Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Tamaioasa Versus Feteasca


Ma folosesc de acest mic artificiu lingvistic pentru a atrage atentia. De fapt, in loc sa fie vorba de o inclestare intre doua vinuri din soiuri traditionale romanesti, sunt trei „fete” -al treilea vin se numeste Versus, si este o Feteasca Neagra. Aceste vinuri le-am degustat si dobandit de la Provino, sau in legatura cu festivalul; dar mai multe mai jos.

Budureasca a lansat in aceasta primavara unul din cele mai senzuale, seducatoare si feminine vinuri albe: o Tamaioasa Romaneasca din 2011, vinificata sec, alcool 13%. Culoarea este stralucitoare, galben palid, cu vinisoare verzui vizibile la rotirea in pahar.

Mirosul este cochet: incepe cu un parfum usor de soc si iasomie -nasul staruie asupra buzelor umede ale paharului, narile se largesc interesate; apoi urmeaza o invaluire de coaja de lamaie zaharisita si o atingere nevinovata de zmeura, care seduce nasul si face narile sa fremete dorindu-si sa cuprinda cat mai mult. Mainile mangaie usor piciorul paharului inalt si-l duc brusc spre gura, unde papilele se infioara de un refren acid bine sustinut ca o respiratie adanca, care ghideaza interesul catre corpul carnos si suculent: multa piersica, miere de salcam, ceara de albine; aproape ca-ti vine sa musti din marginea paharului. Finalul devine jucaus, o ciupitura scurta de pere si lamaie, si apoi o cufundare in zmeura coapta si parfumata.

E un vin rotund, perfect echilibrat, toate elementele se imbina cu o grija manichiuristica; aromele Tamaioasei se pastreaza aproape intacte, aciditatea e exact cat trebuie, si alcoolul e tinut sub control. Cu mare bucurie ii acord 5 dopuri, si o sa-i urmaresc cu interes evolutia. Sper ca pe terasele umbrite de la vara, sa disting in conversatii aceasta urma de salcam si zmeura plutind deasupra meselor.

Un vin la fel de feminin, dar dintr-o alta gama, este Feteasca Regala Sole 2011 de la Cramele Recas, baricata. Daca vinul precedent era indraznet si isi dezgolea aromele in mod seducator, acesta are o eleganta mai retinuta si educata. Culoarea este un galben auriu stralucitor, nu prea intensa dar cu un luciu distinctiv.

Nasul este elegant si complex, aduce vag a turta dulce: ghimbir, vanilie, coaja de lamaie si petale de trandafir. Aromele se amesteca ca un poutpourri complex, si se dezvolta pe masura ce vinul se incalzeste, ca o conversatie elevata. Corpul debuteaza cu o oarecare greutate, data de „educatia” in baric. Atacul e aromat, cu flori de salcam care se transforma apoi subtil intr-un gust de caisa si mar de vara, pe masura ce „conversatia” continua. Finalul ramane putin in aer ca un semn de intrebare, predomina vanilia sau aromele citrice? Pai sa aflam in urmatorul pahar…

Dupa doua-trei pahare ne dam seama ca e un vin cu eleganta si distinctie, cu complexitate si finete. Finalul cam scurt in depuncteaza de la 5 la 4 dopuri, impreuna cu recomandarea de a-l servi foarte bine racit, si de a-l lasa sa se deschida in pahar.

A treia „fata” este  o Feteasca Neagra si o cheama Versus, aparuta in 2008 in atelierul de tamplarie al doamnei Aurelia Visinescu de la Domeniile Sahateni. Fata de inocenta senzuala si eleganta  intalnite la vinurile dinainte, aici remarc o robustete cam distonanta, ca un fard aplicat prea gros pe obraz. Intr-un fel, e fata care a pierdut ocazia la petrecerea precedenta sa fie invitata la dans, si acum s-a imbracat cam strident.

Vinul are o roba densa bordo spre rubiniu, cu un inceput de bordura caramizie. Nasul e uscat si direct: lemn uscat, prune uscate, cirese din gem, cu un final volatil de mobila lacuita; iti pune la punct orice avansuri si aluzii nelalocul lor. Corpul e dens si extractiv, cu multe fructe rosii, lemn si stafide; taninii sunt rotunjiti ca o balustrada de lemn peste care au trecut prea multe maini. Finalul aduce o aroma amaruie prelunga, ca o replica dintr-o conversatie pe care ai auzit-o si nu ti-o poti scoate din minte.

Vinul acesta are o poveste oarecum ciudata: e o editie limitata, care s-a gasit doar la Crama Noastra, pe durata festivalului Provino. Comparandu-mi memoria olfactiva si notitele, banuiesc ca e cam aceeasi substanta care s-a gasit pana de curand imbuteliata sub marca Divin Domeniile Sahateni. Gurile din targ (rauvoitoare, desigur) spun ca doamna autoare ar fi intentionat sa participe la festival; in urma unei retrageri de ultim moment ar fi trimis acest vin… si alte povesti. Revenind, vinul zic eu ca a intrat pe o panta descententa si infatiseaza semne de oboseala care nu mai pot fi ascunse. Rau nu e, si va ramane un vin decent inca vreun an, dar apoi…

Sper ca la GoodWine sa regasesc atat cele doua vinuri seducatoare de mai sus, cat si creatii mai noi ale autoarei sahateniene.

Publicitate

6 comentarii la “Tamaioasa Versus Feteasca

  1. Andrei Iva
    24 martie 2012

    Din pacate Dna Visinescu nu vine la aceasta editie a GoodWine. Nu crede in legendele organizatorilor, cum ca x sau y s-au inscris si in ultimul moment s-au retras, dar totusi au trimis prin usa din dos un vin acolo. Asa ceva nu se intampla. Te rog sa-mi spui in ce zi o sa treci pe la GoodWine ca asa las numele tau la intrare pe lista de invitati. Ar fi fost ok daca ai fi ajuns vineri, pt ca e mai putina imbulzeala. Iti doresc un weekend placut.

    • Mihai Oprea
      25 martie 2012

      Zvonurile sunt zvonuri, unele au un „parfum” de credibilitate, altele nu. Eu le-am mentionat doar in contextul si legate de vinului degustat, fara intentii denigratoare. Voi veni cu siguranta la GoodWine, vineri dupamasa.

  2. berbecutio
    23 martie 2012

    Deci chiar desfac Tamaioasa asta deseara!

    Fume-ul e Riesling, Pinot Grigio si Sauvignon Blanc in proportii egale – din surse oficiale.

    • Mihai Oprea
      23 martie 2012

      Mie mi-au placut amandoua, desi in mod diferit. Fumee-ul il bei de sete, sa-ti faci curaj, iar Tamaioasa o bei la desert, sa nu-ti miroasa gura urat dupa friptura…:P

  3. Dan
    23 martie 2012

    Astept si eu curios Goodwine-ul sa vad vinurile noi de la Budureasca.
    Feteasca Regala Sole este intr-adevar reusita, am incercat-o la Prowein…este intr-adevar o varianta mai grea si mai serioasa si incarcata de arome, asta datorita si baricului.

    • Mihai Oprea
      23 martie 2012

      E curios ca greutatea baricului nu da deloc senzatia de „limba incarcata”, cum se intampla la alte vinuri albe.
      SUnt convins ca-ti va place Tamaioasa; de asemenea, mai au si un Fumee 2011 interesant (cu Pinot Grigio, parca).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 23 martie 2012 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: