Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

La fiert!


Incep prin a va da o veste proasta: oricata incredere am avea in geniul inventatorilor romani, nu ei au inventat vinul fiert! Stiu ca vine ca un soc aceasta veste, insa vinul fiert, la fel ca spritz-ul, nu e o inventie romaneasca. Imi asum toate riscurile care vin cu aceasta afirmatie, mai ales din partea celor care cred ca pizza e o inventie a dacilor, furata miseleste de asupritorii latini.

prepararea vinului fiert

prepararea vinului fiert

In fapt, se pare ca tot latini sunt cei care aveau obiceiul de a bea vinul incalzit, si l-au raspandit pe teritoriul fostului Imperiu. Tot ei au preluat de la greci obieciul de a aromatiza vinul cu diferite condimente. Iar una si cu una fac doua… Cert este ca in prezent, vinul fiert e cunoscut in mai toate tarile din Europa: nemtii ii spun Gluhwein, francezii Vin Chaud, englezii Mulled Wine, …iar suedezii au Glogg. Iar retetele sunt pe cat de variate, pe atat de feroce aparate de adeptii fiecareia.

Am incerca una din retete -clasica, as zice- alaturi de prietenii de la msg systems Romania, insotita de un atelier de facut turta dulce, intr-una din serile trecute, si zau ca n-a fost o experienta proasta. Deoarece cunostintele mele in domeniul vinului fiert erau mai degraba anecdotice, am ales sa ma documentez un pic inainte, si am ales doua retete din care m-am inspirat: una internationala, iar alta a regretatului Radu Anton Roman.

oala cu vin fiert

oala cu vin fiert

Am folosit niste Muscat demidulce de Lechinta, dintr-o vie particulara. Ca o paranteza, soiurile albe, aromate, si cu un rest de zahar generos se preteaza cel mai bine pentru vin fiert. As evita folosirea vinului defect, oxidat, rasuflat pentru asta, pentru ca produsul finit va fi pe masura calitatii ingredietului principal. Am mai adaugat zahar brun, batoane de scortisoara, niste cuisoare si nucsoara, coaja de portocala si lamaie. Secretul, dupa cum am constatat, e sa-l tii pe foc impreuna cu ingredientele doar pana incepe sa dea primele semne de fierbere (pana incep sa se ridice primele bule mai viguros la suprafata). Apoi focul trebuie facut mic doar cat sa-l tina cald, si lasat sa „digere” condimentele pret de vreo 20 de minute. La sfarsit am adaugat 2 shot-uri bune de Cointreau (la 5 l de lichid). Rezultatul? O bautura fierbinte, aromata, dulce dar nu prea, cu alcool rezonabil, si mai ales fara amareala ce e atat de des intalnita la vinurile fierte de pe la chioscuri.

Potrivire culinara? prieteni si turta dulce!

Publicitate

3 comentarii la “La fiert!

  1. Movie Zone
    5 ianuarie 2016

    o sa retin din sfaturi 😀
    apropo am zarit ceva campanie, poate te intereseaza 🙂
    http://craiova.blogalinitiative.ro/campanii/arta-gasirii-zilelor-vinului-in-romania-vinarte

  2. Bogdan Bocse
    17 decembrie 2015

    Mihai, vad ca l-ai fiert si pe Isarescu! 🙂 De ciuda ca a crescut cursul la euro? Hahahaha! 🙂

    • Mihai Oprea
      17 decembrie 2015

      Nah, sticla aia s-a nimerit acolo intamplator. Dar retin oricum sugestia 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 17 decembrie 2015 de în Evenimente si colaborari şi etichetată , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.572 de abonați.

Categorii articole

%d blogeri au apreciat: