Martea trecuta a fost destul de aglomerata din punct de vedere al degustarilor de vinuri, fiind doua evenimente programate sa se intample in acea seara. Pe langa traditionala degustare de marti seara de la Madame Pogany, cu o selectie de vinuri frantuzesti in program, a avut loc si o degustare oarecum mai restransa ca numar de participanti, dar bogata in selectia de vinuri.
Sa incepem cu relatarea cele-i de-a doua, pe scurt: cinci oameni, paisprezece vinuri, Restaurantul Beirut, 2 ore la dispozitie. Scopul degustarii: pentru divertisment si stiinta. A fot un sprint printre vinuri mai degraba decat o degustare maraton, deoarece am sarit la propriu de la un vin la altul printre imbucaturi din fantasticele feluri de mancare libaneze. Din pacate, vinurile prezentate nu ne-au indemnat sa zabovim asupra lor.
O selectie ecletica de vinuri portugheze, de la vinho verde la un vin spumos,
trecand rin niste albe, rose-uri si rosii fara cap si fara coada. Pornisem cu mari sperante in acest demers, data fiind pasiunea mea mai veche pentru soiurile portugheze, care nu m-au dezamagit. Pana acum. Nici nu merita sa le descriu separat si in mai mult de 3-4 cuvinte fiecare: vinho verde a fost acru si gata, rose-urile si albele demidulci plate si lipsite de vlaga, rosul a avut un final medicamentos, iar spumantul (spumosul, pardon) si-a pierdut rasuflarea dupa 2-3 minute, desi promitea la inceput. Vinuri de masa, vinuri generice, atat de generice incat au ajuns in scuipatoarea improvizata dintr-un castron de salata. Mi-am invatat lectia, si cu vinurile portugheze trebuie sa fiu mai atent si sa-mi ajustez asteptarile, ca nu orice vinho tinto are Touriga Nacional in el…
Despre cele romanesti, ce sa zic, o dezamagire si mai mare, mai ales prin prisma calitatii dopurilor. Vinurile Clos de Colombes, caci despre ele e vorba au o poveste foarte interesanta si promit multe. Ma opresc aici cu descrierea pentru ca imi doresc sa le mai incerc odata in conditii mai bune,avand ghinion de data asta cu vreo trei dopuri defecte. In dubio pro reo, dau credit producatorului ca nu sunt asa toate, si revin cand aflu mai multe.
Punctul culminant al acestei degustari a fost … mancarea libaneza. Gurmandul din mine a fost in extaz, iar mana a alergat intre platoruile cu lipii calde, chiftelute, salate, sosuri si multe altele. Din pacate experienta mea cu bucataria libaneza a fost aproape inexistenta pana acum, dar revelatia din acea seara mi-a ramas mult timp in minte.
Degustarea s-a incheiat cu doua sticle care nu erau in program, doua vinuri frantuzesti de la M. Chapoutier, care au salvat seara si masa: Le Cirque si Bila-Haut. Vinuri rotunde, cu oarecari asprimi lasate intentionat pentru deliciul degustatorilor ,cu greutatea fructului exact cat trebuie sa incarce limba si cu o aciditate fina sa o panza de batista. N-or fi ele chiar de 95 puncte Parker, dar de 89-90 tot sunt.
In fuga de la restaurantul Beirut, am prins la Madame Pogany finalul celor opt vinuri frantuzesti propuse spre degustare, iar in carafe ramasese suficient cat sa dau o tura prin regiunile viticole ale Frantei. Am fost placut surprins, doua din vinurile degustate mi-au intrecut asteptarile, avand fiecare nsite stelute alaturi de numele lor in mintes mea. iata ce mi-am mai amintit:
HENRI BOURGEOIS Sancerre Blanc „Les Baronnes” 2011, Loire: frumos, clasic,
retinut si fin, cretos si usor ierbos spre final, 87p;
valea Ronului? e provensal? Deloc, e libanez, un vin cu o atitudine mediteraneana: arome galagioase, culoare arsa de soare, schimbari bruste si neprevazute, dar in spatele carora se ghiceste finete si catifelare. Nasul e „oriental” as zice, cu note de ceai negru, ghimbir, rozmarin uscat si multe curmale, gem de mure. In gura notele se amesteca, dispar si apoi revin, aciditatea medie le lasa sa-si faca de cap si sa umple cerul gurii cu o senzatie usor aspra dar nu neplacuta, ca o bucata de catifea veche. Taninii sunt bine finisati, abia inteapa gingiile, si consistenta generala e supla si elastica. Postgutul destul de lung aduce o nota surprinzatoare, cumva grea si uleioasa dar aromata -sa fie halva? sa fie fistic?
Pingback: La portile Orientului | Vinul din Cluj
Pingback: Am dat iama in spanioli | Vinul din Cluj
Pingback: 2013 kick-off with Turkish wines « Vinul din Cluj
La Pogany cred ca a fost una dintre putinele degustari la care parerile au fost unanime.