Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Flori de Rioja


Rioja este o regiune a contrastelor -creste stancoase pe langa dealuri domoale, aeroporturi langa cetati medievale, si vinuri in stil old-school langa ultimele gaselnite si inovatii oenologice. Iar Rioja Alavesa este inima traditionalismului, si tocmai de aici apare o crama de nici zece ani vechime. Crama tanara, dar cu vii care ajung si la varsta de 80 de ani. Vii batrane, dar vinificatie cu tehnologie de ultima ora. Tehnologie noua, dar experienta oenologului e formata la cateva din cele mai respectabile Chateau-uri din Bordeaux. Vinificatie conservatoare, dar etichete inovatoare si inedite. Si putem continua asa mult timp, sa ilustram contrastele.

Rioja vineyards

#DWCC 2013

Vinul poarte denumirea de Pigeage -procedeul laborios si inestetic prin care este scufundata „caciula” formata in timpul maceratiei si fermentatiei, din gramada de pielite si samburi care plutesc deasupra mustului. Iar aceasta denumire este afisata pe o eticheta curata, inflorata, colorata, cocheta si feminina. Poftim…

wpid-wp-1418738476334.jpeg

In sticla gasim un cupaj traditional de Tempranillo si vreo 10 procente de Graciano, cu struguri recoltati de pe vii cu varsta medie de 80 de ani, si vinificati printr-un procedeu ce favorizeaza extractia aromelor si tinerea sub control a taninilor, si apoi „obosit” in baricuri noi americane, vreo 15 luni…

In nas abunda, surprinzator, fructele negre proaspete -cirese negre, dude, coacaze, cu vagi nuante vegetale -leustean si ardei gras, si undeva jos, in fundal, ceva lemn aromat. Corp consistent, dens si elastic, cu o textura cu o oarecare asprime (deh, taninii nu se lasa asa usor…) . Buna concentratie a aromelor in gura, dand o senzatie aproape crocanta, ajutata si de aciditatea destul de inalta, care face vinul sa fie vioi si abordabil in ciuda baricarii indelungate. Finalul capata oarecare complexitate, apar ceva condimente si picanterii.

Si florile de pe eticheta m-au dus cu gandul la o lucrare artistica care ilustreaza tot o lume a contrastelor. Artistul Paul Stankard creeaza obiecte „cu greutate”, adica niste presse-papier-uri masive, din sticla translucida, care incapsuleaza delicatetea unor flori, insecte, scoici si seminte, o adevarata sectiune printr-o pajiste naturala. Toate inchesuite in raceala si greutatea sticlei. La fel ca si vinurile…

http://www.paulstankard.com/

Stunningly Beautiful Glass Paperweights by Paul Stankard

 

 

 Photo credit: Ron Farina. Click on image to enlarge

Flowers, Fruit and Nuts Series, 4” diameter.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 20 decembrie 2014 de în Vin şi etichetată , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: