De regula, vederea prafului sau a scamelor e catalogata ca o neplacere ce se cere solutionata cu aspiratorul. In pragul mutarii in casa noua, fotograful Klaus Pichler a fotografiat zile la rand formatiuni de praf gasite in cotloane ascunse ori, dimpotriva, in plina vedere, iar de curand imaginile au fost publicate in cartea Dust.
Apoi, explorarile sale nu au ocolit niciun spatiu, Pichler colectand scame si praf din apartamente, restaurante, hoteluri, muzee sau cinetamografe din Viena. In functie de locul de nastere al scamelor, fiecare dintre ele are o structura diferita, a observat fotograful. Astfel, praful din cinematografe contine multe firimituri de floricele, iar cel de la pet shop-uri contine fulgi, in vreme ce scamele de la croitorii sunt intesate cu fire si tot felul de ate.
La fel ca si fotograful de mai sus, cu prilejul mutarii in casa noua despre care va povesteam, am dat de tot felul de „scame” lichide. Niste scame ceva mai grele, imbuteliate, etichetate, si care sunt departe de a reprezenta o neplacere. La fel ca si praful fotografului, fiecare din sticle mi-a amintit de un moment, o achizitie, o calatorie, o intalnire, o degustare. La fel ca si scamele, pastreaza in ele, pe langa vinul in sine, firele momentelor si firimiturilor de amintiri, in ghemuri invalmasite, pe care numai un pahar de vin poate sa le descurce.
Le-am strans cu grija, le-am fotografiat in doua ocazii diferite. Si le-am depanat pe indelete. Unele mai proaspete, altele mai suculente, altele mai vesele si sprintare. Unele mai dense, altele greoaie si siropoase, altele pline de bule.
Ce sa zic despre fiecare in parte? la fel ca si scamele, sunt legate unele de altele cu fire invizibile intr-o experienta comuna, ce nu poate fi destramata. Se sprijina una pe alta, umar langa umar. Se completeaza, pentru ca kharma le-a strans impreuna, in aceeasi seara, si in aceleasi pahare. Unde s-au transformat in alte amintiri.