Sfarsitul verii aduce la Cluj de vreo patru ani incoace o mica intalnire cu producatori locali de vinuri care promite, incet si discret, sa se transforme intr-un targ in toata regula.
Acum vreo patru ani, in cadrul zonei alocate producatorilor traditionali la festivalul Zilele Culturii Maghiare din Cluj, printre mezeluri si branzeturi, erau vreo 2-3 mese cu vinuri.
An de an, producatorii au venit tot mai multi, mai pregatiti, si mai vizibili, devenind o parte importanta a festivalului, si atragand un public dedicat.
Anul acesta s-au bucurat de conditii mult imbunatatite, pe durata celor cinci zile ale festivalului: gherete in loc de mese, pahare de degustare, o promovare mult mai buna, o intreaga strada alocata in spatele Universitatii, program zilnic de prezentari si intalniri cu producatorii, si chiar o mica zona de degustare, in aer liber.
Pentru mine reprezinta, mai mult decat o ocazie de a degusta vinuri interesante din Transilvania si Ungaria, si un prilej de reintalnire cu o buna parte a comunitatii locale iubitoare de vinuri (indiferent de limba).
Anul acesta, printre rafale de ploaie si treburi gospodaresti, am reusit sa trec pe la cateva dintre standuri, unele din ele cu o coada considerabila in fata: Crama Takacs, Nachbil Winery, Crama Vinca, Balla Geza, magazinul Borsarok, scoala WSET, etc. Putine vinuri pe care nu le stiam, si acelea mai ales dintre importuri, insa nu strica o reimprospatare a memoriei… Ca o prezenta inedita si in premiera absoluta la Cluj, am remarcat Crama Mircea Dinescu (sau Pinczeset), care daca va aduce si vinuri data viitoare, va avea un succes garantat.
Asadar, clujenii care vor sa-si imbogateasca dupamasa de duminica cu un pahar de gust, stiu unde sa se indrepte.
Pingback: Barfe de prin targ | Vinul din Cluj
Pingback: Wine Up Fair in Transylvania | Vinul din Cluj