Daca ieri articolul despre vinurile de la Recas a creat niste discutii incinse despre …asocierile gastronomice, astazi ne mutam cu niste kilometri mai spre nord-vest, pe sub Muntii Zarandului, sa vorbim despre vinurile de Minis, de la Wine Princess. Aseara, la Crama Noastra, o audienta vioaie a avut ocazia sa-l vada in plina desfasurare pe Balla Geza, artizanul acestor vinuri.
Orice iubitor si pasionat de vinuri romanesti n-ar trebui sa rateze ocazia
de a-l cunoaste, a-l asculta si a-l „degusta” pe acest adevarat personaj al viticulturii romanesti: oenolog, proprietar de crama, pasionat de vinuri, om de viata si de lume, patriot (local) pana in varful unghiilor, promotor si propovaduitor al soiurilor romanesti pana in panzele albe.
Vorbeste mult, cu pasiune, impetuozitate, alternand cu dibacie povestile, datele si statisticile, glumele, detaliile inedite si aluziile cu subinteles. Este un om care in primul rand stie ce e via si cu ce se mananca munca. E sfasiat permanent intre orientarea antreprenorului spre vanzare, cifrele de la sfarsitul lunii si presiunea de a plati salariile celor 43 de angajati, si dorinta iubitorului si bautorului de vinuri de a vedea vinurile lansate la momentul optim pentru consum. E un vizionar care isi asuma cu curaj decizii aparent lipsite de fundament, si persevereaza pana vede rezultate.
Si nu in ultimul rand, e un povestitor, un entertainer, care intelege dintr-o privire ce „cere” audienta, si furnizeaza doza optima de cifre, date stiintifice, si povesti din lumea vinului, tinand publicul captivat. Marturisesc, ca un „clasic” al degustarilor ce sunt, ca am ras cu gura pana la urechi si am uitat de cateva ori sa fac poze….
Revenind la vinuri, a fost o seara plina de surprize:
–Wine Princess Rose 2013: surpriza serii, imbuteliat ieri dimineata in premiera pentru aceasta degustare, fara sulfiti adaugati, este primul roze al anului. Strugurii pentru acest roze sunt culesi special, cu doua saptamani inainte de ceilalti, si vinificati separat, nu prin metoda bleeding din mustul pentru vinurile rosii. Fermentatia la temperatura foarte joasa, doar cu o limpezire prealabila a mustului, asigura o extragere maxima a aromelor.
Cupaj de Cadarca, Burgund si Merlot, are o culoare intensa de un roz stralucitor, ca siropul de fragi, cu o usoara perlatie ramasa de la imbuteliere. Foarte fructuos, debordand de prospetime, are consistenta subtire, aciditate ridicata, si postgust citric, de grapefruit. E un vin exuberant, usor si proaspat, care va fi in forma maxima de Craciun.
–Wine Princess Traminer, 2010: din pacate, in podgoriile din vestul tarii Traminer-ul a cam disparut; eu cel putin nu
cunosc alt producator din zona care sa il aiba inrepertoriu. O fi din cauza sensibilitatii ridicate la boli si ingheturi timpurii? Exemplarul de fata este un vin reductiv, cu densitate aromatica ridicata atat in nas cat si in gust. Nasul e destul de discret dar persistent, cu obisnuitele arome de sirop de trandafiri, caise confiate si ananas. Desi e la limita de sus a demisec-ului, zaharul e insesizabil, bine mascat de o aciditate inalta, minerala. Postgustul usor amarui, gen esenta de migdale, e cumva nealiniat cu restul vinului, insa oenologul ne-a asigurat ca e o „semnatura” a terroir-ului. Per total e un vin care s-a pastrat extrem de bine timp de trei ani, si se afla in perioada optima de consum;
–Wine Princess Furmint, 2012: un vin unic in Romania, indraznesc sa afirm. Citisem descrierea amicului George, si muream de curiozitate sa-l incerc si eu, si iata ca vinul s-a aratat in pahare. Furmint-ul e un soi destul de comun in Ungaria, care da vinuri de toate calitatile si pentru toate buzunarele; iar in Tokaj se vinifica prin metoda aszu. La Minis, cele 3 ha de Furmint sunt culese in doua etape: cam 60% din productie se culege inainte de coacerea completa, ca sa-si pastreze aciditatea, si se vinifica reductiv in tancuri de inox, unde se si matureaza. Restul este cules la supramaturare, si vinificat in vase mari de lemn de 500 l, unde se si matureaza. Abia in anul urmator, in februarie-martie, cele doua vinuri sunt asamblate in produsul final.
