„New wines from the old world” este deviza celei mai noi crame, ale carei vinuri le-am incercat ieri intr-un eveniment de pre-lansare. Ma bucur ca in plina perioada „de criza” cand cuvintele prezente pe buzele tuturor sunt „reducere de costuri” si „restrangerea activitatii”, exista persoane care isi asuma cu curaj o viziune si pasiune, in special in domeniul vinurilor.
Pentru ca, pe langa calculul rece al unei investitii, minutiozitatea germana si aplecarea asupra detaliilor, este nevoie de viziune si pasiune pentru a incepe „de la zero” un business cu vin. Toate aceste caracteristici au fost prezente atat in discursurile organizatorilor, in sincronizarea evenimentului, cat mai ales in vinurile prezentate. Crama Liliac este o investitie austriaca, a companiei AMB Wine Company, parte a grupului AMB Holding, prezent in toata Europa Centrala si de Est -si cu asta gata cu detaliile „corporate”, sa vorbim de vie si vinuri.
Compania a achizitionat pentru inceput suprafete de teren in comunele Batos si Lechinta din judetul Mures, investind in acelasi timp si in constructia unei crame moderne. In urma tuturor acestor eforturi, la sfarsitul anului 2011 suprafata totala cultivata in cele doua arealuri a ajuns la 38 de hectare. Capacitatea de productie a cramei, dotata cu cele mai noi mijloace tehnologice, poate ajunge la 100,000 de sticle pe an. Pe langa extinderea suprafetelor cu inca 12 hectare, compania are in plan pentru 2012 finalizarea unei wine-lodge cu o arhitectura postmoderna, care sa se incadreze in peisaj.
Implicarea si pasiunea vinificatorului Willi Opitz a fost unul din punctele forte, acesta fiind un adevarat pionier si animator, de la conceptul vinurilor pana la munca in vie, si prezentarea evenimentului. Zona este evident propice vinurilor albe (Feteasca Alba, Feteasca Regala, Muscat, Sauvignon Blanc), favorizand soiurile cu coacere indelungata. Crama Liliac a inceput sa experimenteze si cu soiuri rosii, producand un cupaj rosu (Merlot si Feteasca Neagra) si un roze, si de asemenea un vin dulce.
Revenind la eveniment, acesta a beneficiat de o organizare si sincronizare ireprosabila. Pe langa preparatele si servirea eleganta, oaspetilor li s-a propus o abordare inedita: fiecare vin propus spre degustare a fost insotit de un mic preparat, care sa-l puna in valoare sau pur si simplu sa faca un contrast interesant. Merlot-ul roze 2011 (imbuteliat cu cateva zile inainte) care a deschis seara, a fost servit cu o zmeura imersata in pahar; Feteasca Regala alaturi de grenadine de mar verde; Feteasca Alba cu pastrav afumat, etc.
In general, filozofia new wines from the old world se regaseste in conceptia acestor vinuri: sunt impetuoase, indraznete, cateodata vinificate la „extremele” tipicitatii. Imprumuta ceva din stilul corect si echilibrat al vinificatorilor austrieci, si exuberanta vinurilor new world din cealalta emisfera. Atentia acordata calitatii si detaliilor isi spune cuvantul -mai ales ca o parte din vinurile prezentate fusesera imbuteliate doar cu cateva zile inainte, asadar abia s-au obisnuit cu sticla. Sunt convins ca pana la lansarea oficiala de la sfarsitul lunii martie isi vor mai rotunji aromele si vor capata mai mult echilibru.
Am remarcat Sauvignonul Blanc 2011: o explozie de arome in buchet, predomina socul, salcamul si gutui, si o urma interesanta de miere. Gustul este echilibrat de o aciditate buna, notele imbogatindu-se si cu o componenta citrica, mai ales pe final. Cupajul rosu de Merlot si Feteasca Neagra 2010 (in proportii aproape egale) a suscitat lungi discutii -are un caracter evident tanar si verde, aromele de visina si pruna necoapta sunt aproape crocante. Desertul a fost asigurat de un vin dulce din Muscat 2010, cu un nas ametitor, care se putea mirosi de la o jumatate de metru. Am aflat ca recolta de struguri pentru vin dulce din 2011 a fost culeasa abia cu cateva zile in urma ..ducand la o acumulare de zahar de aproximativ 350g!
Ar mai trebui mentionat ca inca se mai cauta forma optima de prezentare si etichetare, mostrele pe care le-am degustat fiind o forma intermediara. De asemenea, sunt promisiuni ca crama va fi deschisa vizitatorilor. Asadar, multumesc pentru invitatie d-nei Ioana Micu, si „Let’s Liliac!„.
Pingback: 5 ani de Liliac | Vinul din Cluj
Pingback: Liliacul de vineri seara « Vinul din Cluj
Lechinta este in judetul Bistrita-Nasaud
Intamplarea face ca sunt doua localitati cu acelasi nume, si ambele in arealuri viticole. Una este intr-adevar in judetul Bistrita-Nasaud, langa satul Saratel, si producea pe vremuri vinuri albe destul de bune. Localitatea despre care am scris se afla in judetul Mures, in apropiere de Reghin.
Plantațiile viticole care aparțin amb Wine Company, sunt in Batoș si Vermeș-Lechința, ambele sunt in podgoria Lechința, care cuprinde mai multe areale viticole situate atat în jud Mureș cât și în Bistrița.
Multumesc pentru calrificare, Ioana.
O fi avind buchet Sauvignonul Blanc de la Liliac?
Mie mi s-a parut ca are un buchet foarte persistent si bogat in arome.