Vinul din Cluj

Cuvinte despre vinuri incercate, degustari si evenimente, calatorii si retete

Vinuri autentice frantuzesti la Bruno


Bruno Wine Bar Cluj

Spuneam intr-un articol precedent ca ma feresc sa folosesc notiunile de „bio”, „organic”, „natural” , mai ales in legatura cu vinurile. Chiar daca sunt producatori care fac eforturi substantiale in acest sens, si poarta cu mandrie certificatul sau sigiliul care atesta  aceasta calitate, parerea mea este ca gustul vinului ne va spune in primul rand cat de autentic, natural si traditional este. Cei mai multi dintre consumatori nu vor resimti diferenta dintre x si y grame de sulf in vin, ci vor aprecia gustul complex, nestandardizat, surprinzator si  original.

Am intalnit cinci astfel de vinuri intr-o degustare organizata pe terasa de la Bruno Wine Bar, intr-o frumoasa seara de toamna clujeana. Parca toata lumea se bucura de venirea toamnei, astfel ca mica piateta s-a umplut repede de trecatori, plimbareti, iubareti sau petrecareti, printre care si vreo 30-40 de iubitori ai vinului, sub privirile binevoitoare ale batranei biserici franciscane .
Vinurile au fost oferite de magazinul vin-de-vie.ro, specializat in „vinuri naturale

terasa Bruno

atent selectionate”, ale carui produse vor deveni o componenta permanenta a meniului de la Bruno. Am intalnit pentru prima data aceste vinuri asta primavara la festivalul Provino, si de atunci mi-au trezit atentia si am revenit constant, in cautarea unei experiente gustative noi.

Intr-o atmosfera degajata si lipsita de formalism, succesiunea vinurilor a fost urmatoarea:
Pierres Blanches – Domaine de Brin 2010 contine ca si soiuri 60% Mauzac si 40% Loin de l’œil, soiuri tipic provensale; nas cu tenta puternic oxidativa la inceput, care apoi se tempereaza si se transforma in mere coapte si ierburi aromate -lavanda si lamaita; corpul e vioi si subtire, pastreaza intacte notele oxidative -mere batute, acompaniate de o aciditate ridicata, minerala; postgustul este foarte astringent, metalic vibrant.
Mer et Coquillages, Domaine Julien Meyer este facut din Sylvaner si Riesling -combinatie tipic alsaciana. Este un vin cu un continut foarte redus de sulfiti, de unde si nota fina, oxidativa care domina vinul din pas pana in postgust. Aromele nu foarte bogate vin din gama fructelor de vara, cu ceva note mai coapte de stafide pe final. Aciditatea extrem de ridicata il face vioi si racoritor, si il recomanda ca aperitiv.
Jurançon sec, Cuvée Guilhouret – Domaine Clos Thou 2010 este unul din cele mai fascinante vinuri albe intalnite de mine. Strugurii cu nume exotice -Gros manseng, Petit courbu, Camaralet- se impletesc fin intr-unul din cele mai bogate si aromate vinuri. Mango si pere coapte sunt aromele dominante in nas si gust, ajutate de o aciditate echilibrata si de un postgust citric, racoritor.
Le Cadet – Domaine Montirius 2010, este un vin rosu usor si fructat, rustic, cu tanini verzi si intepatori, si cu o aciditate ridicata pe final.
Daca doriti sa cititi doar o singura descriere a unui vin, atunci sariti direct aici: Anthocyanes – Domaine de Brin 2010 este un vin musculos si fara scrupule, facut din 60% Braucol si 40% Shyrah. Tanini fermi si barbatesti cu care nu e de glumit, arome carnoase, afumate si condimentate bine, postgust intepator si amarui -intregesc imaginea acestuia, care va fi pe placul iubitorilor de vinuri ferme.

Anthocyanes – Domaine de Brin 2010

Ca si impresie generala, mi-au placut foarte mult Antocyanes si Cuvee Guilhoret (le-am inclus pe shopping list), dar nici celelalte nu le-as da complet la o parte. Mi se pare oricum un demers indraznet promovarea unor astfel de vinuri intr-un local; nu sunt ceea ce s-ar numi vinuri comerciale, pentru publicul larg. Cred ca e nevoie de mai mult de un pahar pentru a le surprinde toate aspectele, si de o atidudine deschisa spre arome si stiluri noi; amatorii de „canoane ortodoxe” nu-si vor gasi vinurile preferate printre acestea.
Publicitate

3 comentarii la “Vinuri autentice frantuzesti la Bruno

  1. Pingback: Degustare dupa dealuri | Vinul din Cluj

  2. Pingback: Furtuna intr-un pahar | Vinul din Cluj

  3. Pingback: Pietrele Calde ale lui Julien Meyer | Vinul din Cluj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 30 august 2012 de în Vin şi etichetată , , , , , , , , , .

Disclaimer

Ceea ce scriu reprezinta opiniile si experientele mele personale referitoare la produsele si evenimentele descrise

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 2.571 de abonați.

Categorii articole

Cele mai bune articole și pagini

%d blogeri au apreciat: