul se lungeste cu un pahar de Dragaica in mana, imi revin di reverie pentru ca urmeaza ceva ce merita atentia: Erotikon 2007 si apoi o sticla din colectia Nenumita. E greu sa-mi amintesc ce arome avea fiecare, deoarece eram prea ocupat sa ling paharul pe dinauntru. Doua standuri mai incolo poposesc la un pahar de vorba langa vinurile

Crama Oprisor seria Nenumita

libaneze aduse de Smart Drinks, pe care le-am descoperit recent in Turcia si ma bucur ca le pot regasi la noi. Apoi urmeaza oprirea de rigoare in lumea Cramposiei la standul producatorilor din Dragasani: Via Sandu, Avincis si Prince Stirbey. Pe langa Cramposia de rigoare, am mai luat la pahar un Sauvignon Blanc de la Via Sandu, un Cabernet proaspat de Avincis, si un Cabernet Rezerva 2008 de la Stirbey.

Din fuga observ dotarile standului Cotnari (Casa de Vinuri) si apoi atentia imi este atrasa de standul Cramele Recas, unde era imbulzeala mare: o degustare de vinuri de desert. Las multimea in pace si ma duc pe la cele cunoscute: Feteasca Regala Sole, Solo Quinta, Cabernet La putere. Uberland n-am mai prins, tocmai se terminase sticla si n-am putut sa astept sa se decanteze una noua. Aud de departe glasuri cunoscute -o discutie aprinsa- vin de la standul Vinitaly Deluxe, si automat mi se aprinde un beculet: Babeasca Neagra La Sapata. Gasesc acolo doi amici in toiul unei polemici si toti trei rostim intr-un glas numele vinului si admiram etichetele de Chianti si Amarone in timp ce-l sorbim pe indelete.

Liliac Young Wine

Pe urmatorul culoar vad sigla familiara a vinurilor Liliac si dau fuga sa degust cel mai tanar membru al familiei: Young Liliac 2012. Este un cupaj de Muscat cu Neuburger, si este intruchiparea prospetimii, avand arome generoase si intense de pere coapte, flori de salcam si coaja de limeta, si o aciditate vioaie. Chiar si eticheta e o interpretare in stil naive a liliacului stilizat, in ton cu notele tineresti si spontane ale vinului.

Presat de timp fiind, am dedicat ultimele minute de la targ standului SERVE. Rose

SERVE Terra Romana Rose 2012

Terra Romana 2012 a curs in voie in pahare, si deja i-am gasit un loc in meniul de sarbatori. La cate speculatii si zvonuri au fost in jurul acestui vin, pot sa spun ca indeplineste toate asteptarile. Daca vreti sa degustati un singur rose in tot targul, pe acesta trebuie sa-l aveti in pahar. Am observat de asemenea un mic rebranding al etichetelor din gama Vinul Cavalerului– au devenit mai putin lucioase si mai elegante.

Cam asta a fost mult prea scurta mea vizita la Goodwine. In goana dupa noutati am ratat toate verticalele, lansarile si premierele, insa intr-un fel e mai bine asa. Mai bine sa-mi fie greu sa aleg dintre evenimente decat sa fie un festival pustiu  unde lumea casca si portarii tin loc de public.

Publicitate

5 comentarii la “Goodwine 2012 in cateva ore

  1. Pingback: Cel mai colorat vin romanesc « Vinul din Cluj

  2. Pingback: GoodWine 2012 - pe unde ultrascurte | impresii din lumea mare

  3. Razvan
    26 noiembrie 2012

    salut Mihai, nu inteleg la ce dotari te referi la Cotnari, daca suntem pe aceeasi lungime de unda cred ca cele ale hostessei :))) iar de verticale nu te plange, pentru ca nu s-a tinut niciuna!!! la matei eram 3 inscrisi! Dl Timofti promitea ca la Provino la Iasi o sa fie sigur, o sa vad daca reusesc sa ajung si daca o sa se tina…

    • Mihai Oprea
      26 noiembrie 2012

      Da, ai ghicit cu privire la „prestatia” Contnariului, care dealtfel nu a scapat neobservata de nimeni. E si asta un lucru de luat in vedere… 🙂 Verticalele s-au reprogramat si tot reprogramat si eu n-am avut timp de asteptat (am auzit ca la Rotenberg s-a tinut totusi una), asa ca oricum nu mi-am facut sperante ca ajung. Noroc ca se mai organizeaza si in afara festivalurilor, si macar e mai liniste.

      • Razvan
        26 noiembrie 2012

        Ok, m-am linistit…eu o ‘fumasem’ deja de la Vintest, aceeasi fata, acelasi outfit stramt…am vazut ca acum au facut ravagii Vinarte cu gratiile alea pictate, mi se pare un pic cam prea mult, dar gusturile…targul mi-a placut mai mult pentru socializare, pentru ca vinurile le cam stiam iar locatia cred ca a avut destule minusuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 25 noiembrie 2012 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: