Caldura mare afara… pavajul e incins…ultimul lucru care iti vine in minte sa-l bei e un vin masiv, carnos, corpolent. La fel de cald este si in sudul Australiei, in zonele Barossa, Coonawarra si McLaren, de unde provin vinurile Penfolds. Acestea au fost prezentate la Cluj, in cadrul penultimei degustari organizata la Crama Noastra in acest sezon. O adevarata incursiune in Shiraz-land, o combinatie de lume veche si lume noua din care au iesit vinurile Penfolds: din lumea veche au mostenit soiurile (preponderent din sudul Frantei) si traditia vinificarii, iar din lumea noua au primit terroir-uri unice, inclinatie spre tehnici noi si …legi permisive.
O grup surpinzator de mare a fsot prezent la aceasta degustare in aer liber, tinand cont de caldura de afara, de proximitatea concediilor, si de faptul ca vinurile australiene in general si Penfolds in special nu sunt foarte cunoscute in Romania. Pe scurt, cam 30 de iubitori ai vinului au stat cu paharele de degustare pe la nas si sticlele de apa alaturi, ascultandu-l pe Florin Ionescu (aka Boris) de la Carl Reh trecand cu usurinta prin istoria cramelor Beringer si Penfolds, stiluri de vin, aprecieri internationale, etc.
Degustarea a cuprins cinci vinuri, patru rosii australiene si un alb californian de la Beringer Napa Valley. Vinuri dintr-o alta lume pentru gusturile si papilele publiclui roman: corp si extract din plin, consistenta aproape masticabila, baric ca la tamplarie, picanterii si condimente pe alese. A fost o experienta aproape culinara, ca o vizita intr-un spice shop sau restaurant exotic.
Chardonnay-ul Beringer pe care l-am servit ca si opening drink continea parca extract de soc si vanilie picurate cu lingura mare. Un nas dens si persistent, cu note grele ca un fum de trabuc, staruitor si invaluitor: socul si vanilia amintite, banana foarte coapta, eucalipt. Corpul are aciditate pe masura notelor, si chiar o fina urma astringenta, insa impresia generala e data tot de fructele ample. Final interminabil, de ceara de albine si gutuie. Un vin care poate reprezenta standardul Chardonnay-urilor baricate; epitete ca fin, delicat, echilibrat si auster nu pot fi puse in aceeasi propozitie cu acest vin; e guraliv, increzator si coleric, imprastiind in toate partile valuri de arome intense, cu un farmec aparte. E un vin care poate sa faca fata cu succes unei mese bogate si incarcate, dar va parea excesiv daca e baut de unul singur.
Bin 2 Penfolds contine Shiraz si Mourvedre din 2006. Doua soiuri care si-au gasit o adevarata patrie in sudul infierbantat al Australiei, patrie care i-a adoptat cu entuziasm si originalitate. Vinificat in inox, si apoi maturat cam 14 luni in stejar, vinul e imbacsit si aspru la inceput, se deschide greu. Culoarea de un caramiziu-maroniu prevede aparent un vin evoluat, insa nasul si corpul arata ca a ramas destul de multa viviacitate si tinerete: a inceput cu prune uscate si mure, ca apoi sa dezvolte cafea, cappucinno si paine prajita. Corpul are consistenta si densitate medie, cu tanini perfect integrati desi inca verzi. Final gemos, lasand o senzatie lipicioasa pe gat.
Bin 28 Shiraz vine din Kalimna Vineyards si e o expresie a fructului copt si aromelor generoase. Prune, cirese si mure se amesteca cu un gust de sos barbeque -dulce-acrisor si aromat. Chiar daca 2004 nu a fost cel mai bun an, are totusi o gramada de condiment -piper negru, piper rosu, ghimbir, chili, nucsoara- de aproape dau lacrimile.
Bin 128 este cea mai pura expresie a Shiraz-ului din Coonawarra. Ajutat de un an mai racoros –2005– care a subliniat notele mai mentolate, e o incantare a ochiului si nasului. O culoare densa, violet-cerneloasa anticipa un vin care inca se simte tanar. Aromatic, pe langa fructele rosii si caramelul de rigoare, Bin 128 expune o aroma superba de menta salbatica, adanca si aspra ca o urzica. In gust se simt si niste condimente mai fine, anason si cuisoare, completate de clasicul piper negru. Interminabil in postgust, care se tot desface spre muschi de padure, paine prajita si lemn ars.
In loc de desert, un cupaj clasic sud-australian, asa numitul GSM -Grenache, Shiraz, Mourvedre. Rosemount Estate este localizata in McLaren Vale, la sud de Adelaide, una din cele mai faimoase regiuni din lume pentru vinuri rosii. Climatul mediteraneean asemanator cu cel din Provence, a asigurat adaptarea rapida a acestor soiuri si le-a dat o putere de expresie incredibila. Vintage-ul 2003, pe care l-am avut la degustare, a primit 91 de puncte Wine Spectator si 90 de puncte Wine Enthusiast, si o perspectiva de invechire de 12-15 ani. Cred astfel ca l-am prins in perioada optima de a fi baut, astfel ca a smuls aprecieri unanime. Mai ales ca se gaseste la incredibilul pret de 59 de lei.
Pingback: Guilty pleasures: Penfolds Bin 2, 2006 « Vinul din Cluj