Sase vinuri interesante de la Cramele Recas au trecut prin paharele celor prezenti la degustarea de ieri de la Corso, pentru a fi „disecate”; o combinatie interesanta intre un alb lipicios, un spumant vioi, niste vinuri rosii care de care mai mirositoare, si un spaniol teapan si trufas.
M-am bucurat sa ma reintalnesc cu amicul Vlad Muresan, care a gasit timp intre diverse show-uri culinare si deschideri de restaurante sa stam de vorba la un pahar. In rest, aceeasi atmosfera conviviala si galagioasa cu care ne-a obisnuit micul local, si parca veselia dinauntru atragea si mai multi vizitatori prin vitrinele largi.
Deci vinurile:
Sole Chardonnay Spumant, brut, metoda Charmat: am avut privilegiul sa-l cumpar si sa-l degust chiar imediat dupa
lansare, impreuna cu fratele sau roze, si de atunci l-am mai incercat de cateva ori, ultima data chiar in urma cu o luna. E un vin care „livreaza” exact ceea ce se asteapta: vioiciune, arome tinere si racoritoare, bule fine si veselie;
Sole Chardonnay 2012: acest vin m-a contrariat putin -pe de o parte, aromele de baric (3 luni parca) sunt foarte bine integrate, mult mai putin iesite in evidenta decat la fratele din 2011; pe de alta parte, aciditatea destul de scazuta si corpul de densitate medie il face dificil de baut daca se incalzeste chiar si cu cateva grade peste cele 6-8 recomandate. Un vin de baut alaturi de gustari picante, care sa ii dea mai multa vioiciune;
Cocosul Feteasca Neagra 2011: o Feteasca foarte light si subtire, atat ca si culoare cat si ca spectru gustativ. Transparenta, zmeuriu-visinie, cu arome moi de prune de vara si aluzii de mure, e un vin cu corp zvelt , aciditate joasa, si postgust amarui. Nu mai retin daca si cat a stat in baric, dar lemnul nu prea se simte. Fata de alte Fetesti Negre, nu recomand acest vin alaturi de carne ori mezeluri, ci mai degraba i-as gasi loc langa niste dovlecei pe grill, ori o cinstita salata de vinete;
La Putere Cabernet Sauvignon 2011: in primul rand e destul de suparator alcoolul in acest vin, mai ales daca nu e racit deloc (14.5% parca). Trecand peste acest neajuns, nasul e destul de discret si tanar, cu fructe rosii si ceva coaja verde de nuca. Corp de densitate medie, tanini tineri si prezenti, arome putine dar bine conturate, insa pe final aceeasi impresie arzatoare lasata de nivelul alcoolic. Trebuie servit alaturi de o carne bine prajita si fierbinte, care sa absoarba si sa neutralizeze volatilitatea alcoolului;
Cuvee Uberland, 2011: nava amiral a vinurilor rosii de la Recas, e cunoscutul cupaj de Cabernet si Merlot in proportii
egale, vinificat prin metoda apasimento. Un vin tanar inca, care mai are nevoie de ceva timp (ori de o aerisire viguroasa) ca sa-si spuna cuvantul.
Beronia Rezerva 2009, Rioja: in momentul servirii, avea deja trei ore de aerisire in decantor, si totusi inca abia se dezmortea. Un vin tipic de Rioja, de la una din cele mai celebre si mai consecvente case de vinuri din nordul Spaniei. Cupaj de 90% Tempranillo, cu Graciano si Manzuelo, a petrecut, conform obiceiului, minim 18 luni la butoi de stejar si apoi inca minim 20 culcat in sticla. Un vin destul de inchis si abrupt la inceput, dar dupa cateva rotiri energice in pahar te lasa sa banuiesti de forta se ascunde in spatele robei violacee. Tanini fini dar intepatori, arome aspre, de feriga de padure, rasina si lemn afumat, care se deschid incet spre ceva mure si ciocolata amara. Corp plin si dens ca un dop, destul de aspru pe cerul gurii, postgust ce vireaza spre balsamic.
Tentatia ar fi sa-l asociem cu chorizo, diverse fripturi ori sunci, insa eu va propun ceva mai inedit si curajos: varza calita cu sorici de porc, bine piperata. Ce ofera cineva sa incerce?
Partea buna e ca vinurile de la Recas confirma inca o data pozitionarea excelenta a fiecarei game. Partea mai putin buna e ca parca observ o tendinta de stagnare, de orientare spre mainstream, spre gusturi si arome generice, destul de putin finisate. In plus, mi-ar fi placut sa degustam si cele doua vinuri din gama Selene, in comparatie cu celelalte. Poate data viitoare. Intre timp, mie tot la varza cu sorici imi sta gandul….
Buna ziua, domnule OPREA !
Fiind vorba de Cramele Recas : acestea ocupa, cu DREAMFISH, un onorant loc 7 in TOP 100 – Best Buys – 2013 / Wine Enthusiast. E un succes „international” si poate scrieti ceva in acest sens…
Cu prietenie – Doru Cojoc
Buna ziua, imi puteti da mai multe detalii despre acest clasament, eventual un link?
Buna ziua, domnule OPREA !
http://buyingguide.winemag.com/toplists/2013/bestbuys/10-1
Acesta este link-ul unde gasiti informatia.Cred ca in TOP 100 mai exista, incluse, si alte vinuri romanesti. Eu nefiind interesat de acestea – de vinuri romanesti – si totodata fan declarat ROBERT PARKER nu ma intereseaza, foarte tare, ce scrie Wine Enthusiast asa ca nu l-am parcurs in intregime. As fi interesat,insa, de motivatia pe care o da acest producator – Cramele Recas – bautorilor de vin romanesc – doar suntem romani, nu??? – despre absenta totala a acestui vin de pe piata autohtona.
Cu prietenie – Doru Cojoc
Buna, Mihai
Cred ca acesta este linkul la care se referea domnul Cojoc:
http://buyingguide.winemag.com/toplists/2013/bestbuys/10-1
Merci Alexandra, l-am primit intre timp 🙂 Toate bune,
Vinul e ca și poezia:Daca citești mult cazi în melancolie.
Pingback: Balla Geza – one-man-show | Vinul din Cluj