Ce vin se potriveste fiecarei varste, citeam zilele trecute intr-un articol dragut si amuzant. Acesta incerca sa explice (ori mai degraba sa ghiceasca), in functie de varsta, ce vin s-ar potrivi fiecaruia ori ar trebui sa incerce.
Avand asadar un eveniment special de sarbatorit -nasterea unui urmas- am consultat articolul sa vad se sfaturi da, am tot ezitat inainte si inapoi, si intr-un final am ajus sa fac o combinatie, dupa cum imi sta in obicei.
Ocaziunea festiva impune neaparat un vin spumant -bule sa fie! Articolul sfatuieste inspre un vin indraznet si oarecum invechit. Ce sa fie, ce sa fie, imi consult repede „disponibilitatile” vinoase si aleg …ambele! Ca o paranteza, ma felicit inca o data ca nu imi tin acasa vinurile pe care vreau sa le pastrez ceva mai mult timp, altfel, cine stie ce se alegea din mica colectie….
Asadar, am inceput cu un spumant -romanesc!, desi aveam vreo cateva cava care imi
faceau cu ochiul. Sole spumantul de la Cramele Recas isi face destul de bine treaba, ca sa nu fiu tentat sa citesc etichete in alte limbi. Chardonnay 100%, vioi, cu perlatie intensa si navalnica, e stralucitor atat ca si culoare cat si ca arome. Nas cu multe fructe de vara coapte, precum si nelipsita nota de banana. Corp vioi, fara finete dar plin de exuberanta, cu arome simple si curate, si final citric, racoritor. Nici ca-mi trebuia mai mult.
Continuand intr-un stil ceva mai sobru, dau peste Palazzo della Torre 2008 de la Allegrini, IGT Veronese. Numele Allegrini (sper ca) nu mai are nevoie de prezentare. Pentru cine n-a auzit -shhhht! si fuga la google! Ca si alte vinuri din zona Valpollicella, si acesta este un blend din Sangiovese, Rondinella si Corvina. Doar ca aici, proportiile s-au inversat, soiul Corvina avand rolul principal. Toate recomandarile spun ca are potential de pastrare de minim 10 ani; eu as zice in completare ca are nevoie de vreo 2-3 zile sa se deschida complet. E un vin cu o structura impresionanta, cu multe straturi si nuante, plin, masiv si impunator. Are un amestec perfect de aciditate joasa, arome coapte, tanini matasosi si un postgust mineral, pamantiu. Dupa ce sta deschis o zi in frigider, si apoi se incalzeste lent, dezvolta arome fascinante, de la tutun aspru de pipa pana la cafea mocha si coniac. E nevoie de multa rabdare pentru a intelege acest vin, ca un prieten vechi, caruia ii mai ierti unele iesiri. Te rasplateste insa lipindu-se de sufletul tau, si completandu-te.
Asadar, eu zic ca am inceput bine, si astept recomandari de vinuri din 2013 demne de pastrat!