Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Vinuri vechi


Am avut ocazia cu ceva timp in urma sa fac o scurta incursiune in istoria (recenta) a oenologiei moderne romanesti, degustand niste vinuri sa le zicem vechi, de la niste producatori relativ cunoscuti, si despre care se spune ca ar avea vinuri cu potential de invechire. In general, putinele ocazii de a degusta si compara evolutia vinurilor romanesti cu potential de invechire, este la degustarile ori verticalele organizate de diferiti producatori. Notez in acest sens prezentarile tinute de Oliver Bauer in fiecare an cu ocazia vizitelor la Crama Prince Stirbey de 1 mai; de asemenea, verticalele de Cuvee Amaury de la SERVE, ori de Prince Matei de la Vinarte reprezinta adevarate evenimente-reper pentru un iubitor de vinuri.

aliniere de vinuri de colectie

aliniere de vinuri de colectie

Foarte rar apare ocazia de a degusta „vechituri” provenind din pivnite private. Nu o sa discut aici despre distorsiunile uneori aberante ale pietei de vinuri romanesti, condamnate cu jumatate de gura dar incurajate pe furis chiar de catre producatorii care pretind ca „presiunea pietei” ii obliga sa scoata la vanzare vinurile mult mai devreme decat si-ar dori… Ar fi multe de spus pe acest subiect, poate cu alta ocazie.

Revenind, s-a intamplat totusi sa se alinieze astrele, sa se deschida pivnitele si sa se adune bloggerii guralivi, in jurul unor sticle pe care cred ca le pot numi fara sa gresesc rarissime. Am avut de analizat un lot destul de consistent, provenind dintr-o colectie privata, in vederea punerii in vanzare pe un magazin online (cu vinuri care se schimba zilnic, cred ca ati inteles despre care e vorba…). Lotul cuprindea o lista destul de lunga de etichete, provenind din diferiti ani de recolta si de la producatori din toate regiunile viticole importante, unele dintre vinuri avand cumva o aura legendara. Ne-am dat toata silinta sa acordam cele mai bune tratamente acestor vinuri, potrivite cu varsta lor, si sa le judecam cat mai obiectiv, in contextul anului, evolutiei, si potentialului.

Rezultatele n-a fost stralucite insa. Evident ca opiniile n-au fost unanime, si au fost multe discutii. Insa cand un vin a fost „neconform” (a se citi oxidat, rasuflat, defect, fara aciditate, fara buchet, fara corp, fara postgust, sau fara ..nimic), acordul a fost unanim. Si au fost multe neconforme. Ar fi foarte multe de spus, de la caracteristicile anului de recolta, la stilul vinului, la indemanarea oenologului, pana la modul de pastrare, evident. Pornesc insa de la prezumtia ca proprietarul unei asemenea colectii cunoaste cam ce vinuri detine, si cum e bine sa fie pastrate.

Nu are rost sa trec prin descrieri detaliate si exhaustive ale vinurilor, pentru ca nu-mi inchipui ca ma voi mai intalni vreodata cu unul din ele, datorita raritatii. Din cele 14 etichete analizate, patru mi-au placut, iar doua dintre ele s-au regasit intr-un final pe site. Interes si cerere pentru astfel de vinuri exista cu siguranta, luand in considerare viteza cu care s-au epuizat stocurile puse la vanzare.

un Merlot de la Davino

un Merlot de la Davino

Pe langa curiozitatea si satisfactia, fireasca pentru orice iubitor de vinuri, cand are ocazia de a se intalni cu niste sticle rare, experienta a fost si un dus rece pentru mine, si mi-am propus sa fiu mult mai atent pe viitor cu recomandarile de pastrare a vinurilor romanesti. Acelasi lucru il recomand oricarui iubitor de vinuri care doreste sa aleaga niste sticle pentru pus deopare: sa trateze cu mare precautie (si chiar cu scepticism) indicatiile producatorului, specificate de obicei pe contraeticheta, si sa se informeze cat mai mult despre cum s-a comportat respectivul vin in degustarile recente, si cum a fost pastrat. Pentru ca, simplul fapt ca un vin este vechi, si este produs de o anumita crama, nu garanteaza nimic.

Publicitate

Un comentariu la “Vinuri vechi

  1. cmaxic
    20 octombrie 2014

    Interesant.Foarte interesant ce spui.
    Cred ca totuși în unele din cazuri a fost vorba despre păstrare inadecvata.În altele…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 19 octombrie 2014 de în Vin şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: