Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Am dat iama in spanioli


wine labels

red wines for tasting

Am participat cu cateva saptamani in urma la una din degustarile cele mai cuprinzatoare pe care mi-a fost dat sa le vad. Nu mai putin de 16 etichete diferite au supuse unei corvoade chinuitoare, aceea de a fi pe placul si pe fantezia a sase ahtiati dupa senzatii noi pasionati de vinuri interesante.

Fiecare si-a scos la inaintare papiele sensibile si calite in lungi lupte cu vinuri grele, si a gasit nod in papura numitelor vinuri spaniole. Nici o mila nu a fost aratata defectelor mai mult sau mai putin evidente (chiar si simpla lipsa de originalitate), dar recompensa era pe masura: intrarea intr-un selectul anturaj al vinurilor ce intra in oferta de pe unvinpezi.ro .

vin spaniol

Teorema

Vinurile au fost propuse de Crama Borha, un importator care si-a facut pentru prima data aparitia pe piata romaneasca la Festivalul Provino de la Cluj de anul trecut, si pe care l-am revazut in toamna la Goodwine. Oferta e bogata, cu vinuri din zonele Somontano, Rioja si Ribera del Duero, structurate pe mai multe game. Am remarcat la momentele respective cateva dintre vinuri, si m-am bucurat sa le reintalnesc la debandada degustarea sus-numita.

Notite detaliate si insemnari sa zicem ca nu am avut, asa ca citez din amintiri. Vinurile din gama Enate mi-au ramas in minte, atat prin etichetele originale, cat si prin echilibru si originalitate: un Chardonnay baricat si unul simplu, un Merlot-Merlot (despre care a scris si George), un Merlot-Cabernet, un Shyrah, un Tempranillo, etc.

Trei dintre ele mi s-au intiparit destul de bine in memorie: Teorema 2009 -un Garnacha din vii vechi, o combinatie interesanta de arome intense de fructe negre, tanini vioi si o usoara mineralitate ; Chardonnay Enate 2011 -un vin alb de clima rece, sprintar, verde si racoritor, adica destul de diferit de stilurile care acum sunt la moda; Enate Merlot-Cabernet 2007, pe care l-as confunda cu usurinta cu un cru din Bordeaux -echilibrat, insistent, multistratificat si invaluitor.

Taboulleh

salata libaneza

Provocarea suprema a vinurilor a fost sa faca fata platourilor ametitoare cu mancare libaneza de la Restaurantul Beirut. V-am mai spus cu alte ocazii ca sunt innebunit dupa mancarea libaneza? Ei bine combinatia a fost pe cinste, vinurile au facut fata cu brio taboulleh-ului, hummus-ului, fallafel-ului, foul muddamas-ului si altor delicii. Cine a castigat pana la urma disputa intre romani si spanioli? Libanezii.

Publicitate

Un comentariu la “Am dat iama in spanioli

  1. Pingback: Restrospectiva: zece vinuri, zece saptamani | Vinul din Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 12 martie 2013 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: