Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Un alb si un rosu de 11 lei


Am ajuns sa mai cumpar vinuri si din supermarket, printre diferite evenimente, degustari, verticale si vizite la crame. Dupa un sir de experiente dezamagitoare sau de-a dreptul frustrante am redus mult ponderea acestui canal de aprovizionare, insa nu poate fi contestat factorul comoditate: pui in cos rosiile, macaroanele, detergentul de vase si deodorantul, si  o sticla-doua de vin, in drum spre casierie. Am selectionat astfel doua sticle care imi faceau cu ochiul de pe raft de ceva vreme, si eram curios sa le incerc. Deja am mentionat gama de pret in titlu; nu m-am hazardat sa intru in categoria „sub 10 lei”.

Rosul este un Pinot Noir din 2009, produs de Cramele Halewood intr-o gama numita Studio. Am vazut aceste vinuri doar in Lidl, ceea ce ma face sa cred ca gama respectiva este dedicata acestui lant de magazine; destul de larga altfel, avand vreo trei rosii si patru albe. Cu un raft mai jos in acelasi magazin am gasit un alb italian, cu denumirea generica Soave classico, din 2010, produs de Torre del Castello; probabil tot cu „dedicatie” pentru Lidl -figura 1. Fara multe ceremonii si pregatiri prealabile, le-am deschis si le-am turnat in pahare.

Pinot Noir-ul are o culoare visinie destul de densa, insa limpede si fara urme de imbatranire. Nasul e cu cirese coapte, din cele

timpurii, si o mica urma de lemn, bine mascata. Corpul aduce in plus niste consistenta, cu gust de para untoasa, aciditate placuta pe cerul gurii si tanini doar cat trebuie sa reaminteasca ca e vorba de un vin rosu. Postgustul cam scurt vireaza spre amarui fara sa fie neplacut, cu niste masline negre -dupa cum se observa in figura 2.

Italianul nu-si declara soiurile care intra in compozitie, si incanta privirea cu o culoare galben-verzui palida perfecta, parca luata din catalog. Sub nasul destul de generic -cu citricele de rigoare, iarba proaspata si mar verde- se ascunde un corp destul de plin. Aciditatea nu e ridicata, dar face fata unor arome de mere verzi si pere untoase (Williams). Postgustul, ca si la vinul de mai sus, e destul de scurt si domina maslinele -verzi de data asta.

Sunt vinuri simple, directe si fara ascunzisuri; cele doua-trei arome sunt clar conturate si greu de confundat, corpul de consistenta medie se evidentiaza cel mai bine cam la 12-14 grade; le notez cu 3 dopuri pe fiecare. Practic, facand un rezumat, aromele, consistenta si aciditatea pot fi ilustrate conform figurii de mai jos.

Publicitate

2 comentarii la “Un alb si un rosu de 11 lei

  1. Darius cel Tulbure
    11 iunie 2012

    Într-un timp gama Studio era de găsit la Carrefour. Dar de un an-doi nu am mai văzut-o. Am să dau o tură pe la Lidl…

    • Mihai Oprea
      11 iunie 2012

      Probabil e vorba despre aceleasi vinuri -2009 si 2010. Au si un vin alb licoros, interesant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 11 iunie 2012 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: