Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Ce bine ca esti…


„...ce mirare ca sunt„, spune refrenul. Si intr-adevar, e de mirare ca mai sunt producatori care au rabdarea (sau nebunia?) sa pastreze, depare de publicul avid de „prospaturi”, vinuri care deocamdata doar soptesc ceea ce vor canta mai tarziu, dupa ani buni petrecuti in racoarea vinotecii. Si mai ales cand vorbim despre soiuri care, pe nedrept, sunt exilate pe rafturile supermarket-urilor si categorisite drept „vin de gagici” ori „vin de sprit”, sau in cel mai bun caz „vin pentru sarbatori”, fara a le da o sansa sa spuna mai multe degustatorului.

1 mai la Crama Stirbey

aliniere Stirbey

Caci, atunci cand se aliniaza astrele, si vremea e buna, si ziua de 1 mai cade intr-o vineri, apare si o miraculoasa verticala de Tamaioasa Romaneasca, ba nu, chiar doua. La Dragasani, bineinteles.

Nu stiu alt loc de la noi unde s-ar putea gasi acest strugure atat de comun, si totusi atat de neinteles, vinificat in stiluri atat de diferite. Pe scurt, a fost vorba de doua verticale  paralele de Tamaioasa, vinificata in sec, respectiv dulce. Ar fi putut la fel de bine sa fie degustate la un loc, pentru ca echilibrul intre aciditate, extract si restul de zahar rezidual este ceea ce conteaza, mai mult decat o cifra intr-o statistica si o incadrare intr-o categorie comerciala care satisface mai degraba nevoile birocratilor decat cele ale iubitorilor de vinuri.

inceputul zilei

mic dejun la Stirbey

 

perspectiva larga

viile din Dragasani

Pentru ca, daca e sa trag o prima concluzie dupa aceasta experienta ce iti reseteaza complet papilele, e ca cifrele de pe eticheta (grame de zahar) si categoriile statistice (sec, demisec, demidulce) au relevanta doar pentru cei ce cauta acest lucru -cifre si categorii. Singura cifra ce ar trebui sa preocupe un iubitor de vinuri este anul de productie, care are o amprenta asupra produsului final mai mult decat toti ceilalti factori la un loc.

terasa de deasupra Oltului

degustare de Tamaioasa

Dar, revenind la vinurile prezentate, verticalele nu au fost foarte cuprinzatoare  -cate 5 ani de recolta pentru fiecare dintre cele doua categorii. Anii nu au fost consecutivi, fie pentru ca in anumiti ani nu s-a produs sortimentul respectiv, fie ca in alti ani s-a folosit  inchiderea cu dopuri de silicon, care nu au asigurat o pastrare optima vinului.

moment in degustare

in antentia participantilor

As avea nevoie de 2-3 DEX-uri si o imaginatie mult mai bogata pentru a combina cuvintele in fel si chip in asa fel incat sa pot descrie toate aromele, nuantele, notele si tentele ce le-am descoperit pe parcursul acestei degustari. Am gasit atat vinuri ultra-minerale si citrice, cat si voluptoase, copate si dense, si o multime de senzatii intermediare. Dintre Tamaioasele seci, cea din 2009 are inca multi ani de viata inainte si un echilibru de invidiat, iar dintre cele dulci, cea din 2006 este de un farmec si de o delicatete aparte.

Am subestimat vinurile aromatice in general, acest soi, potentialul sau de exprimare si mai ales de pastrate, iar vinul, cu infinita lui rabdare si ironie, a asteptat aceasta zi insorita ca sa-mi dezvaluie cu gentilete ceea ce are de aratat. Asadar, ce bine ca esti, Tamaioaso…

Stirbey Tamaioasa Romaneasca dulce

Tamaioasa ROmaneasc Stirbey 2006 dulce

 

Publicitate

3 comentarii la “Ce bine ca esti…

  1. cobra
    6 mai 2015

    OK, dar am văzut că au fost mai multe Tămâioase. Un comentariu despre fiecare în parte…

  2. cobra
    5 mai 2015

    Păi, nu spui și tu care sunt acele vinuri degustate? Ne lași așa, cu ochi-n soare? Că în prima fotografie sunt la grămadă vinuri și spumante albe, roze și roșii. Zi și tu despre fiecare în parte ce și cum ca să știm despre ce e vorba. Așa, nu știm decât că ai făcut o degustare de vinuri din soiul Tămâioasă românească. Și cu ce ne ajută asta?

    • Mihai Oprea
      5 mai 2015

      Articolul asta a fost despre Tamaioasa; despre celelalte vinuri degustate voi scrie intr-un alt articol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 4 mai 2015 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: