De obicei nu sunt genul de persoana care fuge dupa oferte speciale si reduceri, insa mi-a trezit interesul un anunt primit intr-un newsletter, care anunta o lichidare de stoc pe site-ul vin-de-vie.ro. Deoarece acolo gasisem de obicei o multime de vinuri interesante, am intrat pe site si am seletat doua vinuri albe pe care le-am luat cu aproximativ 20% reducere. Inainte de a trece la descrierea vinului -pentru ca curiozitatea m-a indemnat sa si desfac unul din ele- va indemn sa vizitati pagina cu lichidari de stocuri; oferta mai e valabila inca, si puteti gasi preturi avantajoase, si chiar raritati (cum ar fi acest magnum Brin de Temps, care tare imi face cu ochiul).
Imediat ce am primit ieri sticlele, una din ele a ajuns in frigider pentru cateva ore si dupa cina a fost deschisa cu nerabdare: Abbaye, Domaine Ancienne Curee, Bergerac sec, 2010. Descrierea vinului promitea multe, si sincer acolo am gasit inspiratia de a-l cumpara. Hai sa ne uitam mai intai peste fise tehnice Abbaye, pe care site-ul mi-a pus-o la dispozitie: 80% sauvignon blanc, 5% sauvignon gris, 10% semillon si 5% muscadelle (din start aceasta insiruire de soiuri mi-a atras atentia), fermentat cu drojdii naturale in butoaie de stejar francez. Domeniul de 40 de hectare e cultivat in familie, si e in curs de a obtine certificarile necesare de agricultura biologica. Lista lor de vinuri cuprinde atat din cele proaspete, de consum imediat, vinuri maturate in baric, si cuvee-uri in anii favorabili.
Trebuie sa spun in primul rand despre vinul asta ce e extrem de sensibil la temperatura de servire.
Cele doua soiuri aromate prezente -Semillon si Muscadelle imprima un caracter opulent si bogat vinului, cu conditia sa fie cam la 12 grade. Daca e prea rece, nuantele amarui si astringente vor predomina, iar daca depaseste putin aceasta temperatura, va deveni excesiv, greoi, si aromele se vor risipi repede. Eu m-am jucat cu o frapiera (din cea cu pastile ce sunt tinute in congelator), scotand si bagand sticla la loc, ca sa mentin vinul mereu la gradele dorite. Ajunge sa urmaresti evlutia vinului in pahar cateva minute, ca sa-ti dai seama care e temperatura de servire care se potriveste.
Odata desoperit „punctul de servire” ca sa zic asa, al doilea lucru care caracterizeaza acest vin e echilibrul. Aromele simple si fructuoase sunt echilibrate de o aciditate rotunda, blanda, care le pune in valoare. De la corcoduse la pepene galben, de la ceara de albine la portocale confiate, cu iluzii de menta si lamaita, vinul le are pe toate. Corpul are o textura buna, cu o densitate peste medie, umple gura si captiveaza papilele, iar finalul e lung si aromat. Nu are impetuozitatea vinurilor din Chile si nici austeritatea minerala a celor germane, si e o bucurie rustica de fructe simple si coapte. Iata ca si dintre vinurile naturale pot aparea asemenea vinuri seducatoare si complexe, si l-as mai cumpara daca il gasesc.
Ancienne cure e un vin foarte bun, mie una imi place mult.
Asa e, e chiar curat, spre deosebire de alte vinuri naturale, unde sunt sesizabile impuritatile.