Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Feteasca Regala la …orizontala


In paralel cu mult mai prestigiosul, organizatul, documentatul (si mediatizatul) concurs de vinuri IWCB, m-am gasit hop si eu sa ma aflu-n treaba, si sa pun cap la cap o mica intrecere prieteneasca de fete, pardon, de Fetesti Regale. Am tinut pana acum o multime de degustari, de la cele corporate, la cele cu tematica culinara, cele dedicate unui producator ori unei tari/regiuni producatoare de vinuri, insa o orizontala imi lipsea din palmares.

#Feteasca Regala la orizontala

#Feteasca Regala la orizontala

Asadar, propunerea lui Florin de la Bruno a fost mai mult decat binevenita si mi-a trezit imediat interesul, si lucrurile au inceput sa se lege. Ce soi alegem sa-l exploram in cat mai multe  ipostaze? Feteasca Regala, ca tot se apropie vara; cam cate etichete sa fie? zece sunt prea multe, cinci cam putine, hai sa fie undeva pe-acolo; cum selectam probele? sa fie cat mai diverse, din regiuni diferite, ani diferiti si continut de zahar diferit, si altele asemenea… A mai ramas doar de postat anuntul pe Facebook … si de pus vinurile la rece 🙂

Marturisesc ca m-am simtit mai confortabil explicand si povestind despre acest soi, decat Chardonnay sa zicem, pentru ca e mai abordabil, mai facil, si nu in ultimul rand, sunt mai familiarizat cu el. De asemenea, datorita raspandirii, cam toate regiunile viticole importante (si indraznesc sa afirm ca aproape toti producatorii) au in portofoliu o eticheta de Feteasca Regala. Astfel, baza de selectie a fost destul de generoasa. Nu ma ascund, am pus pe lista in primul rand cele 2 preferinte personale ale mele, si am completat alinierea cu vinuri alese cat mai diferit. Bineinteles, sunt niste must-have-uri, fara de care o orizontala de Feteasca Regala ar fi incompleta…

Feteasca Regala la #Bruno

Feteasca Regala la #Bruno

Degustarea n-a fost blind, pentru a permite discutii relaxate despre producatori si regiuni, insa am incercat o oarecare sistematizare a probelor: cele mai seci si acide au fost servite in prima parte, iar cele demiseci (si cea baricata) mai spre sfarsit. Evident, n-au lipsit micile sincope organizatorice: o sticla uitata pe raft, alta in frigider, etc…. am trecut peste toate cu zambetul pe buze 🙂 Pentru notarea probelor, ca sa nu ne complicam excesiv, am folosit o scala simpla de la 1 la 10; eu m-am abtinut de la notare, doar am centralizat punctajele.

clasament Feteasca Regala

clasament Feteasca Regala

Si acum, fast-forward inainte, rezultatul a fost surprinzator pentru mine, dar aprobat si confirmat de catre participanti. Topul este urmatorul: Gramma 2013, Recas Sole 2012, si Liliac 2013. Trei stiluri diferite, trei regiuni diferite, trei vinuri pentru momente si asocieri culinare diferite. M-am bucurat intr-un fel de faptul ca nu a fost o polarizare clara a opiniilor intr-o singura directie, ar fi fost mult prea anost.

Evident, poza cu proba castigatoare lipseste, din motive greu de inteles chiar si pentru mine 😉

 

 

Publicitate

8 comentarii la “Feteasca Regala la …orizontala

  1. cobra
    26 mai 2014

    Io, poate-s mai greu de cap: cum s-a făcut notarea mai exact?

    • Mihai Oprea
      26 mai 2014

      In cel mai simplu mod posibil: fiecare participant a notat fiecare vin cu pe o scala de la 1 la 10, bazat pe impresia generala ( unii au folosit si jumatati de punct), si apoi am facut media punctelor fiecarui vin.

      • cobra
        26 mai 2014

        Mulțumesc. Acum e clar. Nu știam de unde au ieșit zecimalele alea.

        • Mihai Oprea
          26 mai 2014

          Cateodata da cu virgula 😉

        • cobra
          26 mai 2014

          Da, mai ales când notele primare sunt cu virgulă.
          Totuși, n-ar fi rău dacă pe viitor ai prezenta modalitatea de notare concretă la fiecare încercare de acest gen astfel încât să nu mai fie nevoie de deduceri sau întrebări care așteaptă confirmări. Și dacă spui orb în loc de blind chiar cred că ai o exprimare naturală, nu una cosmopolită. Mai ramanea sa te semnezi Michael sau Michel si tacamul era complet.
          Chiar o fi greu în ziua de azi să scrii românește (la modul general, nu doar cu referire la tine)?

        • Mihai Oprea
          26 mai 2014

          Merci de sugestii.

  2. slowaholic
    26 mai 2014

    Ce tare! Concurs de ‘miss’ pentru vinuri. 😀

    • Mihai Oprea
      26 mai 2014

      „Madame”, mai degraba… 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 26 mai 2014 de în Vin şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: