Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Excursie in India


Excursie virtuala, bineinteles, prin intermediul catorva crampeie din uriasa gastronomie a acestei tari. Marturisesc ca degustarea de ieri de la Bruno Bar&Bistro Cluj a fost cea care mi-a dat cel mai mult de furca, si chiar am avut oarece emotii. Pentru ca gastronomia indiana este cea despre care stiam cele mai putine, si gustasem doar cateva preparate, probabil nu foarte reprezentative.

Oricum e greu de vorbit despre o gastronomie si o bucatarie unitara a acestui subcontinent, slefuit de atatea tipuri de climate, de traditii diferite, influente, si nu in ultimul rand, religii. Asadar a fost nevoie de o serioasa munca de documentare, iar cea mai buna resursa pe care am gasit-o in acest sens este seria de articole „La masa cu stramosii”. A fost un prilej fascinant, pentru un pasionat de istorie si gastronomie ca si mine, sa explorez toate colturile si influentele acestei lumi.

samosa de legume

samosa de legume

In primul rand, India e departe de a avea o cultura gastronomica unitara, traditiile regionale fiind foarte diferite. In al doilea rand India are o gastronomie a aromelor, a condimentelor, a mirodeniilor, care pot schimba complet gustul unui preparat. Si in al treilea rand, lipsa carnii de porc si de vita (din motive evidente) restrange considerabil vinurile ce pot fi servite.

De aceea, sarcina mea a fost cu atat mai dificila (si mai interesanta!) -de a selecta patru vinuri romanesti care sa se potriveasca cu preparatele, doar pe baza celor citite, si a discutiilor cu bucatarii. Lipsind carnea rosie, am ales trei vinuri albe si un rose. Vinurile albe am cautat sa fie din cele cu arome persistente, bine definite, fara sa fie greoaie, cu o buna aciditate si structura, ca sa poata face fata diversitatii de condimente, in special curry-ului:

patru sticle

patru sticle

Chardonnay barrique 2012, Sole, Cramele Recas, pentru samosa picanta de legume;

Rose 2012, Terra Romana, si White Artisan 2012, Aurelia Visinescu, pentru preparatul principal: curry clasic de pui cu orez basmati;

Tamaioasa Romaneasca 2011, demidulce, Origini, Crama Budureasca, pentru desert: banane cu inghetata si sos de visine.

servirea vinului

servirea vinului

Urmarind reactiile publicului si discutiile de la sfarsit, se pare ca cea mai fericita potrivire a fost White Artisan 1012 pentru curry de pui: un cupaj corpolent din trei soiuri aromate (Feteasca Alba, RIesling, Tamaioasa Romaneasca), care a sustinut bine sosul picant, textura carnii de pui si amidonul din orez.

sundae de banane cu sos de visine

sundae de banane cu sos de visine

La fel de apreciata a fost Tamaioasa Romaneasca demidulce la sfarsiul mesei, unii preferand vinul cu totul in dauna desertului; mie mi-a placut pentru ca zaharul este bine ascuns, nu insiropeaza gura, si aciditatea echilibreaza bine aromele de gutui coapte si miere de salcam.

Urmatoarea excursie culinara, dupa tipicul deja cunoscut, se va duce intr-o regiune cu o bucatarie foarte draga mie, o bucatarie pe cat de simpla pe atat de diversa si fascinanta: cea libaneza. Ne revedem sabata viitoare pe malul Mediteranei.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 2 februarie 2014 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: