Dupa un inceput de saptamana incarcat cu intalniri vinoase (degustarea de vinuri Purcari, intalnirea cu rosiile de la Crama Bauer), joi seara am luat drumul spre vest, spre Oradea, pentru a participa la un dublu eveniment: lansarea roze-ului Terra Romana 2013 in acea parte a tarii, si traditionala licitatie caritabila sustinuta de SERVE inpreuna cu Restaurantul Graf.
Multe auzisem despre aceasta locatie din Oradea, care da tonul din multe puncte de vedere, inclusiv faptul ca a castigat Premium Publicului la recenta editie a Galei Food&Bar, si sunt putini cei care nu vor fi impresionati de simplitatea eleganta si sofisticata a acestei locatii-concept: patru saloane cu teme diferite (inclusiv un fumoar-biblioteca cu humidor de trabucuri), bucatarie gourmet, o lista bine asezonata de vinuri, personal care imbina servirea ireprosabila cu discretia, si acea atentie la detalii care construieste o imagine de ansamblu coerenta. In fine, o locatie cum nu se putea mai potrivita pentru a da un cadru elegant vinurilor Terra Romana, mai ales pentru ca era si o ocazie aniversara -implinirea a trei ani de la deschidere.
Impreuna cu sommelierul casei, Septimiu Crisan, am prezentat si descris vinurile clientilor prezenti. Am fost placut
surprins (desi ma asteptam intr-un fel) ca multi dintre clienti cunosteau editiile anterioare ale vinurilor, erau familiarizati cu soiurile ce intra in componenta, si au putut sa faca comparatie cu noile editii (nu doar roze-ul, ci si Millenium rosu 2011, de exemplu). De asemenea, aceeasi impresie ca si la lansarea de la Cluj, despre Chardonnay-ul 2012. Orele au trecut pe nesimtite, in fuga de la o masa la alta cu sticlele de vinuri, cu aparatul de fotografiat, incepand si reluand conversatii.
Punctul culminant al serii a fost licitatia caritabila cu vinuri de colectie oferite de SERVE, fondurile obtinute find directionate catre o casa de copii. Au fost patru vinuri licitate: un pachet de Cuvee Charlotte 2006 si Cuvee Amaury 2005, o sticla de Cuvee Charlotte 2002, si un magnum Cuvee Charlotte 2007. Fara sa dau detalii asupra preturilor (ca sa nu influentez licitatiile viitoare!), am remarcat ca licitatia a fost animata, inclusiv cu un licitator prin telefon, disputa fiind mai ales in jurul sticlei magnum. Una peste alta, suma obtinuta a fost peste asteptari.
Seara s-a prelungit, evident, cu discutii si conversatii prelungite cu cei ai casei, inclusiv placuta ocazie de a-i reintalni pe Bogdan si Geta. Am plecat fredonand un bolero…
Foarte fain! Elegant loc. Știi ce se spune despre Bolero, nu? 🙂
Ca e o melodie faina? 🙂
Daca-i vorba despre Bolero al lui Ravel, da, evident ca e faina. A fost super controversata din ratiuni de compozitie, durata, etc. De asemenea, crescendo-ul este comparat cu alt tip de crescendo, despre care a scris de exemplu Allan Bloom. Nu pot sa detaliez aici, dar poti citi pe net daca nu e deja limpede. 🙂 (Si) din acest motiv a facut istorie. 🙂
Wow, nu stiam atatea, m-ai facut curios! Mie imi placea pur si simplu cum suna… Ravel mi se pare ca e unul din compozitorii foarte subestimati….