E un vin dens, chiar corpolent, cu un nas volatil de pere galbene, gutui si o nota de ierburi aromate -cimbrisor. Aciditatea ridicata mai subtiaza fructul in gura, facandu-l vioi, elastic. Finalul e in aceeasi nota amaruie-pelinoasa, de ceai medicinal, care il face cumva racoritor. E un vin greu de baut dar usor de mancat, ca sa zic asa, pentru ca se preteaza la o gramada de asocieri culinare.
–Stone Wine Pinot Noir Premium, 2009: surprinzator de tanar si viril pentru un vin de patru ani. Nu puncteaza neaparat la capitolul tipicitate (culoarea cam inchisa si violeta, tanini intepatori, astringenta ridicata pe final), ci mai degraba se remarca prin personalitate: nas cu un inceput de buchet de sticla, usor „forestier” dar cu fruct bine exprimat, matasos pe cerul gurii, si o buna continuitate a aromelor. E un vin sincer, usor rustic, fara a fi mascat printr-un contact exagerat cu lemnul;
–Wine Princess Cadarca Reserve 2009: soiul-fanion al podgoriei Minis, cei de la Wine Princess se mandresc cu cea mai mare suprafata compacta la ora actuala cultivata cu Cadarca (de diferite varste, de la 10 la …100 de ani). Chiar daca in Ungaria, per total se gaseste mai multa Cadarca (sau Kadarka), suprafetele sunt mult mai mici si fragmentate. La Wine Princess, Cadarca se exprima in trei-patru feluri: in Roze, in Cadarca „simpla” de fiecare an, in Cadarca Reserve din anii buni, iar in anii exeptionali (2008, 2011 de exemplu) se produce Cadarissima -singurul vin rosu produs ca in Tokaj.
Aceasta Cadarca are o roba rosu-aprins, stralucitoare si stravezie, nas bogat in visine din visinata, ceva cirese amare
si o usoara nota afumata. Corp usor, fin si matasos, cu tanini bine integrati, prezenti prin intepaturi mici si fine, si specificul final picant, condimentat;
–Stone Wine, Cuvee Diorit, 2011: de la inceput va spun ca a fost vinul meu preferat. Cupaj de patru soiuri –Burgund, Cadarca, Merlot si ceva Pinot Noir, vinificate separat si apoi asamblate, reuseste sa preia si sa imbine calitatile vinurilor componente. E un vin simplu si usor de inteles, rotund, complet, fara asperitati, de corpolenta medie si cu textura fina, care puncteaza din nas pana in postgust. Soiurile vin de pe parcele distincte, aflate in aceeasi zona -o coasta de deal care are subsolul format din roca care ii da numele -dioritul;
–Stone Wine, Feteasca Neagra 2011: daca am retinut eu bine, ar fi prima Feteasca Neagra din Minis? Oricum, si acest vin imprumuta din specificul podgoriei. Solul bogat in minerale ii confera o culoare intensa, violaceu-inchis, niste note picante aproape ca un Shiraz, si un corp dens, cu textura deasa, si usoare note afumate. Daca in alte colturi ale tarii sunt la moda Fetestile subtiri si apoase, aceasta face nota discordanta. Ca de altfel aproape toate vinurile.
Am mai aflat ca in toamna vor aparea niste vinuri rosii noi, printre care si un anume Cuvee Aradinum, in proportii egale din Cabernet si Merlot. Si sunt convins ca maestrul Balla Geza nu si-a epuizat repertoriul, si mai are inca destule surprize pentru anii ce vin.
Pingback: Cadarca x 8 | Vinul din Cluj
Si Nachbil are Traminer. Apoi, prima FN din Minis e din 2011, aparuta pe piata prima data in varianta clasica Wine Princess cu sticla in hartie – un vin foarte frutty’n’juicy. Varianta in Stone Wine a aparut mai tarziu. In alta ordine de idei io as fi curios sa ne explice Balla ce-i cu atatea game si etichete dintr-o data si care inlocuieste pe care…
Stiam ca si Nachbil are (recent) Traminer, dar din cate stiu, in zona Recas-Minis nu mai este imbuteliat de sine statator….
Despre etichete si concepte, am auzit o explicatie foarte elucurbanta, din care deduc ca de fapt le face din mers, si o sa vada el mai tarziu care va disparea….