Stiti bancul acela, cu programatorul care statea nehotarat in fata unei pompe de benzina, pana cand un angajat il intreaba ce doreste, iar el raspunde fastacit: „Vad 95 … 98, dar XP sau Vista nu aveti?”
De fapt mai mult in serios, cu un twist glumet, am tinut o degustare privata saptamana trecuta la Bruno Bar & Bistro Cluj, pentru o companie de IT. Audienta a fost bilingva (sau chiar multi-lingva, insa cu mine au vorbit doar in engleza si romana), si pluridisciplinara, formata in special de oameni din domeniul QA (quality assurance).
Adica, nu tocmai personaje boeme si extrovertite, credeam eu initial, pe cand miroseam ganditor dopurile sticlelor -cu o ora inainte de inceperea evenimentului- roteam incetisor decantorul si imi compuneam in minte ceva ce sa semene a discurs coerent.
Fara sa o mai lungim, a fost una din cele mai interesante si mai interactive degustari pe care le-am tinut, cu o multime de intrebari (bilingve), unele foarte pertinente, care m-au fortat sa sap suficient de adanc in bagajul de cunostinte si spontaneitate: incepand de la soiuri si ani, dop de pluta vs. screwcap, defectele vinului, cine bea vin dulce, de ce e rosu vinul rosu, ce arome simtim, etc. Adica, m-au provcat in cel mai agreabil mod, si pe parcursul celor mai bine de 90 de minute aproape ca n-a fost pauza in conversatie. Caci a fost mai mult o conversatie decat o degustare formala.
Revenind la vinuri, am aliniat cinci etichete, aflate in oferta locatiei, soiuri romanesti (in ordinea servirii): Stirbey Cramposie 2012, Oprisor Rusalca 2012, Aurelia Visinescu Feteasca Neagra 2008 (eticheta speciala pentru Bruno), Stirbey Novac 2010, Aurelia Visinescu Tamaioasa Romaneasca demisec 2010 (eticheta speciala pentru Bruno).
N-o sa postez note de degustare, deoarece n-am fost in rol de degustator ci de prezentator 🙂 Aplauzele serii au fost smulse de Cramposie, Novac si Tamaioasa (aici s-a cerut bis!). M-am convins inca o data cat de diverse sunt senzatiile gustative resimtite de fiecare (trecand dincolo de simple descrieri de arome). Cred ca e important ca intr-o degustare prezentatorul sa treaca dincolo de liniile generale „sugerate” pe contraeticheta ori in fisele tehnice, si sa fie pregatit sa afle opinii si pareri poate mai putin documentate, insa cu siguranta mai sincere. De aceea recomand sa existe o diversitate de soiuri si stiluri de vinificare incluse in lista de degustare, pentru ca fiecare sa poata gasi ceva cu care sa rezoneze.
Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Suburbia de WPSHOWER.
Pingback: Antrenament cu Oprisor pentru Goodwine | Vinul din Cluj
Mersi Mihai. A fost o seara excelenta. Le-a placut tuturor… si vinurile si prezentarea lor. 😉
Merci si eu, si va astept oricand la o degustare …ori pe blog!
Cand vin la Cluj, o sa te rog sa imi dai niste recomandari. 🙂
Cu cea ma mare placere 🙂