Graba mare cu trecerea in revista a acestor vinuri, pentru ca ma aflu intr-o cronica intarziere cu articolele, si se aglomereaza mult „material” de scris, odata cu frustrarea mea ca nu pot sa-mi transmit cat mai „live” impresiile. De aceea, sa nu intelegeti ca aceste vinuri s-ar preta pentru o abordare facila si rapida, dimpotriva, ne-au tinut papilele ocupate o seara intreaga, la Vinoteca Mea. Chiar daca in seara respectiva am ajuns la degustare cu o mica intarziere, pe care am recuperat-o cu varf si indesat, stand „peste program” la o poveste.
Doua spumante in deschidere, un Quinta dos Abibes 2010, din Arinto & Baga, cu DOC Bairrada -cu arome citric-coapte, perlatie vesela dar slab persistenta, si postgust mediu; si un Marques de Marialva brut, tot 2010, tot DOC Bairrada, de data asta din Baga 100%, un stil de vin ce aduce a Lambrusco, cu mai multa prospetime datorita aciditatii si perlatiei. Interesant ca aperitiv.
Prin rose am trecut repede, avand un Prefacio Rose 2012 DOC Douro, cu mult fruct, vinozitate, si tanini moi, ca sa ajungem repede la Prefacio Tinto 2009 de la Quinta do Popa: extrem de multa prospetime si vivacitate, parca ar fi tanar de abia doua veri, fara o urma de invechire sau oboseala.
Casa Amarela 2011, tot din Douro -un vin serios si echilibrat, cu niste proportii de soiuri oarecum surprinzatoare, tinand cont de curentul recent de a aduce mereu in prim plan soiul Touriga Nacional: Touriga Nacional 20%, Touriga Franca 20%, Tinta Barroca 40%, Tinta Amarela 20%. Lemnul e bine ascuns, undeva in fundal, predominant aromele fructat-sangvinice, si surprinzatoare note florale, orientale.
Vinul de Porto, de la Martha’s, a sosit in cele doua binecunoscute variante: Ruby, si Tawny. Spre deosebire de marile case de Porto, care urmaresc consistenta stilului de la an la an, micii producatori pun mai bine in valoare caracteristicile anului si ale stilului de vinificare. Ruby pastreaza mai bine aroma fructului si caracteristicile soiului, in timp ce Tawny evidentiaza maturarea in lemn. Ciocolata amara este asocierea ideala cu aceste vinuri.
Quinta do Pôpa – Contos da Terra Tinto 2011 a fost la urma dar nu ultimul, vinul meu preferat al serii, ce exprima foarte bine spiritul vinurilor portugheze din Douro: intens, usor aspru si rustic, profund si dens. De reincercat alaturi de branzeturi maturate.
Sper sa se mai organizeze in viitorul apropiat astfel de evenimente, intrucat vinurile portugheze intra prea timid pe piata din RO…
Intr-adevar, e nevoie de mlta promovare. SI de deschidere din partea consumatorilor…